Türk girişimciden 'Enerji tasarruf solüsyonu'

Türk girişimciden 'Enerji tasarruf solüsyonu'

Kalorifer radyatör suyunun yerine kullanılan solüsyon, yüzde 35'e varan tasarruf sağlıyor.

Türk girişimciden 'Enerji tasarruf solüsyonu'
16px
24px
20.12.2007 11:58
ABONE OLgoogle

İş adamı Ümit Özdoruk'un fikir babalığını yaptığı, 2 mühendis ve 6 kimyagerin ortak çalışması sonucu ortaya çıkan ''Hydromx'' adlı ''Enerji tasarruf solüsyonu'', kalorifer radyatör suyunun yerine kullanılarak, tüm dünyada ısınma sistemlerinde yüzde 35'e varan tasarruf sağlayacak.

Suya göre erken ısınıp geç soğuyan, sıcaklığı daha çabuk ileten ''Hydromx'', sağladığı enerji tasarrufuyla aile ve ülke ekonomisine katkı verecek. Doğalgaz, kömür, elektrik ve fuel-oil ile çalışan kapalı devre ısıtma sistemlerinin tümünde kullanabilecek ''Hydromx'' ısıtma sistemlerindeki suyun yerine kullanılacak. Kireçlenme ve paslanma da yapmayan ''Hydromx'', yakıt tasarrufunun yanı sıra kombilerde elektriğin daha az kullanılmasını sağlayarak, kombinin daha az çalışmasına ve ömrünün uzamasına da neden olacak.

''Hydromx'', 100 metrekarelik bir konutun ısıtma sistemine 200-250 YTL'lik bir bedelle uygulanacak. Böylece yaklaşık 200 YTL olan aylık doğal gaz faturasını da 130 YTL'ye indirecek. Türkiye, Hollanda ve Almanya'da eş zamanlı olarak piyasaya çıkarılması planlanan ''Hydromx'', kullanıldığı oranda ülkelerin enerji maliyetlerini de düşürecek.

Doğaya zarar vermeyen ''Enerji tasarruf solüsyonu'', TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü'nden de ''suya kıyasla ısınma sistemlerinde yüzde 35'in üzerinde tasarruf sağlayacağı'' yönünde rapor aldı.

''HYDROMX'' NASIL DOĞDU?

 İstanbul Kurumsal Pazarlama ve Danışmanlık Şirketi Genel Müdürü Ümit Özdoruk, 2003 yılında ''kaloriferlerde neden su yerine ısıyı daha uzun süre tutacak bir şey kullanmıyoruz?'' sorusunun aklına geldiğini ve ''dünyada ABD, Kanada ve Kuzey Avrupa ülkelerinde böyle bir uygulama var mı'' diye araştırma yaptıklarını anlattı.

Bu ülkelerde yaptıkları araştırmalar sonucu ısıtma sistemlerinde hep su kullanıldığını gördüklerini ifade eden Özdoruk, şunları kaydetti: ''Ondan sonra 'kendimiz böyle bir şeyi yapabilir miyiz?' diye araştırdık. Bu konuda bize Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Yusuf Menceloğlu fikir verdi. Bizi yönlendirdi. Önce kimyager Abdulkadir Dilli'nin olduğu 6 kimyageri bir araya getirdik. Farklı kimyasalların karışımıyla 2 yıl süren uğraşlar sonucu elde ettiğimiz ürünün, istediklerimizi verdiğini, uygun şartları karşıladığını gördük. Böylece enerji tasarruf solüsyonu olan 'Hydromx' doğdu. Daha sonra ise patent alma süreci başladı. Uluslararası patenti aldıktan sonra da TÜBİTAK'ta denemelerini yaptırdık.''

Kanserojen ve yanıcı-patlayıcı olmayan, doğaya zarar vermeyen karışımı kendi evi de dahil olmak üzere 6-7 konut ve iş yerinde 2 yıldır başarıyla uyguladıklarını anlatan Özdoruk, '''Ürün, 'Hyromx' markasıyla 2008 yılında Türkiye'nin yanı sıra Hollanda ve Almanya'da da piyasaya çıkacak'' dedi. ''Hydromix''in evlerde kombi ya da merkezi ısıtma sisteme uygulanması durumunda faturalarda yüzde 35 oranında düşüş yaşanacağını dile getiren Özdoruk, 100 metre karelik bir evin ısıtma sistemine ürünün uygulanmasının maliyetinin ise 200-250 YTL arasında değişeceğini ifade etti.

''2-3 FATURADA KENDİNİ AMORTİ EDECEK''

 ''Sistemin kuruluş maliyeti 2-3 faturada getireceği tasarrufla kendini amorti ederken, hem ülke ekonomisine, hem aile ekonomisine katkı sağlayacak'' diyen Özdoruk, ülke ekonomisine katkısını ise dışa bağımlı bir ürün olan doğalgazın yüzde 35 daha az alınması olarak açıkladı.

Özdoruk, ''Hyromx'' ile daha az fosil yakıt kullanılacağına ve böylece hava kirliliğinin de azalacağına dile getirdi. Türkiye'de konutların yüzde 25'inde kalorifer kullanıldığına dikkat çeken Özdoruk, sadece konutlarda bu ürünün kullanılmasının 6 milyar YTL'lik bir pazar yarattığına söyledi.

 ''Hydromx''in bir Türk ürünü olarak dünyaya yayılmak üzere olduğunu ifade eden Özdoruk, ürünün özellikle Hollanda'da konutların ısıtma sistemlerinin yanı sıra seraların ısıtma sistemlerinde de kullanılacağını ve bu konuda ortaklık çalışmalarının da sürdüğünü anlattı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde