Fiş alın mesajını kim verecek?
Avrupa Yakası'nın kapıcısı Gaffur mu, "Yiyin gari" sloganıyla ünlenen Ödemişli Ayşe Elmacı mı derken,
Avrupa Yakası'nın kapıcısı Gaffur mu, "Yiyin gari" sloganıyla ünlenen Ödemişli Ayşe Elmacı mı derken, fiş almamak ve Maliye ile başı belaya girmek en sonunda Yabancı Damat dizisindeki Ruşen'e (İlker Aksum) nasip olacak. Gelir İdaresi, fiş toplamanın önemini anlatmak için sevilen televizyon karakterlerine mesaj verdirmek istiyordu. Şimdi Yabancı Damat dizisinde fiş toplamanın önemi vurgulanacak. Hatta bunun için dizinin yapımcısı Türker İnanoğlu ile bile görüşüldü. Senaryo hazırlandı. Biraz tüyo verelim size...
Kahraman Usta'nın baklavacı dükkânına giren müşteri karı-koca (aslında bunlar, Maliye Bakanlığı'nın vergi denetim elemanları) alışverişlerini yaptıktan sonra fiş isterler. Kasada duran Ruşen, "Artık vergi iadesi kaldırıldı, fişi ne yapacaksınız?" diye vermeye yanaşmaz. Müşteri, "Siz fişinizi verseniz de vermeseniz de ben bunun vergisini ödedim. Ödediğim verginin devlete gitmesini istiyorum. Lütfen fişimi verir misiniz?" diye ısrar eder. Bu arada Kahraman Usta (Erdal Özyağcılar) ile Memik Efendi (Arif Erkin Güzelbeyoğlu) tartışmanın olduğu tarafa yönelirken müşteri kılığındaki Maliye memurları kimliklerini gösterirler.
Kahraman Usta ile Memik Efendi Ruşen'e çok sinirlenirler. Kahraman Usta, "Bunca yıllık esnafım, benim adımı vergi kaçakçısına mı çıkaracaksın!" derken Memik Efendi de "Çocuklarının geleceğine mi göz koydun, hayırsız!" diye Ruşen'in üzerine yürür. Maliye memurları ise fiş-fatura vermemenin de almamanın da cezası olduğunu ancak vergi bilincinin geliştirilmesi için bir kampanya yürütüldüğünü belirterek bu seferlik ceza kesmezler. Böylece Ruşen ucuz kurtulur.
Senaryo şimdilik böyle. Bir başka dizi için de ayrıntı verelim. Henüz Sinan Çetin'le görüşülmedi ama Avrupa Yakası'nda Gaffur yerine, Fatoş ile Yaprak'ın fiş toplama konusunda mesaj vermesi planlanıyor. Bakalım dizi kahramanlarının vereceği "fiş mesajları" ne kadar yerini bulacak?
Afrika ülkelerinden 'Osmanlı'dan sonra nerelerdeydiniz' sitemi
Burkina Faso, Kotdivuar, Mauritius, Benin... Ortalama vatandaş için bir anlam ifade etmeyen bu sözcükler, Dış Ticaret Müteşarlığı (DTM) yetkilileri için mesai harcadıkları önemli Afrika ülkelerinden birkaçı. Müsteşarlığın 4 yıldır sürdürdüğü "Afrika Stratejisi" kapsamında Türkiye, bu ülkelerle tarihinde ilk ekonomi ve ticaret anlaşmalarına imza koyuyor.
DTM yetkilileri, strateji kapsamındaki çalışmalarla kıtada ayak basmadık ülke bırakmak istemezken, adını daha önce pek duymadığımız Afrika ülkelerinden yetkililer de onları hem misafirperver hem de biraz sitemkâr bir havayla karşılıyormuş. DTM yetkilileri, sitemkâr tavrın nedenini bu ülke temsilcilerinin sarf ettiği "En son Osmanlı döneminde işbirliğimiz vardı, bunca zamandır nerelerdesiniz?" sözleriyle açıklıyorlar.
Türkiye, Etiyopya'daki sefaletle mücadeleye el uzattı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Etiyopya ziyaretinde karşılaştığı sefalet manzaralarına karşın, Türkiye'nin Afrika kıtasına yaptığı yardımlardan bu ülkenin hiç pay almadığını daha önce bu sütunlarda yazmıştık. Dışişleri Bakanlığı hafta başında bir açıklama yaparak, içinde Etiyopya'nın bulunmadığı çeşitli Afrika ülkelerine bu yıl için öngörülen 2 milyon dolarlık yardımın ocak ayı sonunda Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı'na aktarıldığını duyurdu. Dışişleri, yardım alacak ülkeler listesine giremeyen Etiyopya ve Kenya için ise Türkiye Kızılay Derneği'nin devreye sokulduğunu açıkladı. Buna göre Kızılay, bu iki ülkeye çadır, battaniye, branda ve sabundan oluşan toplam 4 uçaklık yardım paketini 2 parti halinde THY uçaklarıyla taşıyarak Etiyopya ve Kenya "Kızılhaç"larına teslim etmişti. Bu ayni yardımların toplamı ise 587.1 bin dolar olmuştu.
Referans