'Euro düşecek' beklentisi güçlendi
SPK'nın 352 üst düzey yönetici arasında yaptığı beklenti anketine göre "Euro düşecek"..

Sermaye Piyasası Kurulu'nun Mayıs ayı Beklenti Anketi'ne göre aylık beklentilerde Euro bölgesinde yaşanan borç krizinin de etkisiyle Euro'nun düşeceği yönünde görüş bildiren katılımcıların oranında önemli yükselişler yaşandı.
İMKB'ye ilişkin göstergelerde artış yaşanacağı yönünde görüş bildiren katılımcıların oranında önemli azalış görlürken, halka açılmalarda artış yaşanacağı yönünde görüş bildiren katılımcıların oranında ise yükselişler kaydedildi.
Sermaye Piyasası Kurulu, Mayıs ayı Beklenti Anketi'ni açıkladı. 352 üst düzey yönetici tarafından yanıtlanan Beklenti anketine göre aylık beklentilerde Euro bölgesinde yaşanan borç krizinin de etkisiyle Euro'nun düşeceği yönünde görüş bildiren katılımcıların oranında önemli yükselişler yaşandığı dikkat çekti. Aylık beklentilerde dolarının aynı kalacağı, altı aylık ve yıllık beklentilerde ise artış yaşanacağı görüşü ağırlık kazandı.
Bir önceki dönemle kıyaslandığında önümüzdeki ay için doların artacağı beklentisine sahip katılımcıların oranının yüzde 11'den yüzde 37'ye çıktığı görüldü. Katılımcıların önemli bir kısmı euro'ya ilişkin olarak önümüzdeki aylık, altı aylık ve bir yıllık dönemde bir değişim beklediğini ifade etti. Bir önceki döneme göre Euro'nun düşeceği beklentisine sahip katılımcıların oranında ise artışlar gözlendi. Euro'nun düşeceği beklentisindeki katılımcıların oranı bir aylık dönem için yüzde 24'ten yüzde 40'a, altı aylık dönem için yüzde 25'den yüzde 36'ya çıktı.
GÖSTERGE BONO FAİZİNDE DEĞİŞİM BEKLENMİYOR
Gösterge bono faizine yönelik beklentiler incelendiğinde katılımcıların yüzde 66'sı önümüzdeki ay faiz oranında bir değişim olmayacağı yönünde görüş bildirirken, altı aylık ve yıllık beklentilerde faiz oranının artacağı beklentisi yüzde 60'la ağırlık kazandı. Sonuçlar Nisan 2010 anket sonuçları ile karşılaştırıldığında aylık beklentilerde faiz oranı artacak diyen katılımcıların oranının yüzde 17'den yüzde 29'a çıktığı görüldü.
İMKB'YE İLİŞKİN GÖSTERGELERDE ARTIŞ BEKLENTİSİ AZALDI
Önceki dönem anket sonuçlarına göre aylık beklentilerde İMKB'ye ilişkin göstergelerde artış yaşanacağı yönünde görüş bildiren katılımcıların oranında önemli azalış görüldü. Aylık ve altı aylık beklentilerde katılımcıların önemli bir kısmı İMKB-100 endeksinde değişim yaşanmayacağı yönünde görüş bildirirken, yıllık beklentilerde endeksin artacağı görüşü ağırlık kazandı.
Endeksin önümüzdeki bir ayda düşeceği beklentisine sahip katılımcıların oranı geçen dönemde yüzde 17 iken bu oran yüzde 38'e çıktı. İMKB işlem hacmine yönelik olarak katılımcıların yüzde 56'sı önümüzdeki ay, yüzde 44'ü önümüzdeki altı ayda bir değişim beklemezken, yıllık beklentilerde katılımcıların yüzde 57'si işlem hacminin artacağı yönünde görüş bildirdi. Sonuçlar Nisan 2010 anket sonuçları ile karşılaştırıldığında aylık beklentilerde işlem hacminin azalacağı beklentisine sahip katılımcıların oranı yüzde 10'dan yüzde 22'ye çıktı.
6 AYLIK VE YILLIK BEKLENTİLERDE ARTIŞ YAŞANACAĞI GÖRÜŞÜ HAKİM
Katılımcıların yüzde 50'si önümüzdeki aya ilişkin olarak halka açılacak şirket sayısında bir artış beklemezken, altı aylık ve yıllık beklentilerde halka açılacak şirket sayısında artış yaşanacağı görüşü ağırlık kazandı. Bu yönde görüş bildirenlerin oranı sırasıyla yüzde 66 ve yüzde 71 olarak gerçekleşti. Halka açılacak şirket sayısının önümüzdeki bir ayda artacağı beklentisine sahip katılımcıların oranı geçen dönemde yüzde 38 iken Mayıs 2010 anketinde bu oran yüzde 46'ya çıktı.
ÖZEL SEKTÖR BORÇLANMA ARAÇLARININ İHRACATINDA DEĞİŞİM BEKLEMİYOR
Katılımcıların çoğunluğu önümüzdeki ay özel sektör borçlanma araçlarının ihracına yönelik koşullarda da bir değişim olmayacağı yönünde görüş bildirirken, altı aylık ve yıllık beklentilerde koşulların daha uygun olacağı görüşü hakim oldu. Yabancı yatırımcı oranına ilişkin olarak önümüzdeki ay ve altı ayda değişim yaşanmayacağı, önümüzdeki yılda ise artış yaşanacağı beklentisi ağırlık kazandı. Sonuçlar Nisan 2010 anket sonuçları ile karşılaştırıldığında aylık beklentilerde yabancı yatırımcı oranının düşeceği beklentisine sahip katılımcıların oranı yüzde 6'dan yüzde 17' ye çıktı. Aylık ve altı aylık beklentilerde katılımcıların çoğu reel kesimin yurtdışı borçlanma durumunda bir değişiklik olmayacağı yönünde görüş bildirirken, yıllık beklentilerde borçlanma durumunda artış yaşanacağı görüşü ağırlık kazandı.
KATILIMCILARIN YÜZDE 61'İ ÖNÜMÜZDEKİ AY İMKB YATIRIMCI SAYISINDA ARTIŞ YAŞANMAYACAĞI GÖRÜŞÜNDE
İMKB yatırımcı sayısına ilişkin olarak katılımcıların yüzde 61'i önümüzdeki ay bir artış yaşanmayacağı yönünde görüş bildirirken, altı aylık ve yıllık beklentilerde ise artış yaşanacağı görüşü hakim oldu. Bu yönde görüş bildiren katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 46 ve yüzde 60 olarak gerçekleşti. Bir önceki dönemle kıyaslandığında önümüzdeki ay için yatırımcı sayısının azalacağı yönünde görüş bildiren katılımcıların oranının yüzde 5'ten yüzde 14'e çıktığı görüldü. İAB işlem hacmine yönelik soruda katılımcıların önemli bir kısmı önümüzdeki ay işlem hacminde bir değişim yaşanmayacağı yönünde görüş bildirirken, altı aylık ve yıllık beklentilerde işlem hacminde artış yaşanacağı görüşü ağırlık kazandı. İşlem hacminin önümüzdeki bir ayda değişmeyeceği beklentisine sahip katılımcıların oranı geçen dönemde yüzde 70 iken bu oran, Mayıs 2010 anketinde yüzde 53'e düştü.
VOB İŞLEM HACMİ ÖNÜMÜZDEKİ AY AYNI KALACAK
Katılımcıların çoğunluğu VOB işlem hacminin önümüzdeki ay aynı kalacağı, altı aylık ve yıllık dönemde ise artacağı yönünde görüş bildirdi. Yatırım fonlarının net aktif değerine ilişkin olarak katılımcıların yüzde 64'ü önümüzdeki ay bir değişim beklemezken, altı aylık beklentilerde bir değişim yaşanmayacağı yönünde görüş bildirenlerin oranı yüzde 46, artış yaşanacağı yönünde görüş bildirenlerin oranı ise yüzde 45 olarak gerçekleşti. Yıllık beklentilerde ise katılımcıların çoğunluğu yüzde 56 yatırım fonlarının net aktif değerinde artış beklendi.
EMEKLİLİK FONLARI NET AKTİF DEĞERİNDE DEĞİŞİM BEKLENMİYOR
Katılımcıların çoğunluğu önümüzdeki ay emeklilik fonları net aktif değerinde bir değişim beklemezken, altı aylık ve yıllık beklentilerde artış yaşanacağı görüşü hakim oldu. Aylık ve altı aylık beklentilerde katılımcıların önemli bir kısmı MKYO net aktif değerinde bir değişim beklemezken, yıllık beklentilerde artış yaşanacağı görüşü hakim oldu.