Elektrikli otomobillerin yangın planı hazır mı?

Elektrikli otomobillerin yangın planı hazır mı?

Elektrikli araçların hızla çoğalması; yangın tehlikesine karşı kapalı otoparklar, feribotlar ve tünellerdeki güvenlik protokollerinin yenilenmesi konusunu gündeme getirdi. Çünkü elektrikli araç bataryaları bir kez alev aldı mı sönmesi günleri bulabiliyor!

Elektrikli otomobillerin yangın planı hazır mı?
16px
24px
24.11.2023 15:22
ABONE OLgoogle

Feramuz ERDİN

Dünyada hızla yayılan elektrikli araç furyası, destekleyici hizmetler ile güvenlik protokollerinin eş zamanlı olarak geliştirilmesini gerektirmektedir. Büyük afetler yaşamadan öğrenilmesi gereken bir takım tedbirler ve en baştan yapılması gereken bazı hazırlıklar vardır. 

UZUN SÜREN YANGINLARIN SEBEBİ

Geçen yaz Fremantle Highway isimli gemi, kargosunda yüklü olan 3 bin 783 sıfır km araç ile Kuzey Denizinde seyir halindeyken elektrikli otomobillerden birisinde yangın başlamıştı. Gemide toplam 498 adet elektrikli araç bulunuyordu. Alevlerden kaçmak için denize atlayan toplam 23 kişilik mürettebattan bir kişi ölmüş 16 kişi ise yaralanmıştı.

25 Temmuz günü başlayan yangın ancak 1 Ağustos günü kendiliğinden sönebilmişti. Çünkü gemide bulunan lityum iyon bataryalara sahip elektrikli araçların söndürülmesi bir türlü mümkün olamamıştı!

LİTYUM İYON BATARYA YANGINI İHTİMALİ SORUMLULARI KARA KARA DÜŞÜNDÜRÜYOR

Çevre dostu bir ulaşım alternatifi olarak ortaya çıkan elektrikli araçların üretim ve geri dönüşüm süreçleri esnasında ne kadar çevreci oldukları esasında en güncel tartışmalardan birisidir. Buna bir de kullanılan elektriği üretmek için harcanan fosil yakıtların yüzdesi eklenince bir yandan da çevrecileri endişelendiren başka bir tablo ortaya çıkmaktadır. 

Ama asıl endişe kaynağı, kapalı alanlarda yaşanan elektrikli araç yangınlarının yaratacağı sorunlarla nasıl başa çıkılacağıdır. Elektrikli araç yangınları en çok bir kaza veya teknik arıza halinde meydana gelmektedir. 

KAPALI OTOPARKLARDAKİ ŞARJ İSTASYONLARI 

Başta AVM’ler olmak üzere kapalı otoparklarda kurulan elektrikli araç şarj istasyonları çok yüksek standartlarda üretilmiş olsalar da bir kaza tehlikesi her zaman mevcuttur. Şarj işlemi esnasında yaşanabilecek bir sorun bataryanın alev almasına ve ardından gelişecek bir yangına neden olabilir. 

Lityum iyon batarya yangınına müdahale edebilmek için mevcut sistemler yeterli değildir. Bu tür yangınlara müdahale edebilmek için özel geliştirilmiş yangın söndürücü donanıma ihtiyaç vardır. Ayrıca günlerce sürebilecek olan bir yangında ortaya çıkacak olan zehirli gazlar ile diğer çevresel zararlar da mevcut müdahale planlarının yenilenmesini gerektirmektedir. 

YANGIN MÜDAHALE PLANLARI GÜNCELLENMELİ

Elektrikli bir aracın kapalı bir ortamda alev alması halinde, eğer elde müdahaleye uygun donanım bulunmuyorsa yangının kendiliğinden sönmesi maalesef birkaç gün sürebilmektedir. Yangının diğer elektrikli araçlara sıçraması etkisini kat kat artıracaktır. Bu esnada çıkacak olan zehirli gazların otopark içine veya üst katlarda bulunan diğer yaşam alanlarına yayılması bir başka büyük tehlike kaynağıdır.

İşte bu yüzden başta kapalı AVM, site, ofis ve özel teşebbüs otoparkları olmak üzere, feribotlar ve tüneller için yangın müdahale planları acilen güncellenmeli ve bu yeni tehlikeye karşı hazırlıklar öncelikle tamamlanmalıdır.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde