Hedef 400 milyar dolarlık Rusya

Hedef 400 milyar dolarlık Rusya

İHKİB, 400 milyar dolarlık perakende ağına sahip Rusya pazarını hedef aldı. İHKİB, Türk ve Rus uzmanları biraya getirerek, bu ülkedeki yatırım olanaklarını anlattı.

Hedef 400 milyar dolarlık Rusya
16px
24px
29.05.2008 15:00
ABONE OLgoogle

400 milyar dolarlık perakende ağına sahip Rusya'da yeni pazarlar hedefleyen İHKİB, Türk ve Rus uzmanları sektör temsilcileri ile biraya getirerek, bu ülkedeki yatırım olanaklarını anlattı.

İHKİB Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, "Dünyanın en gelişen perakende pazarı olan Rusya Pazarı'nın en güçlü oyuncularından biri olabilmek ve bu pazarda daha etkin olabilmek için 2010 yılının kurgusunu yapıyoruz" dedi.

Rusya ve Türkiye arasındaki tekstil ve konfeksiyon ticaretini geliştirmek isteyen İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB), İTKİB Genel Sekreterliği ve İTKİB Rusya Temsilciliği ile önemli bir toplantıya imza attı.

Rusya'da faaliyet gösteren uluslararası yatırım ve danışmanlık şirketlerinin üst düzey yöneticilerini Türkiye'ye davet eden İHKİB, düzenlediği "Yeni/Hedef Pazarlar ve Pazarlama Stratejileri" konulu seminer ile Türk ve Rus işadamlarını bir araya getirerek, karşılıklı işbirliği fırsatları yarattı.

Jones Lang LaSalle, Colliers International ve DTZ gibi uluslararası yatırım ve danışmanlık şirketlerinin yetkililerinin yanı sıra Türkiye'deki tüm tekstil ve konfeksiyon İhracatçı Birlikleri'nin üyeleri ile sektörel derneklerin üyesi olan sanayiciler ve ihracatçıların katılımı ile gerçekleşen seminerde, Rusya ve Türkiye arasındaki ticaretin canlandırılması, Rusya perakende pazarı, pazarın eğilim ve gelişimi, perakendecilikte karşılaşılabilecek riskler ve fırsatlar ile ilgili güncel ve pratik bilgiler aktarıldı.

Açılış konuşmasını yapan İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, Rusya'nın Türkiye'nin tekstil ve konfeksiyon ticaretinde önemli bir ülke olduğunu belirterek, 2007 yılında Türkiye'nin Rusya'ya hazırgiyim ve konfeksiyon ihracatının 242 milyon dolar, tekstil ihracatının ise 690 milyon dolar düzeyinde gerçekleştiğini söyledi. Rusya'ya hazırgiyim, konfeksiyon ve tekstilde toplam ihracat artışından daha hızlı bir artış eğilimi görüldüğünü belirten Orakçıoğlu, "2007 yılında Rusya Federasyonu, hazırgiyim ve konfeksiyon ihracatında yüzde 1,5'lik payı İle AB ve ABD'den sonra 3. büyük pazar durumunda. Tekstilde ise  yüzde 9,4'lük payı İle Türkiye'nin en büyük pazarı konumunda. Ancak biz bu rakamların iki ülke arasındaki ticaret potansiyelini tam yansıtmadığını düşünüyoruz" dedi.

Orakçıoğlu: "Rusya'da 2010 yılının kurgusunu yapıyoruz"

Rusya'nın uluslararası petrol fiyatlarının artışı dolayısıyla gelirlerinin arttığını ve piyasa ekonomisine geçişte özel tüketim harcamalarının artma eğiliminde olduğunu dile getiren Orakçıoğlu, "Bazı araştırmalar 2010 yılında Rusya'da kişi başına harcanabilir gelirin 10.050 dolar olacağını ortaya koyuyor. Dolayısıyla, Türkiye tekstil ve konfeksiyon ihracatı açısından potansiyel arzeden bir ülke. Ülkemize coğrafi yakınlığı da dikkate alındığında, tekstil ve konfeksiyon ticareti açısından kesinlikle çok iyi değerlendirilmesi gereken, alım gücü yüksek bir pazar. Rusya pazarında perakendecilik sektörü, ülkemizdekine benzer şekilde çok hızlı bir gelişme içinde. Bu pazarda perakendecilik alanındaki fırsatlardan yararlanabiliriz. Biz dünyanın en gelişen perakende pazarı olan Rusya Pazarı'nın en güçlü oyuncularından biri olabilmek ve bu pazarda daha etkin olabilmek için 2010 yılının kurgusunu yapıyoruz" diye konuştu.

Yurtcan: "Türkiye Rus perakende pazarında yerini almalı"

İTKİB Genel Sekreteri M. Akif Yurtcan da yaptığı konuşmada, Rusya'nın sektör ve ülke açısından önemli bir Pazar olduğunu kaydederek "Kendine özgü özellikleri olan ve artan refahtan dolayı hızlı bir büyüme eğilimi içinde olan Rusya'da ülkemizin en büyük sektörü olan hazırgiyim ve konfeksiyon sektörünün perakende alanında yerini alması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.  Bu arada İTKİB Rusya Fedarasyonu Temsilcisi Sabahattin Yavuz ise, Rusya'nın önümüzdeki yıllarda Dünya Ticaret Örgütü'ne girmeye hazırlandığına işaret ederek, bu dönemde tüketimin çok ciddi artmasının beklendiğinin altını çizdi.
"Farklı olmak avantaj yaratıyor"

Colliers International Gayrimenkul Yatırım ve Danışmanlık Grubu Yönetici Müdürü Galina Maliborskaya, 2008-2010 yılları arasında Rusya'ya çok daha fazla marka ve alış veriş merkezinin geleceğine işaret ederek, "Alış veriş merkezleri genellikle yılbaşına doğru açılıyorlar. Burada başarılı olmak için ise çok farklı şehirlerde çok farklı tercihler söz konusu olduğu için bunlara dikkat etmek gerekiyor. Ayrıca nüfuz düzeyi ve toplumsal statü de göz önünde bulundurulmalı" diye konuştu.

Toplantının bir diğer yabancı konuğu Jones Lang LaSalle Gayrimenkul Yatırım ve Danışmanlık Yönetici Müdürü Gary Crompton ise Rusya'da şeffaflığın gittikçe arttığını ve geleceğin daha iyi görülebildiğini söyledi. Crompton, "Ruslar genellikle paralarının çok azını mortgage ve arabaya harcıyor. Harcamalarının yüzde 74'ü perakende alanına yapılıyor. Rusya'nın 2010 yılından itibaren perakende pazarında dünyada lider olması bekleniyor" dedi.

Bavul pazarı markalaşmada Türkleri köreltti

Colins Rusya Perakende Grubu Genel Müdürü Harun Bolel de son yıllarda bu ülkede marka bayisi olmanın veya frenchaising"in önemine değindi. Bolel, "Bavul pazarı Türkleri Rusya'da marka olmada köreltti. Keşke ilk yıllarda markalaşma yönüne gidilseydi" diye konuştu. Marks&Spencer / Fiba Perakende Grubu Grup Başkanı Oya Şener de yaptığı konuşmada, "Bütün büyük oyuncular bu pazarda. Trendleri, markaları takip eden, harcamayı seven müşteri kitlesi var. Dolayısıyla burada nasıl olsa yaparız demek yanlış. Hakikaten bir yere varmak istiyorsanız farklılaşmalı ve  lokalleşmelisiniz" şeklinde konuştu. 

 Diğer yandan Nexia Türkiye Denetim ve Danışmanlık Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Tezelman, hukuk ve mali sistemle ilgili bilgiler verirken, DTZ Gayrimenkul Yatırım ve Danışmanlık Grubu Danışmanı Kaan Alpan da Rusya'daki emlak ve gayrimenkul alanlarındaki değerlendirmelerini aktardı.

400 milyar dolarlık pazar

Uluslararası markaların ilgi merkezi haline gelen Rusya son yıllarda yüzde 7 seviyelerinde bir büyüme gösterirken perakende pazarı ise yüzde 20 oranlarında büyüme sağlıyor. Geçtiğimiz yıl 400 milyar doları bulan perakende pazarında lüks tüketim de büyük bir gelişme gösterirken, bu alanda neredeyse her gün yenilikler gündeme geliyor.

Rusya 144 milyonluk nüfusuyla başta Moskova olmak üzere St. Petersburg, Leningrad, Kazan gibi birçok şehirde perakende alanında büyük gelişmeler gösterirken, 2007 yılında 174 büyük alış veriş merkezinin açılması, 2008'de ise 252 adet daha planlanması ülkedeki gelişimin ipuçlarını veriyor. Nüfusu bir milyonu aşan 14 şehirde yatırım yapmaya dikkat çeken Türk ve Rus uzmanlar, Türk yatırımcılarına Rusya'da neler yapılması gerektiğini anlatırlarken, doğru stratejinin, zamanlamanın, lokalin ve ürünün önemine değiniyorlar.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde