Dolar
38,2379
0,28%
Euro
43,2424
-0,43%
Sterlin
50,6842
0,00%
Bitcoin
3.223.079
0,00%
BİST-100
9.317,24
-0,84%
Gram Altın
4.084,302
-0,12%
Gümüş
32,6
-0,60%
Faiz
48,35
0,00%

Erdemir’i alana 500 milyon dolar yatırım, yüzde 95 istihdam şartı

Erdemir’de ‘altın hisse’ düzenlemesinin içeriği netleşiyor. Buna göre, Erdemir’i satın alan yatırımcılar 2007’ye kadar 7 bin 539 Erdemir çalışanının yüzde 95’ini istihdam edecek. Yani, Erdemir’in yeni sahipleri en fazla 377 kişiyi işten çıkarabilecek

20.07.2005 00:00
Haberi paylaşın
Erdemir’i alana 500 milyon dolar yatırım, yüzde 95 istihdam şartı
16px
32px

ERDEMİR’de altın hisse çalışması tamamlandı. 22 Temmuz’da yapılacak genel kurulda kabul edilerek, anasözleşmeye girecek altın hisse çerçevesinde üç ana şirketin kapasitesinin azaltılamayacağı, entegrasyonun bozulmayacağı düzenlemesinin yanında istihdam ve yatırım şartı da kapsama girdi.

İSTİHDAM ŞARTI:

Getirilen istihdam şartına göre, Erdemir’i alan sermayedar halen Erdemir’de çalışan personelin yüzde 95’ini istihdam etmeye devam edecek. 31 Aralık 2004 tarihi itibarıyla, Erdemir’de çalışan personel sayısı 7 bin 539 kişi. Buna göre, Erdemir’i satın alanlar 2007’nin sonuna kadar bu personelden sadece 377’sinin işine son verebilecek. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, altın hisse için SPK ve Sanayi Bakanlığı’ndan izni aldı. Altın hisse ile Erdemir, İsdemir ve Erdemir Maden’in kapasitesinin azaltılmaması garanti altına alındı. Hisse diğer iştiraklere ilişkin kapasite azaltımı kararlarını etkilemeyecek. Erdemir’in en büyük avantajlarından olan entegre tesis olma durumu da altın hisse ile garanti altına alındı. Şirketin bütünlüğünü zora sokacak hisse düzenlemeleri de kapsama girdi. Kalıcı düzenlemeler olan bu konularda altın hisse sahibinin onayı aranacak.

500 MİLYON DOLAR YATIRIM:

Altın hissenin geçici hükümlerine istihdam ve yatırım şartı eklendi. Genel kurulda yapılacak anasözleşme değişikliğine, şartnamede belirtilen koşulların sağlanması girecek. Şartname, 500 milyon dolar yatırım şartını da içeriyor. Böylece, 2006 sonunda yapılacak kapasite artımında öncelikle mevcut insan kaynağına yönelme sağlanacak. Altın hisse sahibinin sayılan konularla ilgili veto hakkı bulunacak. Altın hisse içeriği değiştirilemeyecek. Altın hisse sahibine üç ayda bir şirketin durumuyla ilgili rapor sunulacak.

DEVLER ERDEMİR’İN PEŞİNDE:

Bu arada Belçikalı La Libre Belgique gazetesi, dünyanın en büyük çelik şirketlerinden biri olan Erdemir’in özelleştirilmesinin tüm büyük çelik üreticilerinin ilgisini çektiğini yazdı. Gazete, çelik endüstrisinin küresel durumunu analiz eden bir uzman yazısında, Avrupa çelik üreticilerinin Çin ihracatı tehdidi altında olduklarını ve uluslararası birlik arayışlarına girdiklerini belirtti.

SON BÜYÜK PARÇA:

Erdemir’in, ‘Avrupa’da, devlet kontrolunda kalan son büyük parça’ olarak nitelendirildiği yazıda, dünyanın en büyük çelik şirketi Mittal ile ikinci büyük Arcelor’un, bilançolarını dengelemek için yeni pazarlara açılmak zorunda oldukları ifade edildi. Gazete, Erdemir’in, Mittal ve Arcelor dışında, US Steel, Corus, Severstal ve Novolipetks gibi şirketlerin de ilgi alanında bulunduğunu, Türk üreticilerin ise ulusal kartı oynayarak Erdemir’in rakiplere devir edilmemesi gerektiğini savunduklarını yazdı.

ÇİFTE AVANTAJ VAR:

‘Türkiye’nin çifte avantajı var: Büyüme potansiyeli olan bir pazar söz konusu ve üretim maliyeti düşük’ diyen gazete, galvanizlenmiş otomobil çeliği üretiminde daha önce Erdemir ile işbirliği yapan Arcelor’un Erdemir ihalesini kazanma şansının daha yüksek olduğunu belirtti. Türkiye’nin, AB’ye katılım şansını artırmak için bir Avrupa şirketine yönelmesi olasılığından söz edilen yazıda, bu tür bir dosyada siyasi yaklaşımın önemli rol oynadığı belirtildi.

İş Bankası: İzdemir’in satış defteri kapandı

GLOBAL Steel Holdings Ltd. (GSHL) Demir Çelik Sanayi A.Ş. sermayesindeki yüzde 54.68 o

editörün seçtikleri