Enflasyon muhasebesi "vergi adaleti" için

Enflasyon muhasebesi "vergi adaleti" için

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, enflasyon muhasebesinin sanal karları görünür hale getirerek vergi yükünü azaltacağı ümidiyle talep edildiğini belirterek, "Bütün amaç yıllardan beri söylediğimiz gibi verginin tabana yayılarak adaletli hale gelmesi." ifadesini kullandı.

Enflasyon muhasebesi "vergi adaleti" için
16px
24px
18.04.2024 12:22Güncelleme: 18.04.2024 12:24
ABONE OLgoogle

ATO'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Odanın, İstanbul Gedik,, Başkent ve Atılım üniversiteleri işbirliğinde düzenlediği, enflasyon düzeltmesi uygulamasının avantajları, dezavantajları ve hukuki boyutlarıyla ele alındığı "Enflasyon Düzeltmesi, Enflasyon Muhasebesi midir?" paneli ATO Meclis Salonu’nda yapıldı.

Baran ve İstanbul Gedik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kesik’in açılış konuşmalarını yaptığı paneli, Ankara Vergi Dairesi Başkanı Yüksel Duman ile Ankara Yeminli Mali Müşavirler Odası Başkanı Ali Şeref Acar, ATO Meclis ve Komite üyeleri ile çok sayıda mali müşavir izledi.

Gürsel Baran konuşmasında, enflasyonun sadece Türkiye’de değil dünyada ticaretin sağlıklı işlemesini engelleyen nedenlerden biri olduğuna işaret ederek, ticaretin önündeki en büyük sıkıntının belirsizlik ortamı, onun da nedeninin enflasyon olduğunu belirtti.

Enflasyonun iş dünyasını etkileyen sonuçlar ortaya çıkardığını, krediye ulaşmakta ve neredeyse tek ödeme aracı haline gelen kredi kartı konusunda sorun yaşadıklarını aktaran Baran, "Hep birlikte geçici olan bu sıkıntılara katlanıp, en kısa sürede enflasyon derdinden ve beraberindeki sorunlardan uzaklaşmayı bekliyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Enflasyon muhasebesinin sanal karları görünür hale getirerek vergi yükünü azaltacağı ümidiyle talep edildiğini kaydeden Baran, "Bütün amaç yıllardan beri söylediğimiz gibi verginin tabana yayılarak adaletli hale gelmesi." ifadelerini kullandı.

Panelin, enflasyon muhasebesi konusunda iş dünyasının daha fazla bilgilenmesine katkı sağlamasını hedeflediklerini vurgulayan Baran, ekonomik büyüme ve gelişmeyi sağlayabilmek için verginin iş dünyasının rekabet düzeyini yükseltecek ve ekonomik büyümeye zemin hazırlayacak bir nitelikte ve oranda olması gerektiği kanaatinde olduklarının altını çizdi.

İstanbul Gedik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kesik de enflasyon muhasebesinin Türkiye’de ilk olarak 2004'te uygulandığını, söz konusu yılda gelir ve kurumlar vergisinde yüzde 10 ila 15 civarında artış görüldüğünü kaydetti.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde