Faiz indirmedik, çünkü...
MERKEZ BANKASI BAŞKANI SERDENGEÇTİ, FAİZLERİ İNDİRMEME NEDENLERİNİ AÇIKLADI

Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, Para Kredi Kurulu'nun son iki toplantısından 'faiz indirimi' kararı çıkmaması sonrası başlayan tartışmalara yanıt verdi. Serdengeçti, "Faizlerin aşağı gelmesi herkesin arzu ettiği bir durum. Hükümetler, dünyanın her yerinde, faizlerin daha aşağıda olmasını ister. Arkasından seçime giderler. Merkez bankaları da tam da bu yüzden bağımsızdır. Ama bize faiz indirimi için telkin gelmedi" dedi.
32 ülke merkez bankalarının hazırladığı, Türkiye'de ise ilk kez açıklanan Finansal İstikrar Raporu'nu tanıtan Serdengeçti, gazetecilerin soruları üzerine, faiz indirimi yapılmaması ile ilgili eleştirileri değerlendirdi. Faiz indiriminin ekonominin temellerinin daha da düzelmesine bağlı olduğunu belirten Serdengeçti, Merkez Bankası'nın belirlediği kısa vadeli faizlerle piyasada devlet iç borçlanma senetleri ve TL mevduat faizleri arasındaki farka dikkat çekerek, istikrarda mesafe alınırsa faizlerin daha aşağılara düşebileceğini söyledi.
'Güven artarsa düşer'
İki - üç yıl önce beklenen faizlerin yüzde 30'un üzerinde olduğunu, bugün ise yüzde 10'lar civarında olduğuna dikkat çeken Serdengeçti, bu başarının fiyat istikrarında kaydedilen mesafe ve istikrar programlarıyla kamuoyuna verilen güven sayesinde olduğunu söyledi. Serdengeçti, beklenen faiz düzeyindeki yüksekliği kabul ederken, "Bu güveni verme ve istikrarda da mesafe almaya devam edersek, faizlerin genel düzeyi daha gerileyecektir" diye konuştu.
Faizlerin aşağı gelmesinin herkesin arzu ettiği bir durum olduğunu belirten Serdengeçti şunları söyledi:
"Hükümetler, sadece Türkiye'de değil, dünyanın her yerinde, faizlerin daha aşağıda bir yerde olmasını isterler. Gayet doğaldır. Arkasından seçime giderler. Bunun olumlu etkisi olmasını bekler. Merkez bankaları işte bu yüzden bağımsızdır. Kısa vadeli bakış açısıyla faizler düşerken, orta ve uzun vadede daha olumsuz etkisi olabilir. Faizlerle ilgili hükümetten en ufak telkin gelmedi."
Serdengeçti, Merkez Bankası politikalarının doğru okunmadığını ve yapılan duyurularında doğru anlaşılmadığından şikâyet etti.
'Devlet hiç bir yerde şantaja boyun eğmez'
Serdengeçti, menkul sermaye gelirlerinin vergilendirilmesinde 2006'dan itibaren uygulamaya geçecek yeni düzenlemenin yabancı yatırımcılarda stres yarattığına ilişkin soruyu yanıtlarken sert ifadeler kullandı. Türkiye'de vergilerin ahenkli olması gerektiğini, çarpık yapı yaratılmaması gerektiğini belirten Serdengeçti, "2006 başında da bu amaca ulaşılmış oluyor. Hiçbir mali otorite şantaja boyun eğerek karar vermez. Bizde de böyle birşey olacağını sanmıyorum" diye konuştu.
'Enflasyonla mücadele büyümeye engel değil'
Faiz indirmeyerek büyümeyi kösteklediği eleştirileri alan ve zaman zaman 'durgunluk'tan sorumlu tutulan MB'nin ana görevinin fiyat istikrarı olduğunun altını çizen Serdengeçti, "Enflasyonla mücadele büyümeyi kösteklemez. Tersine, kronik enflasyondan geliyorsanız büyümeyi destekler. Son üç yılda enflasyon düşerken Türkiye yüzde 25 büyüdü" dedi.
'Dört yılda 7 kez TL'de ani değişim oldu'
Serdengeçti, sermaye çıkışıyla karşılaşılırsa, maliye ve para politikalarının sıkı olması yeterli olmazsa o zaman kurun yer değiştireceğini, bundan endişeye gerek olmadığını söyledi. Serdengeçti, devalüasyon tartışmalarına da dikkat çekerek, "Ben hesapladım, son 4 yılda 7 kere TL ani değer kaybetmiş. Bunun adı devalüasyon değil. Bunda bir mahsur yok" dedi.
'Cari açık eski anlayışla değerlendiriliyor'
Serdengeçti, cari açıkla ilgili sorular üzerine şöyle konuştu: "Cari açık değerlendirmelerinde 2001 öncesi alışkanlıkları sürüyor. O dönemde kur rejiminde MB'nın belli bir