Fırsatlar ülkesi Türkiye'de Telekom krizi kapıda mı?
YASED'in düzenlediği 'Fırsatlar Ülkesi Türkiye' konulu konferansta Türkiye'ye daha çok yabancı sermaye çekmenin yolları aranırken, Türkiye tarihinin en büyük özelleştirmesi Türk Telekom'da çıkması muhtemel bir kriz herkesin moralini bozdu.

Saudi Oger'in imtiyaz süresinin 21 yılla sınırlanmasından sonra imzaya yanaşmadığı, Saudi Oger Başkan Yardımcısı Hariri'nin de tepkisini belli etmek için konferansa özellikle katılmadığı iddia edildi
YASED'in iki gündür süren konferansında yabancı yatırımların yeni gözdesi "Fırsatlar Ülkesi Türkiye" masaya yatırılırken güne Türk Telekom krizi damgasını vurdu.
6 milyar 550 milyon dolarla Türkiye tarihinin su ana kadar gördüğü en büyük özelleştirme olan Türk Telekom'da imzaların bir türlü atılmaması ve en iyi ihtimalle önümüzdeki haftaya kalması "Saudi Oger neyi bekliyor. Danıştay'dan olumlu karar da çıkmıştı. Zaman onların lehine işlerken neden hisse devrini gerçekleştirmiyorlar?" sorusunun sorulmasına neden oldu.
Bu soruyu soranlar, "Haber-İş Sendikası yürütmenin durdurulması kararı iptal edildikten sonra bir üst makama, Danıştay Dava Daireleri Kurulu'na itiraz etti. Hatta iş işten geçmesin, karar devrin sonrasına kalmasın diye önceki gün davanın öne çekilmesi için öncelik dilekçesi de sundu. Zamana karşı bir yarış varken, hisse devri işleminin gerçekleşmemesi kafaları karıştırdı" demeye başladı.
Saudi Oger Başkan Yardımcısı Muhammed Hariri'nin YASED toplantısına katılmaktan son anda vazgeçmesi de kriz söylentilerinin yayılmasına neden oldu.
Esas sorun 21 yıllık imtiyaz sözleşmesi
Telekom'a ait altyapı ve taşınmazların 21 yıllık imtiyaz süresinin ardından ne olacağı ihale öncesi yatırımcıların en çok merak ettiği konuydu. 406 sayılı kanunda satışa ilişkin düzenlemeler koyan hükümet alıcıları rahatlattı. Kanunda "21 yıllık imtiyaz süresinin bitiminden sonra da alıcının altyapı mülkiyet hakkı devam eder" hükmü yer aldı.
Bu hüküm gelen teklif düzeyinde de belirleyici oldu ve rakamın 6.5 milyar düzeyine kadar çıkmasını sağladı. Hazırlanan ilk imtiyaz sözleşmesi taslağında da hüküm bu şekilde yer aldı.
Ancak Danıştay'ın görüşü bu hükümde değişikliğe neden oldu. Telekomünikasyon Kurumu ve Telekom zorunluluk bulunmamasına rağmen sözleşmedeki altyapı devrine ilişkin maddeyi yeniledi. Buna göre, "Eğer alıcı ile sözleşme uzatılmazsa, altyapı mülkiyeti devlete iade edilecek" hükmü getirildi.
Oger ise bu durumun şartların değişmesi anlamına geleceğini savunarak, imtiyaz sözleşmesinin yeni haline itiraz etti.
Şirket bu şekilde imzalanması halinde satış sözleşmesinin kiralamaya dönüşeceğini savunuyor.
Yetkililer, henüz sözleşme üzerindeki müzakerelerin sürdüğünü ancak bu haliyle imzanın zor olduğunu belirtiyor.
Bu nedenle devir için de net bir tarih belirlenemiyor.
Vatan