Gittigidiyor, gerçekten gidiyor

Gittigidiyor, gerçekten gidiyor

Geçen yıl Türkiye'nin en büyük açık artırma sitesi Gittigidiyor.com'a azınlık hissedarı olan eBay, şimdi de...

Gittigidiyor, gerçekten gidiyor
16px
24px
31.03.2008 13:17
ABONE OLgoogle

Melis Tosyalı'nın haberi

TÜRKİYE elektronik ticarete yani internet üzerinden alışverişe yeni yeni alışıyor. Sektör, yetkililerin tabiriyle henüz “emekleme” döneminde. Ancak sanal mağazalarımız şimdiden yabancı yatırımcıların ilgisini çekmeye başladı bile. eBay'ın Gittigidiyor.com ile yaptığı ortaklık anlaşmasının ardından satış haberlerinin önü kesilmez oldu.

Türkiye'nin en büyük iş ağı sitesi Cember.net'in 4.36 milyon euro'ya Almanyalı XING'ye, Zapmedya'nın yüzde 70'inin de İngiliz reklam ve pazarlama şirketi International Marketing&Sales Group'a 13 milyon dolara satılması, site değerlerinin gün geçtikçe artacağını ortaya koyuyor.

ÖNCE AZINLIK HİSSEDARI OLDU...
Aslında sektördeki son satış haberi de yine Gittigidiyor.com'dan geldi. Online perakendeciliğe farklı bir boyut kazandıran Kaliforniya merkezli eBay, hatırlanacağı gibi Türkiye'deki takipçisi Gittigidiyor.com'a geçen yıl azınlık hissedarı olarak ortak olmuştu. Ancak anlaşılan eBay azınlık hisselerle yetinmek istemiyor. ABD'li e-ticaret devininin şimdi Gittigidiyor.com'un hisselerinin çoğunluğuna sahip olmak için atağa geçtiği belirtiliyor.

eBay'ın bu talebini doğrulayan Gittigidiyor.com hissedarlarından Tolga Kabataş, bunun için talep ettikleri rakamı şimdilik telaffuz etmekten kaçınıyor. Ancak kısa dönemde sitenin tümüyle eBay'a satılmasının söz konusu olmadığını özellikle vurguluyor. Yönetim kadrosunda da bir değişiklik olmayacakmış... 

YERLİ YATIRIMCILAR DA ATAKTA
Beklenti ve tahminler, önümüzdeki 3-4 yıl içinde Türkiye'deki internet kullanıcı sayısının 45 milyonu bulacağı yönünde. Bu da satın alma haberlerinin önümüzdeki günlerde artarak devam edeceğini ortaya koyuyor. Zaten sektördeki diğer irili ufaklı satış sitelerinin kapıları şimdiden birçok yatırımcı tarafından aşındırılmaya başlamış. Hatta Türkiye'nin ilk hediye sitesi Hediyemax.com'un sahibi Suzan Uzunkök, siteleri satın almak için atağa geçen şirketler arasında büyük yerli yatırımcıları da görmenin mümkün olacağından bahsediyor.

Ülkemizin farklı internet sitelerinden Yemekevi.com'un sahibi Fatoş Vayni Şahin de kuralı henüz 1 yıl olmasına rağmen kendilerine de benzer teklifler geldiğini belirtiyor. Son olarak Avusturyalı bir şirketten satın alma teklifi aldıklarını belirten Şahin, “Ancak böyle bir karar almadan önce sitenin pazar payı ve reklam gelirinin artması gerektiğini düşünüyoruz” diyor. 

“Kartsız ödeme” sistemi geliyor
2001 yılı başında sektöre giren sitenin yaklaşık 2 milyon kayıtlı üyesi var. Günde 360 bin ve ayda 6 milyona yaklaşan tekil ziyaretçisi sayısıyla Türkiye'nin en büyük alışveriş merkezi olduğu belirtiliyor. Site üzerinden günde ortalama 750 bin satış yapılıyor. Kurulduğu günden bu yana 3 milyonun üzerinde satış işlemine aracılık etmiş...

eBay'in ortaklık payını artırması, bu şirketin yurtdışındaki bazı servislerini Türkiye'ye getirmesinin de yolunu açacak. Bunların başında, dünyanın en önemli internet tabanlı ödeme sistemlerinden PayPal'ın Türkiye operasyonu var. Kredi kartı kullanmadan, internet üzerinden güvenli alışveriş yapmaya olanak sağlayan bu sistemin Türkiye'de e-ticaret alanında nasıl fırsatlar yaratacağını öngörmek hiç de zor olmasa gerek.

Para Dergisi

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde