Erdemir'de Rekabet'in temyiz isteği reddedildi
Danıştay, TMMOB Makine Mühendisleri odasının, Erdemir'in özelleştirilmesinde Oyak'a devrine izin veren RK kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması için açtığı davada...

Danıştay, TMMOB Makine Mühendisleri odasının, Erdemir'in özelleştirilmesinde Oyak'a devrine izin veren RK kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması için açtığı davada, yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Danıştay 13. Dairesi, RK'nin, Erdemir'in devrine izin veren kararı, 7 üye yerine 8 üye ile aldığı ve bunun yasaya aykırı olduğuna işaret ederek, yürütmeyi durdurmuştu. Bunun üzerine Rekabet Kurulu da Danıştay Dava Daireleri Genel Kurulu'na başvurarak, karara itiraz etmişti. RK'nin temyiz başvurusunu görüşen Genel Kurul, kurulun itirazını reddetti.
İPTAL KARARI
Bu süreçte harekete geçen hükümet, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen, 'Bütçe Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapan yasa tasarısında', yer alan bir maddeyle, Rekabet Kurulu'nun 7 üye yerine 8 üye ile de karar almasına izin veren bir düzenleme yaptı. Tasarının ilgili maddesi yürürlüğe girerse, Erdemir'in devri hukuka uygun hale gelecek. Bu maddenin yürürlüğe girmesinin ardından, yeniden toplanılarak Erdemir ihalesine ilişkin karar alınması bekleniyor. Bu düzenlemeyle, 13. Daire'nin iptal kararı vermesinin önüne geçilmesi planlanıyor.
DEVİRDE SORUN OLMAZ
Rekabet Kurulu (RK) Başkanı Mustafa Parlak, daha önce yaptığı açıklamada, Danıştay'dan iptal kararı çıkması halinde Rekabet Kurulu'nun 7 kişiyle toplanarak karar alabileceğini de ifade etmişti. Parlak, Danıştay 13. Dairesi'nin, verdikleri onayın özüne değil, usule itirazı olduğuna dikkat çekerek, Danıştay'ın bu kararının Erdemir'in devrini tartışmalı hale getirmeyeceğini aktarmıştı.
1. DAİRE OLUR DEMİŞTİ
Rekabet Kurulu, geçen sene yaptığı bir yasal düzenlemeyle, üye sayısın 11'den 7'ye indirmişti. Bu süreçte, üye sayısı 7'ye inene kadar yeni atama yapılmaması esas alınmıştı. Rekabet Kurulu'ndaki üye sayısı da bu zaman zarfında 8'e inmişti. Rekabet Kurulu da Danıştay 1. Dairesi'ne 8 üyeyle karar alıp alamayacağını sormuş ve olumlu yanıt almıştı.
PEŞİN BEDEL
Erdemir'in yüzde 49.12'sinin özelleştirilmesine yönelik ihale, 2005'in Ekim ayında yapılmıştı. İhalede, Oyak, 2 milyar 770 milyon dolarla en yüksek teklifi vermişti. Rekabet Kurulu, Erdemir'in devri için Oyak tarafından kurulan Ataer adlı şirkete izin vermişti. Erdemir, 27 Şubat'ta Oyak'a devredilirken, 2 milyar 960 milyon dolarlık özelleştirme bedeli peşin alınmıştı.
Deniz Çiçek/Akşam