En iyi 10 Türk beyaz şarabı

En iyi 10 Türk beyaz şarabı

Cemal Süreya bir şiirinde, "Saat on ikiden sonra bütün içkiler, şaraptır" demiş. Larousse Gastronomik ansiklopedisinde beyaz şarap şöyle tanımlanıyor:..

En iyi 10 Türk beyaz şarabı
16px
24px
17.06.2006 16:43
ABONE OLgoogle

 

Cemal Süreya bir şiirinde, "Saat on ikiden sonra bütün içkiler, şaraptır" demiş. Larousse Gastronomik ansiklopedisinde beyaz şarap şöyle tanımlanıyor: Mayalandırma öncesi renklendirme etken maddesi olarak kullanılan kabukları, soyulduktan sonra ezilerek hazırlanan beyaz ya da kırmızı üzümlerden hareketle üretilen şarap.

En önemli sek beyaz şaraplardan biri Burgonya’da yetiştirilen Chardonnay bağ çubuklarından elde edilir. Bazı siyah üzümler de (pinot noir, meunier) şampanyada baz olarak kullanılan mükemmel beyaz şaraplar sağlar. Biz de bu hafta büyük jürimize Türkiye’nin en iyi beyaz şarapları hangileri diye sorduk. Aroması, soğuk içildiğinde daha iyi ortaya çıkan beyaz şaraplar, bu özellikleri nedeniyle yaz aylarında daha çok tercih ediliyor. İşte en iyi 10 listesi.

EN İYİ 10

1. Sarafin Chardonnay

2. Sarafin Sauvignon Blanc

3. Kavaklıdere Narince

4. Sevilen Sauvignon Blanc

5. Kav Narince

6. Kavaklıdere Muscat

7. DLC Sultaniye-Emir

8. Umurbey Sauvignon Blanc

9. Sarafin Füme Blanc

10. Doluca Safir

SARAFİN CHARDONNAY

12 uluslararası madalyası var

Doluca şaraplarına ait bir marka. Saros bölgesinin Chardonnay üzümleri sıkıldıktan sonra elde edilen şıra, tortularıyla birlikte fermantasyonunu Fransız meşe fıçılarda tamamlayarak şaraba dönüşüyor. "Buttery" tabir edilen, kadifemsi akıcılığa sahip. Bu özelliği malolaktik fermantasyon metodundan kaynaklanıyor. Beyazların kraliçesi olarak bilinen, Fransa-Bourgogne kökenli bu üzümün akıcı, dolgun ve güçlü yapısı var. Sarafin Chardonnay, fermantasyon ve eskime süresiyle birlikte toplam 12 aylık serüveninin sonunda, zengin bir buke ve kompleks bir yapı kazanıyor. Uygun saklama koşullarında rekolte tarihinden itibaren 5-6 yıl bekletilebiliyor. Krema soslu beyaz etler, beyaz soslu balıklar, deniz mahsullü/kremalı ve peynir soslu makarnalarla servis edilebilir. Servis sıcaklığı: 11 derece olarak tavsiye ediliyor. 1999 yılında bu yana çeşitli uluslararası yarışmalarda kazanılmış 12 madalyası var.

SARAFİN SAUVIGNON BLANC

Yeşil elma ve erik aroması

Saros Yarımadası’na en çabuk uyum sağlayan türlerden biri olan Fransa-Bordeaux kökenli üzümden yapılıyor. Üzümlerin özgün aromalarını tümüyle koruyabilmek için Sauvignon Blanc’lar hasat zamanında özel soğutmalı araçlarla Doluca tesislerine naklediliyor. Sauvignon Blanc üzümlerinin canlı, diri karakteristiği Sarafin Sauvignon Blanc’a canlılık ve serinletici bir meyvemsilik katıyor. Yeşil elma, yeşil erik ve taze otları çağrıştıran aroması var. Uygun koşullarda rekolte tarihinden itibaren 5-6 yıl saklanabiliyor. Izgara-tava-buğulama balıklar, deniz mahsullü meze-salata-makarnalar, suşi, beyaz etli-deniz mahsullü Asya spesiyaliteleri, beyaz etli-deniz mahsullü salatalarla servis edilebiliyor. Servis sıcaklığı: 8-10 derece olarak tavsiye ediliyor. 2000’den bu yana uluslararası 3 madalyası var.

KAVAKLIDERE NARİNCE<

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde