Otomobile olan rağbet arttıkça beraberinde özel plaka isteyenlerde de bir artış oldu

Otomobile olan rağbet arttıkça beraberinde özel plaka isteyenlerde de bir artış oldu

Son yıllarda otomobile olan rağbet arttıkça beraberinde özel plaka isteyenlerde de bir artış görülüyor. Özel plaka taleplerine cevap veren trafik müşavirliklerinden birinin sahibi olan Faruk İbrahim Özbek, en çok taleplerin kimlerden geldiğini ve nelerin tercih edildiğini anlattı.

Otomobile olan rağbet arttıkça beraberinde özel plaka isteyenlerde de bir artış oldu
16px
24px
23.11.2023 07:11
ABONE OLgoogle

Ali Kemal ERDEM’in özel haberi

Otomobil günümüzde önemli bir ihtiyaç. Maddi şartları elveren pek çok insan bir otomobil temin etmeye çalışıyor.

Süreç içerisinde de yine imkanlarına göre daha iyi bir modele geçiyor. Otomobil alan insanların bir kısmı plakalarının da kendilerine özel olmasını istiyor. Bu kişilerin ihtiyaçlarına uygun olarak özel plaka taleplerine cevap veren trafik müşavirlikleri var.

Ofis Trafik Müşavirliği Sahibi Faruk İbrahim Özbek, özel plaka taleplerine dair konuştuk. Özbek, Türkiye’de kullanılan otomobillerin modelleri geliştikçe özel plaka taleplerinin de arttığını söyledi.

Özbek’in verdiği bilgiye göre sadece İstanbul’da son yıllarda ortalama 25-30 bin plaka bir yıl içinde satılıyor.

Özel plaka fiyatlarının da Özbek’in aktardığına göre şu an için 10 bin liradan başlayıp 50 bin liralara ulaştığını da eklemek gerek.

Bu bilgileri verdikten sonra Özbek’e özel plakalarda en çok neleri talep ettiklerini sorduk, o da bize sıralamaya başladı:

- Kendi adını, soyadını çağrıştıran harfler.

- Eşinin, çocuğunun veya sevgilisinin adını çağrıştıran harfler. Burada kimi zaman kendi araçları için isteyenler olduğu kadar, aldıkları hediye araç için de talep edenler oluyor.

- Tuttuğu takımın kısaltılmışı olan harfler. BJK, FB, GS gibi.

- Memleketinin plaka numaraları

- Ayrılık halinde sevgilisinin isminin kısaltılmışı olan plakayı değiştirenler oluyor

Özbek, “Sevgilisinin isminin kısaltılmışını plaka olarak alanlar arasında sonradan ayrılmaları halinde değiştirenler oluyor mu?” sorusuna gülerek “Evet o tür durumlarla çok karşılaşıyoruz. Bazen de ayrıldıktan sonra gelip değiştiriyorlar. Sonra barışınca yine gelip aynı plakayı alabilir miyim diye soranlar da oluyor” dedi.

ÖZEL PLAKAYI KURDELE İLE HEDİYE EDENLER OLUYOR

Özbek, çocuğuna, eşine veya sevgilisine hediye olarak otomobil alan kimi kişilerin aynı zamanda özel bir plakayı da satın alarak bunu aracın bayiden teslim alınması sırasında kurdele eşliğinde verebildiğini de söyledi.

BELLİ NUMARALARA VE HARFLERE TAKIK OLANLAR DA VAR

Özbek bunun yanında belli numaralara ve harflere takıntılı olan insanların da olduğunu kaydederek, bu kişilerin de buna göre özel plakalar talep ettiklerini söyledi.

UĞURLU UĞURSUZ SAYILARLA HESAP YAPIYOR

Özbek’in bir dönem müşterileri olan ünlü sanatçı Bülent Ersoy’un da rakam hassasiyeti olan kişilerden biri olduğunu belirterek, “Bülent Hanım’ın uğurlu veya uğursuz kabul ettiği rakamlar var. Belli rakamları çarpıp bölüyor çıkan rakam uğursuz rakam ise o numara ile plaka almıyor” diye konuştu.

ÜÇ HARFLİ İSMİ OLANLARIN İŞİ DAHA KOLAY

Özbek, bunun yanında kendilerinin marka plakalar dedikleri isim plakalar olduğunu belirterek, “Cem, Can, Efe, Ege gibi plakalar da bu ismi taşıyan veya yakınları bu isme sahip kişilerce çok tercih ediliyor” dedi.

EN ÇOK TRABZONLU VE RİZELİLER, ÖZEL PLAKA MERAKLISI

İstanbul’da yaşayanlar arasında en çok Trabzonlular ile Rizelilerin memleketlerinin numaralarını plakalarında göstererek İstanbul yollarında dolaşmayı sevdiklerini belirten Özbek, “Trabzon’un plakası olan 61 ile Rize’nin plakası olan 53 memleket hassasiyeti olanların en çok aldığı numaralar” şeklinde konuştu.

SİYASİ TERCİHİ BELLİ EDEN PLAKALAR...

Zaman zaman siyasi tercihlerin de özel plaka taleplerine yansıdığını kaydeden Özbek,  şöyle devam etti:

Özellikle AK Parti’nin AK’ını, CHP’yi MHP’yi isteyenler oluyor ancak bunlar isminin kısaltılmışı olan harfleri tercih edenlere göre daha az oluyor. Çünkü insanlar parti veya takım tercihlerini belli eden plakayı almaları halinde karşıtlarının olduğu başka bir ortama gittiklerinde aracımız zarar görür endişesiyle bunları daha az tercih ediyor.

ÜST SEGMENT ARAÇLARDA ÖZEL PLAKA TERCİHİ %80’LERİ BULUYOR

Son yıllarda özel plaka merakının ve talebinin arttığını öne süren Özbek, bu konudaki iddiasını şöyle sürdürdü:

“Özellikle üst segmentteki araçlara yüzde 80 hatta 90 oranında özel plaka takılıyor. İnsanlar bunu bir prestij görüyorlar. Tabii bir de birbirlerinden etkileniyorlar. Bir yere gidiyor arkadaşında görüyor kendisi de sonra istiyor. Bir yere gittiğinde orada olunduğunun bilinmesini ya da kendini markalaştırmak isteyen insanlar oluyor. Bu kişilerinde genelde özel plaka tercihi daha fazla oluyor.”

BÜYÜK PATRONLAR ANTİPATİK BULUYOR

Peki büyük patronlar özel plaka işine nasıl bakıyor? Özbek’e göre burada durum biraz değişiyor. Bazı patronların kesinlikle özel plaka istemediğini onlara antipatik geldiğini söyleyerek şunları ekledi:

“Sanırım güvenlikten dolayı kaygısı olanlar olduğu kadar başka nedenlerden de tanınmamak isteyenler oluyor. Sonuçta özel plaka almışsan bir yere gittiğinde seni tanıyanların orada olduğunu bilmesi daha kolay oluyor. Özetlemek gerekirse tanınır, görünür olmak isteyenler özel plakaları daha çok tercih ederken, tanınır olmak istemeyenler pek tercih etmiyor.”

KADINLAR DAHA AZ TERCİH EDİYOR

Özel plakaları çoğunlukla erkeklerin tercih ettiğini belirten Özbek, “Kadınlardan da isteyenler oluyor ama daha az. Çünkü diyelim ki kadının adı Ahu ve ismindeki harflerin olduğu bir plaka aldı. İnsanlar trafikte uzun zaman geçiriyor. Kadınlar adının başkaları tarafından tahmin edilmesini istemeyebiliyor da” diyerek sözlerini bitirdi.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde