Enerji bulamayan patronun işçisine devletten maaş
Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu, Eylem Planı'na yeni maddeler ekledi. İşte yenilikler

Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulunca (YOİKK) hazırlanan Eylem Planı'nda, kısa çalışma yapılabilecek hallerin "ekonomik sebepler, zorunlu nedenler, ham madde ve enerji sağlanmasında karşılaşılan zorluklar" şeklinde genişletilmesi öngörülüyor.
Kısa çalışma uygulamasının genel ekonomik kriz ve zorlayıcı sebeplerin yanı sıra, sektörel kriz durumlarında da geçerli olmasının temini ve kısa çalışma ödeneğinin işsizlik sigortası ödeneği alacağından mahsup edilmesi düzenlemesinin yeniden değerlendirilmesi planlanıyor.
YOİKK tarafından 2007 yılında oluşturulan ve iş dünyasının değişen öncelik ve ihtiyaçları doğrultusunda düzenli olarak gözden geçirilen YOİKK Teknik Komiteler Eylem Planı, önümüzdeki dönemde yürütülecek çalışmaları içerecek şekilde gözden geçirilerek nihai haline getirildi.
Kurulun internet adresinde (www.yoikk.gov.tr) erişime açılan Planda, kısa çalışma uygulamasına ilişkin esasların bu yılın Ağustos ayına kadar gözden geçirilmesi öngörülüyor. Bu çerçevede kısa çalışma yapılabilecek hallerin "ekonomik sebepler, zorunlu nedenler, ham madde ve enerji sağlanmasında karşılaşılan zorluklar" şeklinde genişletilmesi, kısa çalışma uygulamasın ın genel ekonomik kriz ve zorlayıcı sebeplerin yanı sıra sektörel kriz durumlarında da geçerli olmasının temini ve kısa çalışma ödeneğinin işsizlik sigortası ödeneği alacağından mahsup edilmesi düzenlemesinin yeniden değerlendirilmesi planlanıyor.
Zorunlu istihdam düzenlemelerinin yatırım kararları üzerinde olumsuz etkileri olduğu belirtilerek, bu düzenlemelerin gözden geçirilmesi ve alternatif düzenlemelerin değerlendirilmesi üzerinde duruluyor.
İşgücü piyasası düzenlemelerinin güvenceli esneklik yaklaşımıyla yeniden değerlendirilmesi de Eylem Planı'nın başlıkları arasında bulunuyor.
Hazinenin özel mülkiyetindeki ve devletin hüküm ve tasarrufu altındaki taşınmazların planlı, etkin değerlendirilmesiyle yatırımcı taleplerini karşılayacak büyüklükte yatırım alanları bulunmaması ve uygun arazilerin elde edilememesi gibi konularda uygulamada karşılaşılan sorunların çözümü için de yıl sonuna kadar "yatırımlara tahsis edilecek arazilerin tek elden koordine edilmesine yönelik etkin bir mekanizmanın kurulması ve yatırımcıların ihtiyaçlarına cevap verecek büyüklükte sektörler bazında büyük yatırım alanlarının oluşturulması" planlanıyor.
Noterlik hizmet süreçlerinin değerlendirilerek standart noter hizmet tarifesinin oluşturulması, Merkezi Tüzel Kişilik Projesi'nin ve Çevrimiçi Şirket İşlemleri Projesinin uygulamaya geçirilmesi gerektiği vurgulanıyor.
Türk Ticaret Kanunu Tasarısı'nın şirket kuruluşu sürecinin süresi, işlem sayısı ve maliyeti üzerindeki etkisinin incelenmesi ve merkezi yurt dışında bulunan şirketlerin Türkiye'de açacakları şubelere ilişkin kuruluş izninin kaldırılması da Planda yer alıyor.
YOİKK Teknik Komiteler Eylem Planında gerçekleştirilmesi öngörülen diğer hususlar şöyle;
"-Sosyal diyalog temelinde bir Ulusal İstihdam Stratejisi oluşturulması ve bu strateji doğrultusunda eylemler planlanması.
-Mesleki ve teknik eğitimin yaygınlaştırılmasına ve kalitenin artırılmasına yönelik teşvik edici önlemlerin belirlenmesi.
-Mesleki rehberlik hizmetlerinin etkinleştirilmesi.
-Yabancılara çalışma izni verme sürecinin iyileştirilmesi.
-İşyeri açma ruhsatlarında mahalli idareler arasında uygulama birliğinin sağlanması.
-Düzenli Depolama Yönetmeliği'nin çıkartılması.
-Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliğinde değişiklik yapılması.
-5179 Sayılı Gıda Kanunu'nun yeniden düzenlenmesi.
-Kıyı yapıları işletme izin sürecinin sektörün sorunları dikkate alınarak iyileştirilmesi.
-İnşaat öncesi, inşaat yapım süreci ve sonrasındaki işlemlerin süresinin kısaltılması ve maliyetinin azaltılması.
-Sağlık koruma bantları ile ilgili usul, esas ve standartların belirlenmesi.
-Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nca kıyı yapılarına ilişkin başlatılan çalışmaların sonuçlarının değerlendirilerek; Yuvarlak Masa Modeli'nin gerçekleştirilmesi ve bütünleşik kıyı planlarının tamamlanması.
-Gelir vergisi sisteminin yeniden düzenlenmesi.
-Transfer fiyatlandırması müessesesinin etkin bir şekilde işler hale getirilmesi.
-Sözleşmeli Üretim ile İlgili Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik kapsamında düzenlenen sözleşmelerin damga vergisinden istisna edilmesi.
-Mükelleflerin borç ve alacak bilgilerinin elektronik ortamda tek hesapta güncel takibi ile mahsup sisteminin çalıştırılması.
-Yeni teşvik sistemine ilişkin uygulama sonuçlarının raporlanması.
-Gümrük işlemlerinin tümüyle e-beyanname ile elektronik ortamda yapılması.
-Gümrük İdaresi fiziki yapısı ve otomasyon sisteminin kapsamının geliştirilmesi ve etkinleştirilmesi.
-Yasadışı ticaretle ve rekabeti bozucu unsurlarla mücadelede etkinliğin artırılması.
-Ürün güvenliği sistemiyle ilgili işlemlerin tümüyle elektronik ortamda yürütülmesi
-Varış öncesi beyan sisteminin yürürlüğe konulması.
-Patent Kanunu Tasarısı'nın gözden geçirilmesi.
-Ulusal Fikri ve Sınai Mülkiyet Strateji Belgesi'nin hazırlanması.
-Telif haklarıyla ilgili iş ve işlemleri yürüten birimin idari kapasitesinin güçlendirilmesi.
-Fikri ve sınai mülkiyet hakları sisteminin ekonomik ve teknik boyutunun konunun ilgili olduğu fakültelerde lisans ve lisansüstü düzeyde ders programına eklenmesi.
-Patent araştırma ve inceleme yetkilisi ofis maliyetlerinin azaltılmasına ilişkin girişimde bulunulması.
-Kalkınma Ajansları bünyesindeki Yatırım Destek Ofisleri ile Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi.
-TYDTA ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı arasında özelleştirme projelerinin tanıtılması için aktif işbirliği sağlanması.
-Yeniden yapılandırılan www.invest.gov.tr internet sitesinin tanıtımı yapılarak ilgili kurum, kuruluş ve özel şirketlerin interaktif ortamda sitenin özelliklerinden daha etkin bir şekilde yararlanmaya davet edilmesi.
-Türkiye'deki girişimciler açısından tahkim müessesesinin kullanımının yaygınlaştırılmasına yönelik engellerin tespit edilmesi.
-Uluslararası doğrudan yatırım rejimi konusunda uluslararası kuruluşlar ın çalışmaları ile diğer ülkelerde bu alandaki gelişmeler hakkında YOİKK üyelerinin bilgilendirilmesi.
-Girişimciliğe yönelik yeni bir destek programının hazırlanması .
-Sanayi yoğun bölgelerde bulunan mesleki ve teknik öğretim kurumlarının KOBİ'lere danışmanlık ve eğitim hizmetleri vermesinin sağlanması.
-KOBİ'lere yönelik danışmanlık sisteminin daha kurumsal, verimli ve etkin bir yapıya kavuşturulması.
-Mikro ve küçük işletmelerin KOSGEB desteklerine erişiminin kolaylaştırılması.
-KGF'nin uygulama sonuçlarının bağımsız bir kuruluş tarafından değerlendirilmesi.
-Borsa Dışı Şirketlerde Finansal Olmayan Raporlama Standartlarının seçilecek bir veya birkaç KOBİ'de pilot olarak uygulanması ve Bosa Dışı Şirketlerde Kurumsal Yönetim İlkeleri ile Borsa Dışı Şirketlerde Finansal Olmayan Raporlama Standartlarının tanıtılması.
-KOBİ'lerde finansal ve finansal olmayan raporlama standartlarının uygulanmasında teşvik imkanlarının araştırılması.
-SPK tarafından yayımlanan Kurumsal Yönetim İlkelerinde değişiklik yapılması.
-Kamu sermayeli şirketlerde kurumsal yönetim ilkelerinin tanıtılması ve farkındalık yaratılması.
-Döner sermaye uygulamalarının tıp fakülteleri dışındaki fakülteler için yeniden yapılandırılması ve denge tazminatı hususunun düzenlenmesi.
-AR-GE konusunda sanayinin ihtiyaçlarını üniversiteye taşıyacak farklı mekanizmaların incelenmesi.
-Türkiye'nin uluslararası yenilikçilik endekslerindeki konumunun iyileştirilmesi için doğru verilerin kullanılmasının sağlanması.
-Başta TÜBİTAK tarafından koordinasyonu yapılan programlar olmak üzere uluslararası ikili veya çok taraflı AR-GE programları kapsamında desteklenen projelerde kullanılmak üzere getirilen eşyaya muafiyet tanınması.
-Türkiye ekonomisinde yabancı sermayeli firmaların AR-GE etkinliklerinin analizinin yapılması."