Maliyet, kredi faizleri, yeni politika beklentisi.... Konut satışları neden düştü?

Maliyet, kredi faizleri, yeni politika beklentisi.... Konut satışları neden düştü?

Konut satışlarındaki düşmeyi değerlendiren uzmanlar, bunu üç nedene bağladı; maliyet, yüksek kredi faizleri ve yeni ekonomik politika beklentisi

Maliyet, kredi faizleri, yeni politika beklentisi.... Konut satışları neden düştü?
16px
24px
15.06.2023 14:51
ABONE OLgoogle

Meltem GÜNAY 

TÜİK verilerine göre Mayıs ayında konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7.7, ilk 5 aylık dönemde ise yüzde 16.3 oranında düştü. Uzmanlar bu düşüşün nedenini konut fiyatlarının yüksekliğine, kredi faizlerine ve vatandaşın yeni ekonomik politika beklentisine bağlıyor.

"FİYATLAR DÜŞSE FAİZLER YÜKSELİYOR, FAİZLER DÜŞSE KONUT FİYATLARI YÜKSELİYOR"

Ankara Emlakçılar Odası Başkanı Hakan Akçam, konutlarda alıcı sayısının düşmesiyle ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: “Yaşadığımız deprem konut satışlarını düşürdü peşinden seçim geldi. Şimdi de seçim sonrası yeni ekonomik politika beklentisi var. Vatandaş bu noktada konut alımında beklemeyi tercih ediyor. Bir yandan konut fiyatları yüksek bir yandan da bankaların konut kredileri. Devlet bankaları en fazla 300 bin lira kredi veriyor, özel bankalarda ise faiz oranı 2.48 -3.50 arasında. Vatandaşın gayrimenkula ulaşımı şu anda çok zor. Çok acil olarak bunun sağlanması gerekiyor. Vatandaş kredi çekse bile yüksek fiyatlardan dolayı konut satın alamıyor. Konut fiyatları düşse bu kez de krediler yükseliyor. Bir türlü denge kurulamıyor.”

"ÇOK EV ALANA YÜKSEK VERGİ GELMELİ"

Akçam bu dengenin kurulabilmesi için düşük maliyetli konutların üretilmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Formül yine devletten geçiyor. Fiyatların düşürülmesi maliyetlere bağlı ama maliyet tarafları yüksek. Devletin bu noktada rant amaçlı olarak üçüncü, beşinci evini alan kişilere ciddi vergi koyması gerektiğini düşünüyorum. Barınma ihtiyacı dışında konutun artık rant olarak düşünülmemesi gerekiyor. Buna yönelik bir sistemle çalışılmalı” diye konuştu.

"FİYATLAR YÜKSEK, SATIŞLAR YATAY SEYREDER"

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa da, TÜİK verilerinin beklenen bir durumu gösterdiğini belirtirken "Konut fiyatları artacak mı?" sorusunu da yanıtladı:

“İnsanlar konut almak ya da satmak için seçim sonuçlarını bekledi. Ne olacağını görmek istiyor. Şu anda konut fiyatları zaten yüksek ve ben daha da yükseleceğini beklemiyorum çünkü talep yok, alıcı yok” dedi. Aşa şu anda banka kredilerinin yüksek olduğunu ama düştüğü zaman da ortaya haksız bir durumun çıktığını kaydederek, “Türkiye’de faizlerin düşürüldüğü zamanda talep artıyor ve bu kez de ev fiyatları iki katına çıkarılıyor. İnsanlar üçe alacakları evi bu kez beşe alıyorlar ve vatandaşın elde edeceği avantaj ev sahiplerinin cebine gidiyor. Bu yüzden burada bir denge oluşturulması gerekiyor. Bana göre bu sene konut satışları yatay bir süreçte gidecek çünkü herkes bekleyip durumu daha net görmek istiyor” diye konuştu.

TÜRKİYE KONUT FİYATI ARTIŞINDA ZİRVEDE

Euronews’ın haberine göre de dünyada 58 ülkeden 14’ünde konut fiyatlarında reel artış yaşanırken Türkiye zirvede. 43 ülkede reel konut fiyatları düşerken Türkiye’deki yıllık yüzde 51’lik artış dikkat çekiyor. İkinci sıradaki İsrail’de yıllık reel artış yüzde 11. 

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde