Sayıştay uyardı! 49 havalimanından 41'i zarar ettirdi

Sayıştay uyardı! 49 havalimanından 41'i zarar ettirdi

Sayıştay Raporu, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) tarafından işletilen 49 havalimanından sadece 8 havalimanın kar ettiğini ortaya çıkardı.

Sayıştay uyardı! 49 havalimanından 41'i zarar ettirdi
16px
24px
30.12.2018 08:57
ABONE OLgoogle

42 havalimanı maliyetlerini karşılayamazken, Sayıştay AKP döneminde açılan Balıkesir Merkez ve Çanakkale Gökçeada havalimanlarını örnek göstererek ‘ilin ihtiyacından fazla kapasiteye sahip havalimanı yapmaktan kaçının’ uyarısında bulundu.

Sayıştay 2017 Denetim Raporu, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) tarafından işletilen 49 havalimanından sadece 8 havalimanın kar elde ettiğini ortaya koydu. İki defa temel atma töreni yapılan Çukurova Havalimanı fesh edilebilir...

Raporda kar elde eden havalimanlarının hangileri olduğu yer almazken 49 havalimanını işleten DHMİ’nin genel olarak karlı olmakla birlikte 42 havalimanın zararının kar eden 8 havalimanından elde edilen gelirle kapatılabildiği belirtildi.

Rapor, en pahalı uçuş başına sefer maliyetinin  39,18 bin lira ile Balıkesir Merkez havalimanına ait olduğunu, bunu 36,42 bin lira ile Çanakkale Gökçeada ve 35,77 bin lira ile Siirt havalimanlarının izlediğini vurguladı.

En yüksek uçuş başı sefer maliyetine sahip Balıkesir Merkez havalimanının yüzde 2,99 ve Çanakkale Gökçeada havalimanın yüzde 1,77 ile en düşük kapasite kullanımına sahip havalimanları olduğunun ifade edildiği raporda, “Kapasite kullanımlarındaki düşüklüğün sebebinin her iki ilde birer havalimanının daha olmasıdır” denildi.

49 havalimanın toplam kapasite kullanımlarının sadece yüzde 33 olduğunun  belirten Sayıştay, gelecekte yapılması planlanan havalimanlarının mevcut havalimanlarının kapasite kullanım oranlarına ve havalimanlarının birbirlerine olan uzaklıklarına göre yapılmasını önerdi.

İlin ihtiyacından fazla kapasite sahip olan havalimanlarında yüksek maliyetlere karşılaşıldığının altını çizen raporda, gerçekçi ve doğru verilere dayalı fizibilite etütleri yapılarak; ihtiyacın çok üzerinde kapasiteye sahip havalimanlarının yapılmasından imtina edilmesi önerildi.

Sinan Güler/Evrensel

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde