Erol Sabancı'dan finans analizi
Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Sabancı, bankacılıkta yabancıların payının yüzde 25-30 seviyesinde kalacağını belirterek, "Yabancılara şüpheci yaklaşmamak gerek" diye konuştu.
Bankacılık sektörünün duayenlerinden Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Erol Sabancı, finansal liberalizasyonla birlikte finansal istikrarın sağlanamamış olmasının, Kasım 2000 ve Şubat 2001 krizleri örneğinde olduğu gibi, ekonomik büyüme önünde ciddi bir engel oluşturduğunu söyledi. Sabancı, 2001 krizi sonrasında ise sektördeki yeniden yapılanmayla bankalar ve finansal kuruluşların aracılık işlevlerini daha etkin ve sağlıklı bir şekilde yerine getirmeye başladığını kaydetti. Erol Sabancı'ya göre gelinen nokta yeterli görülmemeli ve önümüzdeki dönemde mali disiplinin kalitesinin artırılması yönünde atılan adımlar tavizsiz şekilde devam etmeli.
YABANCI İLGİSİ HÂLÂ CANLI
Son dönemlerde bankacılık sektöründeki yabancı ilgisine de değinen Sabancı, uzun yıllar sektörde yüzde 2-3 civarında olan yabancı bankaların payının bir anda yüzde 12-13 seviyesine çıktığını söyledi. "Göründüğü kadarıyla yabancı bankaların ülkeye olan ilgisi hâlâ canlılığını koruyor" diyen Sabancı, önümüzdeki yıllarda bu oranın yüzde 25-30 seviyelerine kadar çıkmasının mümkün olduğunu dile getirdi. Şimdiye kadar yabancı bankalarla ortak olan bankaların milli banka kimliklerini koruduklarına işaret eden Sabancı, yabancı bankaların Türkiye'ye güven duydukları ve istikrarı gördükleri için geldiklerini, yabancılara korumacı ve şüpheci yaklaşmamak gerektiğnii kaydetti. Sabancı'ya göre bankacılık sektörünün kontrolü yabancıların ilgisine karşın Türk bankalarında kalmaya devam edecek.
Yabancı profili de değişti
Yabancı bir yatırımcının bir ülkeye gelip de ciddi boyutta yatırım yapması için aradığı en büyük şart ekonomik ve politik istikrardır. Türkiye'ye gelen yabancı sermaye profili değişti. Alman, Fransız, Amerikan, İngiliz yatırımcı gibi üç-dört ülkeye bağlı yatırımcının dışında artık Türkiye'ye Körfez ülkelerinden, Romanya'dan, Çek Cumhuriyeti'nden, Lübnan'dan, Singapur'dan yatırımcılar da geliyor. Bu güzel birşey. Artık yelpaze genişledi, gelen rakamlar 20 milyon dolar, 200 milyon dolar da değil. 2 milyar dolar, 3 milyar dolar, 6 milyar dolar. Bu, ülkenin kredi değerliliğini gösteriyor. Ülkenin iyiye gittiğini gösteriyor.
Sabah