Hesaplar yeniden yapılıyor

Hesaplar yeniden yapılıyor

İŞ DÜNYASI, PİYASALARDAKİ GELİŞMELER ÜZERİNE BÜTÇELERİNİ REVİZE EDİYOR.

Hesaplar yeniden yapılıyor
16px
24px
15.06.2006 00:00Güncelleme: 27.10.2023 14:25
ABONE OLgoogle

Hedeflerini yüzde 5 enflasyon, yüzde 5 büyüme üzerine yapan şirketler, planlarını gözden geçirmeye başladı. Dalgalanmanın şirket bütçelerine ve hedeflerine nasıl yansıyacağını görmek için piyasaların durulmasını bekleyen sanayiciler, 'Olumlu ve olumsuz etkileri mutlaka olacak. İhracat yapanlar olumlu etkilenirken ithalatçılar ve iç pazara dönük çalışanlar hedeflerini küçültmek zorunda kalacaklar' diyor.

TÜSİAD DA UYARMIŞTI

TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı da 2 Haziran'daki Yüksek İstişare Konseyi toplantısında dalgalanmanın durulmasından sonra eski dengelere dönüşün olmayacağını belirterek büyümeden enflasyona, ithalattan yatırıma, istihdamdan açık pozisyonlara dek rakamların değişeceği vurgulamış ve iş dünyasının hesaplarını yeniden yapmasının zorunlu olduğu uyarısını yapmıştı. Hedefleri revize etmeye hazırlanan iş dünyası, sakinleşti derken tekrar hareketlenen piyasaların durulmasını bekliyor. Ancak görünen o ki, şirketler büyüme, kar ve yatırım planlarını değiştirmek zorunda kalacak.

Otomotiv yavaşlayacak Tuncay Özilhan /Anadolu Endüstri Holding İcra Kurulu Başkanı: Türkiye 2001 yılındaki konumunda olmadığı için bunun ciddi bir krize dönüşeceğini düşünmüyorum. Ancak kendimizi her türlü durum için hazırlamalı ve esnek bir yapıya sahip olmalıyız. Tüm bunları masanın üstüne koyduğumuzda oturup yeniden hesabımızı, kitabımızı yapmamız gerekiyor. Biz bunu yapmaya başladık. Kurlardaki artış, ithalata dayalı üretimde maliyetleri yukarı çekecek. Biz bu maliyet artışını fiyatlara fazla yansıtmadık. Daha gerçekçi noktayı tespit ettikten sonra fiyatlara yansıtmak zorunda kalabiliriz, bu da talebi kısacaktır. Şu anda piyasaların nerede stabilize olacağını analiz ediyoruz. Bütçelerimizi revize ediyoruz ama son noktaya gelemedik. Bazı bütçelerde, öngördüğümüzün altında kalacağız gibi görünüyor. Mesela otomotivde yavaşlama hissediliyor, orada bir miktar aşağıda kalacağız. Ancak içecekte bütçemizi tutturacağız.

Revizyon yapabiliriz-Feyhan Kalpaklıoğlu / Yaşar Holding İcra Kurulu Bşk: Dalgalanmaların uzun süreli olacağını düşünmüyorum. Ancak ufak tefek düzeltmeler yaşanacaktır. Enflasyonun bir iki puan oynaması çok önemli değil. Sonuçta Türkiye'de sağlam bir maliye yönetimi var. Ben bu işin çok uzun süreceğine inanmıyorum ama konuşmak için de erken. Üç ay içinde sonra dünyadaki stabilitelerin oturacağını düşünüyorum. Uluslararası piyasaları izleyenler bu dalganın geleceğini tahmin ediyordu, biz de planlarımızı buna göre yapmıştık. O nedenle planlarımızda bir değişiklik yok. Ayrıca ithal girdimiz olmadığı için dolar kurundan olumsuz etkilenmeyeceğiz. İç talepte daralma olsa bile gıda bundan en son etkilenen sektör olur. Diğer yandan yaz ayları boya satışlarının en fazla olduğu dönemdir, bu da bizim için avantaj. Ancak dalgalanma daha uzun sürerse bazı revizyonlar olabilir.

İç talep düşebilir - Aynur Bektaş / TGSD Başkanı: Şu andaki kur seviyesi üç yıl öncenin seviyesine geldiği için ihracatçı açısından yaşanan dalgalanmanın çok büyük bir etkisi yok. Ancak ani yükseliş ya da inişler hazırgiyim sektörünü etkiler. Bugün aldığımız siparişin birkaç ay sonra kasamıza hangi kurdan gireceğini bilememek tedirginlik yaratıyor. Maliyetlerin artması planları revize etmemizi gerektiriyor ama kurlardaki artış kısa sürede etkisini gösterdi. Zira haziran ayının ilk 12 gününde ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2 arttı. Ancak ithal girdilerle çalışanlar için başabaş bir durum olacaktır. Öte yandan, yabancılar, Türkiye'deki gelişmeleri yakından izliyor, kurların yükselmesi ile birlikte siparişlerde artış yaşandı. Ama iç pazara çalışan hazırgiyimciler için zor bir yıl olacak; çünkü iç talep

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde