Erdoğan açıkladı: Yeni asgari ücret net 5.500 lira oldu

Erdoğan açıkladı: Yeni asgari ücret net 5.500 lira oldu

Bir zamandır Türkiye'nin gündeminde ön sıralarda yer alan asgari ücrete ara zam çalışmaları belli oldu...

Erdoğan açıkladı: Yeni asgari ücret net 5.500 lira oldu
16px
24px
01.07.2022 17:02
ABONE OLgoogle

Yalnız 6,5 milyon civarında asgari ücretlinin değil, TÜİK verilerine göre 13,9 milyon civarı ücretli çalışanın merakla beklediği asgari ücret belli oldu. 

YÜZDE 30 ZAM GELDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni asgari ücretin 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olmak üzere yüzde 30 artışla 5 bin 500 liraya yükseltildiğini açıkladı.

Yaklaşık 7 milyon asgari ücretli çalışan başta olmak üzere toplumun genelini ilgilendiren asgari ücret ile ilgili süreç sona erdi.

Açıklamayı yapmak üzere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol ile TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay birlikte kameralar karşısına geçti.

Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:

"Türkiye bir süredir maruz kaldığı ekonomik tuzaklara karşı kendi programını uygulamaktadır. Önce salgın sonra savaşın bozduğu küresel ekonomik nedenlerle karşı karşıya geldik. En olumsuz sonuçları kurdaki ve enflasyondaki yükseliş olarak yaşadık. Enflasyon tüm dünyanın sorunudur. Ülkemizde enflasyon rakamları farklı tezahür etmektedir.

Dünyadaki her gelişmeyi yakından takip ederken önceliğimizi kendi vatandaşlarımızın çözümüne verdik. 4 yıldır uyguladığımız ekonomik programdaki önceliğimiz insanlarımızın umutlarının korunması olmuştur. Bunu büyüme esasına dayalı ekonomi programına göre yapıyoruz. Küresel üretim ve tedarik zincirlerinin çöktüğü dönemde Türkiye kendi ihtiyacını karşılayan bir ülke olarak öne çıkmıştır. Ülkemizi bugünlerde pozitif yönde ayrıştırmayı başardık.

'Her bir insanımızın refah kaybını telafi edecek tedbirleri aldık'

Her bir insanımızın refah kaybını telafi edecek tedbirleri aldık, almaya devam ediyoruz. İstihdamın gerilemesine müsaade etmedik. Çalışanları sadece enflasyona ezdirmeden hayat pahalılığı karşısında desteklemektir.

Yılbaşında ciddi artışlar yapmıştık. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun çabalarıyla emeklilerimizin maaşlarında tarihi artışı gerçekleştirdik. Asgari ücrette devlet olarak fedakarlıkta bulunarak tüm maaşların asgari ücret kadar olan kısımlarından vazgeçtik.

Bu artışların bir süre sonra yetersiz kaldığını tespit ettik. Arkadaşlarımızdan gerekli hazırlıkları yapmasını istedik. Kamu çalışanları ve emeklilerimizin maaşlarına yüzde 40'ın üzerinde bir artış yapılacak. Asgari ücretlerin de kayıplarını telafi etmeleri gerektiğini gördük. Komisyon toplantıya çağırıldı. Yeni bir asgari ücret rakamı belirledik.

100 TL DESTEK

Asgari ücrete temmuzdan geçerli olmak üzere yüzde 30 ara artış yapıyoruz. Asgari ücret net 5500 lira olacak. İşçi başına devletimiz işverenlere de 100 lira destek verecek."

TİSK YÖNETİM KURULU BAŞKANI ÖZGÜR BURAK AKKOL: HAYIRLI OLSUN

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol gerçekleşen asgari ücret artışına dair bir açıklama yaptı.

Açıklamada aşağıdaki ifadelere yer verildi:

“Bugüne kadar TİSK olarak ülkemiz için faydalı her kararın arkasında durduk. Bu süreçte de tüm paydaşlarımızın faydası için azami gayret gösterdik.

Biliyorsunuz Aralık sonunda bir rakam belirlendi. Bu rakam 2022 yılının asgari ücreti olarak tespit ve ilan edildi.

Fakat gelinen konjonktürde hem devletimiz, hem işçi kesimimiz, hem de biz işverenler olarak bu seneye özel, asgari ücrette yıl sonunu beklemeden bir güncelleme yapalım istedik.

Belirlenen rakam konusunda çeşitli tartışmalar, farklı görüşler olabilir.

Ama samimiyetle bilinmesini isterim ki, bütün imkanlarımızı zorlayarak hem çalışanlarımızı hem işletmelerimizi, hem de istihdamımızı gözeten bir dengeyi bulmaya çalıştık.

Şunu da tekrar hatırlatmak istiyorum. Asgari ücret bir başlangıç ücreti. Esas hedefimiz ortalama ücretin artması olmalı. Bu nedenle, belirlenen rakamın üzerine çıkma imkânı olan işletmelerimize, ilave atılabilecek adımları atma çağrısında bulunuyorum. Açıklanan rakam yıl sonu itibariyle tekrar değerlendirilecek.

Biz, bu üçlü sac ayağı olarak, bu süreçlere “birbiriyle mücadele eden iki tarafın pazarlığı” şeklinde bakmıyoruz.

Bu konuya, ülkemiz için, en iyisini hep beraber nasıl yapabiliriz diye bakıyoruz.

Çalışanlarımızın refahını ve işletmelerimizin sürdürülebilirliğini en büyük önceliğimiz olarak kabul ediyoruz.

Yıl sonunu beklemeden bu üçlü sac ayağı burada bir araya geldi. Bu çok olumlu bir resimdir.

Yine bu üçlü sac ayağı, üçlü mutabakatla asgari ücreti güncelledi. Bu da çok olumlu bir resimdir. Bu birlikteliğin ne kadar kıymetli olduğunu da iyi anlatmamız lazım. Sayın basın mensuplarımızdan da bu konuda benim istirhamım var.

Başka bir konu. Aralık ayında başlayan, çok uzun yılların konusu olan, tüm çalışanların ücretlerinin asgari ücret kadar olan kısımdan vergi alınmaması uygulaması aynen devam ediyor. Devletimize ben tekrar teşekkür ediyorum.

Bu 15 milyonun üstünde çalışma arkadaşımızın tamamının istifade ettiği bir durum. Aynı zamanda işverenler için de önemli bir kazanımdır. Tekrar hayırlı uğurlu olsun.

Umuyorum ki bundan sonraki dönemlerde de bu iş birliğini ve bu ruhu sürdürmeye devam ederiz.

Bu vesileyle, başta Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Bakanımız olmak üzere, komisyon çalışmalarına katkı sunan devletimiz, işçi ve işveren temsilcilerine teşekkürlerimi sunuyorum.

TİSK olarak bugüne kadar hep “Birlikte Mümkün” dedik. Demeye de devam edeceğiz.

Yeni asgari ücret ülkemize hayırlı ve uğurlu olsun.”

Yönetmelik değişti

Asgari ücret görüşmelerinin ardından alınan ara zammın hemen geçerli olabilmesi için de yönetmelik değişikliği yapıldı.

Buna göre, yönetmeliğin 11’inci maddesi'nde "Komisyonca belirlenen ücretler Resmî Gazete’de yayımlanır ve Komisyon kararında başka bir yürürlük tarihi belirtilmediği takdirde yayımlandığı tarihten itibaren yürürlüğe girer" şeklinde değişiklik yapıldı.

Asgari ücretlilerin oranı arttı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine ülkede asgari ücretle çalışanların oranı son beş yılda sürekli artış gösterdi. 2017 yılında yüzde 35 olan asgari ücretli çalışan sayısı 2021 yılına gelindiğinde yüzde 48'e ulaştı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde