Girişimcilik finaline kimler kaldı?
Girişimcilik ruhunu teşvik etmek amacıyla, Ernst & Young'un dünya genelinde 20 yıldır gerçekleştirdiği Dünya Yılın Girişimcisi Yarışmasının Türkiye ayağı gerçekleştirildi.
Yarışmanın 5 finalisti düzenlenen toplantıda jüri karşısına çıkıp, başarı hikayelerini anlatan birer sunum yaptı. Yarışmanın finalistleri arasında yılın girişimcisinin kim olacağı 8 Mart 2007 günü açıklanacak.
2007 yılının 5 finalisti arasında AFM Sinemaları Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Adnan Akdemir, Mavi Jeans Yurt Dışı Operasyonları Sorumlusu Ersin Akarlılar, Pronet ve NGM Yönetim Kurulu Başkanı Alp Saul, Teknolojix Mağazaları ve Trend Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akın, Doluca Şarapları Pazarlama Direktörü ve Yönetim Kurulu Üyesi Sibel Kutman yer aldı.
AFM Sinemaları Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Adnan Akdemir, dedesinin ve babasının da sinema ile ilgilendiğini belirterek 1990'ların başında yurt dışından Türkiye'ye döndüğünde Türk sinema sektöründeki açığı gördüğünü böylece sinema salonu açma işine girdiğini söyledi.
Halka arz edilen ilk eğlence şirketi olduklarının altını çizen Akdemir, AFM'nin halka açıldığından bu yana iki kat büyüdüğünü, salon sayısının 87'den 157'ye çıktığını söyledi. Akdemir, ''Türkiye sinema alanında çok ilerledi. Son 10 yılda dünyada endüstrisi hızla gelişen ikinci ülke olduk. Ayrıca kendi filmlerimizi izleme konusunda Fransa'yı bile geçtik. Fransada bugün kendi filmini izleme oranı yüzde 41 iken Türkiye'de yüzde 51'e yükseldi'' dedi.
DOLUCA
Doluca Şarapçılık Pazarlama Müdürü Sibel Kutman ise hayata dans eğitimi alarak başladığını, ailesinin şarapçılık işinde hep var olduğunu belirterek, ''Ben başarının içine doğdum. Şarap sektöründe pazarlama alanda bir boşluk vardı onu doldurdum'' dedi.
Kutman başarısında, Türkiyede yiyecek içecek sektörünün gelişmesinin ve şarap tüketicisinin marka, üzüm, bölge bilincinin oluşmasının etkisinin büyük olduğunu kaydederek, ''Hedefimiz şarabı günlük hayatın içerisine sokmaktı. Şarabın ABC'sinden başlayarak tüketiciye anlattık. Sonra tüketici kendi damak tadını buldu. Şu anda pazar payı olarak birinciliğe oturduk'' diye konuştu.
MAVİ JEANS
Mavi Jeans/Mavi Giyim AŞ Yurt Dışı Operasyonları Sorumlusu Ersin Akarlılar da Mavi'nin yurt dışında özellikle denim'in vatanı Amerika'daki başarısını genç cesareti ve kendine güvene bağladı. Akarlılar, pazardaki değişimlerin de başarılarında büyük söz sahibi olduğunu dile getirerek, denim isminin Akdenizli olduğunu ve Ceneviz'deki denizcilerin ilk kullandıkları bez olduğunu, Mavi'yi bir Akdenizli giyim markası olma yoluna çıkardıklarını kaydetti.
Ersin Akarlılar, 160 milyon dolara yakın cirosu ile Mavi'yi mevcut pazarlarda büyüterek 250-300 milyon dolarlık bir büyüklüğe getirmeyi hedeflediklerini belirtti.
PRONET
Pronet ve NGM Yönetim Kurulu Başkanı Alp Saul ise Türkiye güvenlik pazarına girdiğinde sektörün çok cılız olduğunu ve çok düşük bir sermaye ile işe girebildiğini anlattı. 10-12 senedir bu alanda çalışmalar yaptıklarını belirten Alp Saul, ''Güvenlik insanların birincil ihtiyacı. Teknoloji ile güvenliğimizi sağlamak nasıl olur insanlara bunu öğretiyoruz.
Günde 1 dolar ayda 30 dolara insanların güvenlik problemlerine çözüm buldukça müşteri sayımız da arttı. 2002'de 1000 müşterimiz varken bugün bu rakam 2 binin üzerinde'' diye konuştu.
TEKNOLOJİX
Teknolojix Mağazaları ve Trend Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akın ise Türk insanına ve Türkiye'ye çok inandığı için Türkiye'de eğitim aldığını, üniversitede asistanlık yaparken hayalinde hep bir teknoloji mağazası olduğunu belirtti. Önemli bir gelişme ve büyüme trendi içinde olduklarını belirten Akın, 2007 ciro hedeflerinin 100 milyon dolar olduğunu söyledi.