EPDK rüzgâr santralları için başvuruyu durdurdu

EPDK rüzgâr santralları için başvuruyu durdurdu

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), rüzgâr santralı kurmak isteyenlerden 1 Mart 2007 tarihine kadar yeni lisans başvurusu almayacak.

EPDK rüzgâr santralları için başvuruyu durdurdu
16px
24px
19.07.2006 18:58
ABONE OLgoogle

Bu tarihe kadar EPDK, elindeki 170 adet başvuruyu değerlendirerek lisanslandıracak. Bu kararda bugüne kadar yapılan çoğu başvurunun lisans verilebilecek nitelikte olmaması ve değerlendirilecek başvuruların bir an önce sonuçlandırılması hedefi etkili oldu.

EPDK, rüzgârdan elektrik üretmek isteyenlerden ilk lisans başvurularını 3 Eylül 2002 tarihinde almaya başladı. 2004 Mayıs'ında Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ), EPDK'ya bir yazı göndererek mevcut iletim sisteminin rüzgârdan elektrik üretmek amacıyla yapılan başvurular için yeterli olmadığını bildirmiş ve EPDK 2004 haziranında başvuru alma, inceleme ve değerlendirme işlemini durdurmuştu. EPDK ikinci kez rüzgârdan elektrik üretmek isteyenlerin başvurularını erteledi.

EPDK, 2002-2004 döneminde rüzgârdan elektrik üretimi için 38 adet lisans verdi ve verilen lisansların toplam kurulu gücü 1.424 MW düzeyinde. Ancak bu kurulu gücün 1.392 MW'ı hâlâ inşa aşamasında. 2006 yılının başından itibaren yeniden başvuruları kabul eden EPDK'nın ikinci kez başvuruları durdurma kararı büyük miktarda başvuru olmasından kaynaklandı. İnceleme-değerlendirme aşamasında 98 adet proje bulunurken bu sayı haziran itibariyle 6751 MW kurulu güçte 170 adet başvuruya ulaştı.

İletim altyapısı yetersiz
Mevcut iletim sistemine göre oldukça yüksek kurulu güçte olan bu başvuruların bir kısmı ise aynı bölge ve aynı kaynak için yapıldı. Bunların bazıları ise iletim sistemine rüzgârdan üretilen elektriğin bağlantı imkânı bulunmayan Balıkesir, Çanakkale, İzmir, Aliağa gibi bölgeler için geldi. Bu nedenle başvuruların kurul gündemine getirilmeyecek nitelikte olduğuna karar verildi ve mevcut başvuruların değerlendirmelerinin kısa sürede bitirilmesi hedeflendi. Rüzgâr Enerji Santralları Yatırımcıları Derneği (RESYAD) Başkanı Selahattin Baysal, rüzgârdan elektrik üretiminin dalgalı olduğuna dikkat çekerek bunun mevcut iletim sistemini olumsuz etkilediğini bildirdi. Bu sorunun aşılması için mevcut elektrik iletim sisteminin geliştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Baysal, rüzgâr santralları için şu anda mevcut altyapının yetersiz olduğunu vurguladı.

Begüm Gürsoy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde