Disney Plus'ta Türk yapımları neden kaldırıldı?

Disney Plus'ta Türk yapımları neden kaldırıldı?

Türk yapımlarının yayından kaldırılmasının ardından spekülasyonlar, iddialar ve dedikodular birbirinin ardı ardına geldi. Patronlar Dünyasına konuşan, Disney Plus yetkilileri bu kararın Türkiye'ye özgü olmadığını, Avrupa ülkelerinde de uygulandığını belirtti.

Disney Plus'ta Türk yapımları neden kaldırıldı?
16px
24px
05.07.2023 09:23
ABONE OLgoogle

 

Nil Göksu URGANCIOĞLU yazdı

2019 sonunda yayın hayatına başlayan, 1 yıl önce de Türkiye'ye giriş yapan Disney Plus, ani bir kararla platformdaki orijinal Türk yapımlarının neredeyse tamamını birkaç gün önce sessiz sedasız yayından kaldırdı. Platform üyeliği için para ödeyen kullanıcılar tepkilerini sosyal medyada dile getirdi ve üyelik iptali akımı başladı. 

Disney’in kararının çıkardığı gürültü sadece bu kadar değildi. Sosyal medyada, Disney’in Ermeni lobisine boyun eğdiği için bu kararı aldığı hatta önümüzdeki aylarda yayına girmesi beklenen ve Atatürk’ün hayatını anlatan dizinin yayınlanmasına engel olmak istediği iddiaları ortaya atıldı. 

Buna karşılık Disney, Atatürk dizisinin Cumhuriyet’in 100. yılında, yani 29 Ekim’de yayına gireceği açıklamasını yaptı. Fakat diğer Türk yapımlarının neden yayından kaldırıldığına dair ilk aşamada bir açıklama getirmedi. Bunun sonunda da ortaya çeşitli iddialar ortaya atıldı. 

ŞİFRE GÖKBAKAR’IN AÇIKLAMASINDA 

Filmleri platformda yayınlanan oyuncu Şahan Gökbakar, içeriklerin kaldırılmasının ardından sosyal medya hesabından ilginç bir açıklama yaptı ve şu ifadeleri kullandı:

"Disney başkanı Bob Iger beyin aldığı kararla strateji değişikliği yapmışlar ve birçok ülkede yerel içerikleri platformdan atmışlar. Atmışlar diyorum çünkü bizim de bir hafta evvel haberimiz oldu. Bob Iger'ın aldığı bu karara, Disney+Turkiye yönetiminin de çok üzgün olduğunu yakından biliyorum. Milyonlarca seyircimizin biz yalnızca bu platformdayız diye Disney Plus’a üye olduğunun farkındayım ve kendimi mahcup hissediyorum. Hepinizden özür diliyorum.’’

Açıklamadan da anlaşılacağı ve Patronlar Dünyası’nın da teyit ettiği bilgilere göre Türkiye kararı gerçekten de Disney yönetiminin en tepesinden gelmiş. Fakat diğer bazı ülkelerin aksine Türkiye kararının alınmasında, Disney’in zirvesine giden ve çok can sıkan bazı bilgilerin olduğu öne sürülüyor. 

İÇ SORUŞTURMA BAŞLATILDI İDDİASI

Bir diğer iddia ise Disney Türkiye yeönetiminin bütçeleri şişirdiğine yönelikti. İddiaya göre; Disney Türkiye yönetimi, yerli yapımların bütçelerini şişirdi ve maliyet konusunda şirkete büyük bir yük çıktı. Şirket kısa sürede büyük zarara uğradı. Çok pahalıya mal olan bu projelerin pek çoğunun beğenilmemesi ve izlenmemesi de tuzu biberi oldu. 

İşte tüm bu nedenlerle de, Disney’in Türk yapımlarının çoğunu kaldırdığı, dahası yapımı süren pek çok dizi ve filmi de durdurduğu dedikoduları piyasayı sardı.  Yapım piyasasında Disney’le çalışan şirketlerin bu ani karar nedeniyle tedirgin olduğu, Disney’in ABD’deki yönetiminin, iç soruşturma başlattığı da dillendirildi. 

SADECE TÜRKİYE'YE ÖZGÜ BİR DURUM DEĞİL

Patronlar Dünyası'nın görüştüğü Disney Plus yetkilileri ise bu iddiaların tamamen dedikodudan ibaret olduğunu, gerçeğin ise Disney Global'ın tamamen finansal durumlardan ötürü aldığı bir karar olduğunun altını çizdi. 

Disney Plus yetkilisi, bu kararın sadece Türkiye'de değil, İngilizce konuşmayan tüm ülkelerde alındığını belirterek, "Almanya, Fransa gibi Avrupa ülkelerinde de bu karar alındı. Yani Türkiye'ye özgü bir durum değil. Şirket elindeki iç yapımları tekrar eski yapımcılarına geri veriyor. Kimisini de düşük ücretlerle satıyor" dedi. 

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde