Baba-oğul-damatın 'Elmas' kavgası

Baba-oğul-damatın 'Elmas' kavgası

Türkiye'yi saran ekonomik kriz, hısım akraba dinlemiyor, asırlık aile şirketlerinin ortaklarını birbirlerine düşürüyor.

Baba-oğul-damatın 'Elmas' kavgası
16px
24px
14.12.2008 12:53
ABONE OLgoogle

Denizli'de traverten ocakları, Aydın ve Afyon'da mermer fabrikaları bulunan ve 40 yıldır doğaltaş sektöründe faaliyet gösteren Aydınlı Yücel ailesinde, en büyük pazar olan ABD'ye olan satışların azalması, hızla artan borç ve maliyetler nedeniyle iç savaş yaşanıyor.

Elmas Mermer Traverten Limited Şirketi'nin kurucusu Ramazan Yücel, oğlu Murat Yücel ve ailenin damadı Özcan Çoban, aile kavgasını sona erdirmenin yolunu fabrika ve ocakları satışa çıkarmakta buldu.

Elmas Mermer Traverten'in ortağı Murat Yücel, ortaklar arasındaki anlaşmazlığın ekonomik krizle birleştiğini belirterek, "Sıkıntıya girmemizde aile içi anlaşmazlığın etkisi var. Ancak temel sorun borçlarımızı yapılandıramamak. Artık bıktık. Allah kahretsin deyip varlıklarımızı satışa çıkardık" dedi.

İşler durdu, kavga çıktı.Denizli'nin Bozkurt ilçesindeki ocağında aylık bin-bin 500 metreküp traverten blok çıkaran, Afyon'un Dazkırı ilçesindeki organize sanayi bölgesinde ve Aydın'ın Söke ilçesindeki 2 işleme fabrikasında döşemelik fayans, eskitme, patlatma ve mozaik üreten firma bünyesinde Dazkırı Elmas Mermer, Yücel-Kan Mermercilik ve Yücel Elmas şirketleri faaliyet gösteriyor.

Piyasaya ve bankalara olan borçları nedeniyle zor durumda olan firmaya küçük hissedar olarak ortak olan işadamı Aydın Sobaşat, aile kavgasını sona erdiremedikleri için şirketi satmaya karar verdiklerini söyledi.

Sıkıntının temelinde ekonomik krizin yattığını ifade eden Sobaşat, nakit paraya sıkışan firmaya sermaye desteği verdiğini, ancak bu müdahalenin firmayı kurtarmak için yeterli olmadığını vurguladı. Şobaşat, "Kazançlar iyiyken harcanan paralar göze görünmüyordu.

Ancak en büyük pazarlarımız olan ABD ve İngiltere'ye ihracat tamamen bitti. Üstelik üretim maliyetlerimiz artmaya başladı. 130 işçiyle üretim yapıyorduk. Bu sayıyı 10 kişiye düşürmek zorunda kaldık. 3 milyon dolarlık ihracat potansiyeline sahip şirket, şu an sadece elindeki küçük siparişler için üretim yapıyor.

İşler bu duruma gelince, aile içinde huzursuzluklar baş gösterdi. Biz de fabrika ve ocakları satmaya karar verdik" diye konuştu.

Fabrika ve ocakları yaklaşık 3 ay önce satışa çıkardıklarını belirten Aydın Sobaşat, bugüne kadar hiç bir talep gelmediğini söyledi. Şobaşat, "Kaç aydır fabrikalarımız, ocaklarımız satılık. Ama niye satıyorsunuz, kaça satıyorsunuz diye soran, dönüp bakan bile yok. Bu kadar çok gayrimenkulümüz var, ancak bayramı cebimizde para olmadan geçirdik" dedi.

Sipariş var ama sermaye yok. Elmas Mermer Traverten'in ortağı Murat Yücel ise, ortaklar arasındaki anlaşmazlığın ekonomik krizle birleştiğini söyledi. Yücel, "Sıkıntıya girmemizde aile içi anlaşmazlığın etkisi var. Ancak temel sorun borçlarımızı yapılandıramamak. Yatırım için bankalardan kısa vadeli kredi kullanmak zorunda kaldık. Borcumuz 4 milyon YTL'ye ulaştı. Her ay 450 bin YTL borç faizi ödüyoruz. Bir sürü siparişimiz var ama ocağı ve fabrikaları çalıştıracak işletme sermayesi yok. Artık bıktık. Allah kahretsin deyip varlıklarımızı satışa çıkardık" dedi.

Bankalara fabrikanın yanı sıra çok sayıda gayrımenkulü de teminat gösterdiklerini belirten Yücel, buna rağmen bankaların borç yapılandırmaya yanaşmadığını ve yeni kredi vermediğini söyledi. Yücel, "Ürünlerimiz ABD'de ve Avrupa ülkelerinde bilinen, beğenilen ürünler. Pazar sorunumuz yok. Bu ekonomik krizde dayanabilsek, 2 yıl içinde eski günlerimize döneriz" diye konuştu.

Mermerciler ABD'ye alternatif ülke arıyor. Afyonkarahisarlı mermerciler, ürünlerinin büyük bir bölümünü ihraç ettikleri Amerika Birleşik Devletleri'nde başlayan ve bir çok ülkeyi etkileyen ekonomik kriz nedeniyle ürünlerini ihraç edebilecekleri alternatif ülke aramaya başladı.

Küresel kriz nedeniyle ABD'ye yapılan mermer ihracatında yüzde 75'lik bir gerileme olduğunu belirten İscehisar Mermerciler Derneği Başkanı Metin Mercan, mermer ocaklarında ve fabrikalarda çalışan işçi sayısının ise dörtte üç oranında azaldığını kaydetti. Mermer ocaklarında ve fabrikalarda çalışan işçi sayısının da önemli ölçüde düştüğünü belirten Metin Mercan, mermercilerin önlemlerinin yanı sıra devletin de yurt dışından getirilen granit ve ürünlerine sınırlama getirmesini istedi. 

Referans

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde