Dolar
47,5279
0,19%
Euro
54,7733
0,10%
Sterlin
64,0527
0,07%
Bitcoin
2.980.114
-2,87%
BİST-100
13.458,1
1,24%
Gram Altın
6.177,968
-1,29%
Gümüş
57,39
-2,65%
Faiz
42,05
0,12%

Hamas, Gazze'de kapsamlı ateşkes anlaşmasını kabul ettiğini duyurdu

ABD Başkanı Trump, Gazze'de Hamas'ın silah bırakması konusunda Barış Kurulu'nun tarihi bir anlaşmaya vardığını duyurmasının ardından Hamas'tan da açıklama geldi. Hamas, İsrail'in Gazze'den çekilmesi, yeniden imar, uluslararası bir gücün konuşlanması ve Ulusal Komitenin görevlerini devralmasını içeren Gazze'de kapsamlı ateşkes anlaşmasını kabul ettiklerini açıkladı.

31.07.2026 15:51Güncelleme: 31.07.2026 16:00
Haberi paylaşın
Hamas, Gazze'de kapsamlı ateşkes anlaşmasını kabul ettiğini duyurdu
16px
32px

Hamas Siyasi Büro Üyesi Gazi Hamad, İsrail'in Gazze'den çekilmesi, yeniden imar, uluslararası bir gücün konuşlanması ve Ulusal Komitenin görevlerini devralmasını içeren kapsamlı bir paket anlaşmasını kabul ettiklerini belirtti.

İSRAİL'İN GAZZE'DEN ÇEKİLMESİ VE YENİDEN YAPILANMAYI DA İÇERİYOR

Hamas yetkilisi Hamad, AA'ya yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze'den çekilmesi ve yeniden yapılanmayı da içeren kapsamlı bir paket anlaşma üzerinde mutabakata vardıklarını söyledi.

Gazze anlaşmasının genel ilkeler üzerinde varılan bir uzlaşıyı içerdiğini kaydeden Hamad, uygulamanın mekanizmalarını ve zaman çizelgelerini belirlemek üzere ilerleyen süreçte yeni bir görüşme turu daha yapılacağını aktardı.

İsrail'in Gazze'den çekilmesi, yeniden imar, uluslararası bir gücün konuşlanması ve Ulusal Komitenin görevlerini devralmasını içeren kapsamlı paket anlaşmasını kabul ettiklerini hatırlatan Hamad, şunları kaydetti:

"İsrail Gazze anlaşmasındaki yükümlülüklerini yerine getirmezse biz de kendi yükümlülüklerimizi yerine getirmeyeceğiz. Bir önceki aşamanın uygulanması tamamlanmadan hiçbir şekilde bir sonraki aşamaya geçmeyeceğiz."

SİLAHLARLA İLGİLİ DÜZENLEME ŞARTA BAĞLI

Hamad, silahlarla ilgili düzenlemelerin uygulanmasının, "İsrail'in ateşkes anlaşmasının ilk aşamasını uygulaması, Gazze'den çekilmesi, Ulusal Komitenin görevlerini devralması, uluslararası gücün konuşlanması ve çetelerin dağıtılması şartına bağlı olduğunu" vurguladı.

Anlaşmanın ağır silahların durumuna da açıklık getirdiğini aktaran Hamad, İsrail'in yükümlülüklerini yerine getirmesinin ardından ağır silahların Filistin Ulusal Komitesinin sorumluluğu altında depolanmasının öngörüldüğünü ifade etti.

Hamas yetkilisi Hamad ayrıca, anlaşmanın, uygulamayı sürekli olarak takip etmekle görevli uluslararası bir komitenin bulunmasını öngördüğünü ifade etti.

İSRAİLLİ YETKİLİDEN AÇIKLAMA

İsrail basınına konuşan üst düzey İsrailli bir yetkili, Hamas tamamen silah bırakmadan Gazze Şeridi'nde işgal ettikleri Sarı Hat'tan çekilmeyeceklerini söyledi.

The Times of Israel gazetesine konuşan adı açıklanmayan üst düzey İsrailli yetkili, Barış Kurulu'nun Gazze'de ateşkesin ikinci aşamasına geçişe ilişkin yol haritasına değinerek, "Gazze Şeridi'nde siyasi ilerleme sağlandığına ilişkin bu sabah çıkan çeşitli haberlerin ardından İsrail, Hamas'ın gerçek anlamda silahsızlandırılması gerçekleşmeden İsrail ordusunun Sarı Hat'tan çekilmeyeceğini bir kez daha yineledi." ifadelerini kullandı.

Ancak yetkili, Barış Kurulu'nun Hamas'ın tüm silahlarının aşamalı olarak devre dışı bırakılmasını öngören planına, İsrail'in hangi maddeler nedeniyle itiraz ettiğine ilişkin ayrıntı vermedi.

Söz konusu İsrailli yetkili, dün yaptığı açıklamada da Barış Kurulu’nun hazırladığı silahsızlanma önerisini reddetmiş, teklifin Hamas'ın tamamen silahsızlandırılmasına ilişkin İsrail'in taleplerini karşılamadığını savunmuştu.

İsrailli yetkili, İsrail ordusunun Gazze'den çekilmesinin ön koşulunun Hamas'ın tam anlamıyla silahsızlandırılması olduğunu ileri sürmüştü.

Başbakan Binyamin Netanyahu başta olmak üzere Tel Aviv yönetiminden konuya ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

İsrail'in ateşkesi ihlal ederek Gazze'de işgal altında tuttuğu alanların oranını yaklaşık yüzde 65'e çıkardığı biliniyor.

TRUMP NE DEMİŞTİ?

ABD Başkanı Donald Trump, Gazze'de Hamas'ın silah bırakması konusunda Barış Kurulu'nun "tarihi" bir anlaşmaya vardığını ve silahsızlanma tamamlanınca İsrail'in Gazze'den geri çekileceğini bildirdi.

ABD Başkanı Trump, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Barış Kurulu'nun bugün önemli bir anlaşmaya vardığını ilan etti. Trump, "Barış Kurulu, Hamas ve Gazze’deki diğer tüm silahlı grupların tamamen silahlarını bırakması konusunda bugün tarihi bir anlaşmaya vardı." ifadesini kullandı.

Gazze'de soykırım yapan İsrail'in bölgeden çekilmesi konusunda ise Trump, şunları kaydetti:

"Silahsızlanma tamamlandıkça İsrail güçleri geri çekilecek ve Uluslararası İstikrar Gücü, Gazze’nin sakinleri ve komşuları için güvenli olmasını sağlamak üzere yeni bir Filistin polis gücüyle birlikte çalışacaktır."

Trump, söz konusu süreçteki arabulucu rolleri nedeniyle Türkiye, Katar ve Mısır'a teşekkür ederek, "Tarihi bir ilerleme kaydettik ve hala yapılacak çok iş var." ifadesine yer verdi.

Söz konusu anlaşmanın Gazze'nin yeni bir Filistin hükümeti tarafından yönetilmesine yönelik kritik bir adım olduğunu vurgulayan Trump, sürecin Orta Doğu'da kalıcı barış için tarihi bir öneme sahip olduğunun altını çizdi.

patronlardunyasi.com