“Riva’nın ruhsatı için 7.5 milyon TL harcadık”

“Riva’nın ruhsatı için 7.5 milyon TL harcadık”

Galatasaray, Riva'nın ruhsatlarını almak için belediyeye 7.5 milyon lira para ödemiş..

“Riva’nın ruhsatı için 7.5 milyon TL harcadık”
16px
24px
03.06.2010 16:08
ABONE OLgoogle

Rahime Baş Uçar'ın haberi/Para Dergisi

Galatasaray İkinci Başkanı  Prof. Dr. Mehmet Helvacı, kulübün halka açık iki şirketinin birleşme prosedürünün ağustos sonuna kadar tamamlanacağını söylüyor. Profesör Helvacı’nın Riva arazisiyle ilgili eleştirilere de yanıtı var...

GALATASARAY Kulübü İkinci Başkanı Prof. Dr. Mehmet Helvacı, Türkiye’nin önde gelen ticaret hukukçularından. Mezunu olduğu İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde 17 yıldır ticaret hukuku, banka ve sermaye piyasası hukuku gibi alanlarda ders veriyor. 13 yaşından beri Galatasaray Kulübü’ne üye olan Helvacı, aslında kulüpte yönetici olmayı hiç aklından geçirmiyormuş. Ancak mesleki bir nedenle kulüple yolları kesişmiş. Nasıl mı?

Helvacı’nın anlattığına göre Galatasaray, 2004 yılında, AIG hisselerini geri alabilmek için Ünal Aysan’ın başında olduğu bir fondan borç para almaya karar vermiş. Helvacı’dan da Aysan adına bir sözleşme hazırlanması istenmiş. Ancak bu sözleşme sonrasında dönemin başkanı Özhan Canaydın “Seni kulüp yönetiminde görmek istiyoruz” deyince, o da bu daveti geri çevirmeyip kulüp yönetimine girmiş...

Helvacı, yönetimine girdiği andan itibaren Galatasaray’ın aleyhine olan şirketleşme projesinden kurtulunması için çalışmaya başlamış. Evet, yakında Galatasaray halka açık iki şirketini birleştirecek. Bu birleşme ve devamında yapılacak düzenlemelerle Galatasaray’ın halen 160 milyon doları bulan borçlarını daha rahat ödemesi sağlanacak.

Prof. Dr. Mehmet Helvacı  ile Galatasaray’ı mali olarak düzlüğe çıkaracak çalışmaları konuştuk... 

Bu yıl Turkcell Süper Lig’de üçüncü olunca neler hissettiniz?

Öncelikle Bursaspor’u tebrik ediyorum. Yönetici olmadan önce daha keyifli maç seyrediyordum. Yönetici olunca ister istemez o maçın ne sonuçlar getireceği aklınıza geliyor. Bursaspor’un şampiyon olmasının bize ekonomik etkileri var. Öncelikle şampiyonluk gelirleri artık 5’e bölünecek. Bu Galatasaray’ın gelirlerini düşürecek. O bakımdan yönetici olarak iki kat üzülüyorum. 

Galatasaray’daki halka açık iki şirketin (Sportif A.Ş. ile Futbol A.Ş.) birleşmesi kulübü mali açıdan düzlüğe çıkarabilecek mi?

Kulübün mali yapısının düzlüğe çıkmasının temel enstrümanı budur. Gelirimiz olsa bile bu yapıyla düzlüğe çıkılamaz. Doğru planla önümüzdeki beş yıl içinde bu düzelme gerçekleşebilir. Bu yapıyı ne kadar sürede bozduğumuza bakarsanız, daha kısa bir süreç görüyorsunuz.

Birleşme ne zaman tamamlanır?

Yüzdük yüzdük, kuyruğuna geldik. Parayı bulduk, çağrıyı yaptık. Bundan sonrası artık daha kolay. Yine bir prosedür var. Bürokrasinin işin içine girdiği bir yerde tarih vermek doğru değil. Sanırım ağustosun sonunda bu prosedür tamamlanmış olur.

Bu birleşme sanırım herkesi mutlu etmeyecek!

Evet, bu prosedür sonunda herkesi mutlu etmek mümkün olmadığı için birtakım yeni davalar açılabilecek. Ancak burada önemli olan şu: İki şirket birleşince ortaya çıkacak yeni şirketin eskiye nazaran daha mı değerli, yoksa daha mı değersiz olacağı. Biz bunu daha önce de açıkladık; hisse senetlerinin değerinde azalma yok, aksine artış var. O öngörüyü destekleyen piyasa verileri var. 

Galatasaray’ın halka açık olmayan başka şirketleri de var. Onlarla ilgili stratejiniz ne olacak?

Aslında Galatasaray’ın bugün var olan şirketlerinin hiçbirine ihtiyacı yok. Çok sayıda şirketi olması Galatasaray’ın şirketleştiğini göstermiyor. Şimdi iki şirketi birleştiriyoruz. Önümüzdeki dönemde diğer şirketleri de mercek altına alacağız. 6 şirketimiz var. Statla, iletişimle ilgili ayrı şirketler kurmuşuz. Oysa bunların hepsi bir yapının çeşitli birimleri... 

Galatasaray’ın yaklaşık 160 milyon dolar borcu olduğunu biliyoruz. Bu yönetilebilir bir borç  mu?

Galatasaray’ın söylendiği gibi endişe verici bir borcu yok. Galatasaray’daki problem nakit akışı problemi. Bizim yönetemediğimiz bir nakit akışımız var. Riva arazimizin değerini ortaya koyduğumuzda Galatasaray artıya geçiyor. Söylendiği gibi “Galatasaray iflas etti” durumu yok. Galatasaray’ın borcu var mı var. Yüksek mi yüksek. Ama Galatasaray’ın değerli gayrimenkulleri var. Biz Türkiye’nin en pahalı antrenman sahasına sahibiz. Florya’da antrenman yapıyoruz. Ama hiçbir Galatasaray yöneticisi bu değerleri elden çıkararak borç kapatmayı istemez.

Üçüncü köprü güzergahı açıklandığında kulüp yöneticileri kutlama yaptı mı?

Yapmadık. Çünkü muhtemel güzergahı tahmin ediyorduk. Riva’nın değeri köprü açıklanmadan önce 150 milyon dolardı. Şimdi iki katına çıkabilir. 

Riva için Beykoz Belediyesi’nden inşaat ruhsatı aldığınızı açıkladınız. Ancak Mimarlar Odası, olumsuz ÇED (çevre etki değerlendirme) raporu verdi ve “Yol bile yapılamaz” dedi. Neler oluyor? Bizim de kafamız karıştı.

O ruhsatların alınması  için belediyeye 7.5 milyon lira para ödedik. Kim çivi çakamayacağı bir yer için 7.5 milyon lira öder? Kim çivi çaktırmayacağı bir yer için 7.5 milyon lirayı tahsil edebilir? Bunun bir mevzuatı var. O prosedürlerin hepsi tamamlandı. Bu işler 5 yılımızı aldı. Biz hiçbir zaman Riva’yı satmak için devreye girmedik. Sadece değerini oluşturmak istiyoruz. Şu an 800’ün üstünde villa yapılabilmek için tek tek izin alındı ve ruhsata bağlandı. Bu işi her zaman yapabilecek durumdayız.

Riva’yı hangi modelle değerlendireceksiniz?

Gelir paylaşımı ve kat karşılığı modelleri var. Biz spor kulübü olarak müteahhitlik yapmak istemiyoruz. 

Ne zaman ihaleye çıkacaksınız?

Haziran ayı içinde hem kendimizi hem piyasayı test edebilmek açısından ön yeterlilik ihalesine çıkacağız. Bugünkü piyasa şartlarında kimler ilgileniyor görmek istiyoruz. 

“Bu ruhsatlar Beykoz Belediyesi’nden alınmaz, Büyükşehir’den alınmalı” da deniyor.

Bu kerameti kendinden menkul bir beyan. O zaman ben de diyorum ki, “Ankara Belediyesi’nden de alınabilir”...

Stadyum işinde model değişikliğinden sonra rahatladınız mı?

Rahatladık. Ali Sami Yen ve Aslantepe birbirine bağlanmıştı. İşe gücü yetip yetmeyeceği belli olmayan kişiler de işin içindeydi. Şimdi TOKİ’nin götürü usulü yaptırdığı bir iş olduğu için bunun sağlandığını görüyoruz. Her işte olduğu gibi küçük aksamamalar elbette olacaktır. Ama önümüzdeki yılın ikinci devresinde oynarız.

Fakültede futbol konuşmak yasak!

Prof. Dr. Mehmet Helvacı, 1978 Galatasaray Lisesi mezunu. Ancak kulübe üyeliği lisenin de öncesine dayanıyor. 13 yaşında Galatasaray üyesi olan Helvacı, “Galatasaray sevdam Metin Oktay’la başladı” diyor. 1982’de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olan Helvacı, bütün akademik kariyerini mezun olduğu okulda yapmış. Halen ticaret hukuku, rekabet hukuku, sermaye piyasası hukuku gibi 8 alanda ders veriyor.

Özel üniversitelerden gelen tekliflere kapalı olan Profesör Helvacı, “Fakültemize seçilmiş çocuklar geliyor. İyi çocukların da iyi hocalara ihtiyacı var” diyor. Profesör Helvacı’nın öğrencileriyle arasındaki tek kırmızı çizgi ise fakültede futbol konuşmamak. Konuşmak isteyen öğrencilerini Ali Sami Yen’e davet ediyor.

“Transfer bütçemiz 5 milyon TL”

Transfer sezonu hareketlendi. Galatasaray İkinci Başkanı Prof. Dr. Mehmet Helvacı’ya ne kadar transfer bütçesi ayırdıklarını soruyoruz. Bu dönem transfere büyük bütçe ayırmayı düşünmediklerini belirtiyor. Ardından da şu açıklamayı yapıyor:

“Transfer bütçemiz 5 milyon TL civarında. Sadece bonservis bedeli olarak. Bunların içinde ücretler ve primler yok. Bonservisi elimizde olan futbolculardan gitmek isteyen olur ve bunlar da realize olursa o zaman ortaya ekstra bir gelir çıkabilir.”

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde