Kocaeli'ne ray taksi geliyor

Kocaeli'ne ray taksi geliyor

Kocaeli'de dünyada ilk kez uygulamaya konulacak 'Ray Taksi' projesi başladı. Sistem nasıl çalışıyor?

Kocaeli'ne ray taksi geliyor
16px
24px
30.01.2008 12:49
ABONE OLgoogle
Örnek teşkil edecek projeye belediye hiç para harcamayacak. Proje ilk olarak Seka Park alanında denenmek için yapılacak.

Dünyada büyük kentlerde şehir içi ulaşıma çeşitli yöntemlerle çözüm arayışları sürdürülürken, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İzmit için havadan taksi dolmuş sistemini hayata geçirmeye hedefliyor. TÜBİTAK ile ortaklaşa yapılan sistem, ilk olarak Seka Park alanında yapımı süren mini proje ile denenecek. Toplam 2 kilometrelik güzergâhta uygulanacak olan sistem, başarılı olması halinde kent merkezinde trafiğe çözüm olarak kullanılacak. Özellikle dar cadde ve sokaklarda bu sistem en büyük çözüm olacak. Havadan taksi ulaşımı yapılacak sistem, kara ulaşımına yük getirmeyecek, aksine yükünü ortadan kaldıracak. Raylar üzerinde bulunan kabinlerle yolculuk yapılacak. Sistemin tamamı elektronik ortamda yönlendirilecek.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bütçesinden tek kuruş harcanmadan, deneme amacıyla Seka Park alanında 2 kilometrelik bir ebatta inşa ettirilen ve hava taksi denilen Sekaray, şirket uzmanlarınca detayları ile tanıtıldı. Çalışmayı yürüten Tabosan Firması Koordinatörü Kerim Bayramoğlu ve şirket mühendisleri, Büyükşehir Belediye Başkanı Karaosmanoğlu'ya brifing verdi. Şirket uzmanlarını dinleyen Karaosmanoğlu, Seka Park'ın doğal yapısının bozulmamasını istedi. Teknik uzmanlardan detaylı bilgi alan Başkan Karaosmanoğlu, marka kent olma yolunda emin adımlarla ilerlediklerini söyledi. Karaosmanoğlu, "Hedefimizi hep büyük tutuyoruz. Nasıl ABD dendiğinde akla New York, Almanya'da Berlin, İngiltere'de Londra geliyorsa, Türkiye denilince de herkesin aklına Kocaeli gelmeli. Kocaeli'nin dünya çapında modern ve marka bir kent olması için çabalıyoruz. Daha aydınlık bir Kocaeli, çocuklarımızın içinde yaşamaktan keyif alacakları bir kent oluşturmak istiyoruz." dedi.

Kocaeli'nin akciğer deposu konumuna gelen Seka Park'a kurulan sistemin dünyaya örnek bir proje olduğunu belirten Karaosmanoğlu, projeyi başarı ile tamamlayarak ülkemiz adına gurur duymak istediklerini söyledi. Sekaray Projesi'nin Kocaeli'yi henüz tamamlanmadan ciddi prestij kazandırdığını ifade eden Başkan Karaosmanoğlu, bu yatırımın kente ekonomik açıdan getirisinin de büyük olacağının altını çizdi. Kocaeli'nin bu proje sayesinden Türkiye'de ve dünyada ulaşım alanında modern kentler arasındaki yerini alacağını hatırlatan Başkan Karaosmanoğlu, "Proje, Kocaeli'nin ekonomik hayatına da canlılık kazandıracak." diye konuştu.

Cihan

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde