Dolar
37,9905
0,03%
Euro
40,9461
0,22%
Sterlin
49,1003
0,22%
Bitcoin
3.320.001
0,02%
BİST-100
9.649,53
-0,68%
Gram Altın
3.702,876
0,42%
Gümüş
33,69
0,17%
Faiz
51,81
0,00%

GSM'cilerde 13 Aralık endişesi

Telsim, Avea ve Turkcell endişeli. 13 Aralık 2005 (ilgili yasa nedeniyle) itibariyle görüşme trafiğine kapatılacak cep telefon cihaz sayısının tahminlerin üzerinde olmasından endişe ediliyor.

15.11.2005 00:00
Haberi paylaşın
GSM'cilerde 13 Aralık endişesi
16px
32px

Telsim, Avea ve Turkcell endişeli. 13 Aralık 2005 (ilgili yasa nedeniyle) itibariyle görüşme trafiğine kapatılacak cep telefon cihaz sayısının tahminlerin üzerinde olmasından endişe ediliyor.

Özetle, Türkiye'de aktif olan cep telefon cihazları merkezi kayıt sistemine sokulurken, 4 farklı kategori oluşturuldu.

Birinci kategori, kimlik numarası (IMEI) Telekomünikasyon Kurumu'na (TK) kayıtlı cihazlar. Bunların sayısı 31 milyon civarında. Bu tip telefon kullananlar acısından sorun yok.

Kabus 3'üncü kategori...

2'inci kategoriye göre, (sayıları tam olarak açıklanmamış olmakla birlikte) cihaz kimlik numarası TK'ya bildirilmeden piyasada satılmış, (kaçak, kayıt dışı veya yasal yolla gelmiş ama TK'ya bildirim yapılmamış cihazlar) ve 13 Temmuz 2005 tarihinden önce aktif hale gelmiş cihazlar. Bu cihazlar 5 milyon TL karşılığında sisteme dahil edilebiliyor. Sorun, tüketici ve operatör arasında küçük bir temas sağlanmasıyla çözülebiliyor.

3'üncü kategoride klonlanmış yani kimlik numarası değiştirilmiş cihazlar yer alıyor. Bu kategoriye giren cihaz sayısının yüksekliği operatörlerin kâbusu! Yasaya göre bu cihazlar, (Belirtilen merkezlere teslim edilecek) yeniden formatlanacak ve yasal bir kimlik numarası alacak. (Nasıl olacağını operatörler dahil kimse bilmiyor. Ayrıca pratik olarak mümkün olamayacağını ileri sürenler uzmanlar da var.) Klonlanmış telefon sayısı TK'nın sitesine göre 300 binin üzerinde görünüyor. Ancak operatörlerin listelerine göre (veri tabanına göre) 6 milyonu bulmuş. Düşünün, 6 milyon abone telefonlarını servislere teslim edecek ve ne zaman geri alacağı da henüz belli değil. Bu işlem yapılmadığı takdirde bu tip cihazlar da sonsuza kadar (Türkiye'de ) hiçbir SIM kartıyla çalıştırılamayacak. Yani kilitlenecek!

Yeni karar hazırlığı...

Bu mümkün mü? Yasaya göre evet. Ancak 6 milyon kişiye "cep telefonunu teslim et, bir ay sonra al" gibi deli saçması bir teklif götürülümez. Kıyamet kopar. TK'nın bu kategorideki cihazlar için yeni bir karar almaya hazırlandığını duydum. Buna göre, mevcut sahibi, klonlanmış cihazı kullanılmaya devam edecek. Ancak o cihaz bir başkasının üzerine kayıt edilmeyecek, satılamayacak...

4'üncü kategori, yasanın çıktığı 13 Temmuz 2005'ten sonra faturasız satın alınan, kaçak, çalıntı ve kimlik bilgileri TK'ya hiçbir zaman bildirilmemiş cihazlar için geçerli. Bu kategoride 1.5 milyon cihaz olduğu düşünülüyor. Af getirilmezse bu cihazlar çöp olacak. Telefon satıcılarına gün doğacak! Özetle, kısa bir süre sonra herkes bir SMS alacak. Tüketiciler (Aboneler) bu SMS'de hangi kategoride yer aldığını öğrenecek ve ortalık karışacak.

Türkiye'de çalınan gasp edilen telefonların ticari değerini düşürmek ve vergi kaybını önlemek için çıkarılan yasa, sancılı bir süreçle devreye giriyor.

Yavuz Semerci/Vatan

benzer haberler
Akın Tekstil’de kuzenler anlaşamadı, nakit akışı kesildi ve sonuç konkordato oldu
Akın Tekstil’de kuzenler anlaşamadı, nakit akışı kesildi ve sonuç konkordato oldu