Ertürk'ten Sabah açıklaması
TMSF: MERKEZ YAYIN HOLDİNG'DE REHİNİ ÇÖZMEZSEK HALKA ARZ GERÇEKLEŞMEZ.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk, Merkez Yayın Holdingin hisselerinin protokol gereği rehinli olduğunu belirterek, 'Rehini çözemezsek halka arz gerçekleşmez. Bunun için TMSF'nin onayı gerekiyor' dedi.
Ertürk, Merkez Yayın Holding'in halka arzıyla ilgili tartışmalara ilişkin yaptığı açıklamada, konunun, Mayıs 2005'te Merkez Grubunun TMSF ile yaptığı protokol hükümlerinden birini oluşturduğunu hatırlattı. Protokolde halka arz olması durumunda Fon'un hangi şartlarda halka arza onay vereceğinin belirtildiğine dikkat çeken Ertürk, şunları kaydetti: 'Merkez Yayın Holding hisseleri rehinli. Hisseler rehinli olduğu için, rehini çözemezsek halka arz gerçekleşmez. Bunun için TMSF'nin onayı gerekiyor. Çünkü rehinli hisseler satışa çıkarılıyor. Buradaki temel şart, halka arz sonucunda ortaya çıkacak gelirlerin yüzde 50'sinin TMSF'ye borca karşılık ödenmesi. Bu anlamda sürecin bir tarafıyız. Bu konuda bize gelmeleri gerekiyor.'
'SPK'YA ÖNGÖRÜŞÜMÜZÜ BİLDİRDİK'
Ahmet Ertürk, halka arzla ilgili olarak Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) kendilerinden, söz konusu varlıkların bir kısmının TMSF'ye rehinli olmasından dolayı görüş istediğini, bu talep üzerine de SPK'ya ön görüş bildirdiklerini kaydetti. Ertürk, 'Tabii ki oradaki şartların yerine getirilmesi kaydıyla... Halka arz gelirlerinin yüzde 50'sinin TMSF'ye verilmesi... Ancak henüz bu konuda bir dönüş olmadı' diye konuştu. TMSF Başkanı Ertürk, halka arz sürecinde protokolde düzenlenmemiş bazı ayrıntıların ortaya çıkması halinde, bunu oturup karşı tarafla konuşacaklarını aktardı.
'GEÇMİŞ İDDİALARLA İLGİLİ SORUMLULUĞUMUZ YOK'
Ahmet Ertürk, geçmiş olaylarla ilgili iddialarda TMSF'nin herhangi bir sorumluluğunun, rolünün bulunmadığını ifade ederek, Sabah'ın isim hakkının Sabah Yayıncılık'a kullandırılıp daha sonra geri alınması ve dolayısıyla orada bazı yatırımcıların mağdur edilmiş olmasının Fon'u ilgilendirmediğini söyledi. Fon'un söz konusu varlıkları devraldığında ve alacağı tahsil etme çabası gösterdiğinde Sabah'ın Sabah Yayıncılık değil Bilgin Yayıncılık mülkiyetinde olduğunu hatırlatan Ertürk, 'Zaten mülkiyeti hiçbir zaman değişmemiş, sadece geçici olarak Sabah Yayıncılık'a kullandırılmış. Bana göre o dönemde olanlar, dönemin SPK yöneticilerini ve şirketlerin karar mekanizmalarını ilgilendiriyor' diye konuştu. Ertürk, TMSF'nin sadece protokolün tarafı olan şirketlerin varlıklarıyla ilgili tasarrufta bulunduğunu, bunun geçmişindeki olayları dikkate alıp bir işlem yapmalarının beklenemeyeceğini dile getirerek, 'Tartışmaları biz de ilgiyle izliyoruz. Ama şu aşamada bu konuyla ilgili tartışmaların bizimle ilgisi yok' dedi.