Gastronomi Nobel'i kabul edilen ödülü alan Şef Ebru Baybara Demir, Hatay'da çiftçilerin 'Narenciye' çağrısını duyurdu... Bakanlık harekete geçti narenciye toplayacak gönüllüler aranıyor

Gastronomi Nobel'i kabul edilen ödülü alan Şef Ebru Baybara Demir, Hatay'da çiftçilerin 'Narenciye' çağrısını duyurdu... Bakanlık harekete geçti narenciye toplayacak gönüllüler aranıyor

Gastronomi Nobel’i ödülü alan şef Ebru Baybara Demir ,yaklaşık 1 yıldır depremzedelerin yanında olduğu Hatay’da çağrıda bulundu.

Gastronomi Nobel'i kabul edilen ödülü alan Şef Ebru Baybara Demir, Hatay'da çiftçilerin 'Narenciye' çağrısını duyurdu... Bakanlık harekete geçti narenciye toplayacak gönüllüler aranıyor
16px
24px
31.01.2024 19:24
ABONE OLgoogle

Edanur AKTÜRK AYKOL

Şef Ebru Baybara Demir, 6 Şubat deprem faciasından itibaren Hatay’da canla başla çalışarak, depremzedelere yardım etti. Deprem faciasının ardından aldığı 100 bin euro ödülünü depremin merkez üssü Hatay’a bağışladı.

NARENCİYELER SAHİPSİZ KALDI

Deprem faciasının ardından aldığı Gastronomi’nin Nobel ödülünü depremin merkez üssü Hatay’a bağışladı. Şef Demir’in Hatay’a çağrısının nedeni bu kez sahipsiz kalan narenciyeler oldu.

NARENCİYELER TOPLANILMAZSA GELECEK SENE ÇİÇEKLENMEYECEK

Toplanılmayan, yerlere dökülen mahsüller gelecek yıl çıkacak mahsullere engel olacak. İşçi bulunulamamasından, sahip kalınmasından toplanamayan ve hatta yere dökülen mahsüller, salgıldıkları asit ile önümüzdeki yıl çiçek açamayacak. Şef Ebru Baybara Demir tam da bu noktada sosyal medya hesabından açık çağrıda bulundu.

NARENCİYE TOPLAMAK İÇİN GÖNÜLLÜLER ARANIYOR

Gençlik ve Spor Bakanlığı çağırıya sessiz kalmadı. Şimdi de hem bakanlık hem de Şef Demir Hatay’a gidecek, mahsullerin toplanmasına yardım edecek gönüllülerini arıyor. Sosyal medya hesabından Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Biz her şeyi gençliğe bırakacağız... Geleceğin ümidi, ışıklı çiçekleri onlardır. Bütün ümidim gençliktedir” sözünü paylaşan Şef Baybara:

“Gençlik ve Spor Bakanlığımız desteği ile Bakanlığımız gönüllü programında bulunan 6000 gönüllü genç Hatay’daki narenciye bahçelerini toplamaya ve bahçelerde yere dökülen ürünü dönüştürmeye Hatay’a geliyorlar. Gönüllü insan gücüne ihtiyacımız var! Belki bir bahçeyi kurtarabilir, çiftçilerimizin yanında olabilir ve toprağı ve sayısız ağacı kurtarabiliriz” diyerek çağrıda bulundu.

GÖNÜLLÜ OLMAK İÇİN ŞARTLAR VE ÇALIŞMAK İÇİN ALANLAR

-18 yaş üstü ve projede en az 5 gün ve üzeri gün sayısı çalışabilecek herkes

- Yemek yapımında ve dağıtımında

- Bahçelerde narenciye toplama

- Atıkıların dönüşümüne yardımcı olabilirsiniz.

BAHÇESİNİ TOPLATMAK İSTEYEN ÇİFTÇİLER

Bahçesini toplamak için destek isteyen çiftçilerin Hatay genelinde Ziraat Odalarına başvurarak talepte bulunması gerekiyor.

İletişim bilgisi, WhatsApp: +90 507 505 10 76 Melike 

“NARENCİYE SORUNUNU ÇİFTÇİLERDEN ÖĞRENDİK”

Şef Baybara bir başka paylaşımda da:

Yaklaşık bir yıldır Hatay’dayız. Önce ocakları yaktık. Ocak tüterse hayat devam eder diye düşündük. Kenetlendik. 3500’den fazla insanla gönül birliği yaptık. Bölgenin narenciye sorununu çiftçilerden öğrendik. Belki bir şeyler yapabiliriz diye harekete geçtik. Belki geç kalındı ama bu gönüllü inisiyatifi; narenciyenin fiyatlandırılması, toplanamaması, çiftçinin zarar etmesinin sorumlusu değil! Burada odaklanmamız gereken; yaşadığımız olumsuzluklar karşısında birbirimize destek olup dayanışma içinde mücadele etmeliyiz. Geçtiğimiz cuma günü yayınladığımız Mürüvet Teyzenin çağrısı ile yaptığımız görüşmelerden sonra Gençlik Spor Bakanımız Sayın Osman Bak konuya kayıtsız kalamadı ve Bakan Yardımcımız Sayın Safa Koçoğlu önderliğinde gönüllülerin bölgeye gönderilmesine karar verildi. Projenin başında sahada Gönül Mutfağımızdan (bilenler bilir) Bakanlık Daire Başkanımız Sayın Abdullah Said Akkuş var. Biz gönül mutfağı olarak gönüllülerin yemeklerini pişirmek için orada olacağız. Bize katılmak isterseniz bildiğiniz gibi Gönül Mutfağımızın kapısı herkese açık

“YERE DÜŞEN NARENCİYE TOPRAĞI ASİTLİYOR”

Birçok narenciye çiftçisi, ürününü toplayacak işçi bulamıyor. Zaten sayıları çok az olan işçilerin ise maliyetlerinin yüksek olması ürünün toprakta kalmasının en büyük sebebi oldu. Narenciye toplanmadığı zaman gelecek yıl çiçeklenemiyor. Yere düşen narenciye toprağı asitliyor. Kalitesini düşürüyor. Hatay’da faaliyetlerini devam ettiren gönül mutfağımız Samandağ, Erzin, Dörtyol ve Payas’taki çiftçilerin ürünlerini satın alarak, toplanan narenciyeleri konteyner kentlerdeki ihtiyaç sahiplerine ulaştırarak çiftçiye destek vermektedir” ifadelerini kullandı.

patronlardunyasi.com

 

İlgili haber

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde