Elektrikten sonra gaz krizi kapıda
Enerji sektöründeki krizlerin ardı arkası kesilmiyor. 1 Temmuz’da 13 ilin karanlıkta kalmasının ardından “elektrik krizi” ile karşı karşıya kalan Enerji Bakanlığı’na, şimdi de Dışişleri Bakanlığı’ndan “doğalgaz” uyarısı geldi.

Dışişleri Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na gönderdiği gizli yazıda, “Ukrayna’nın, sürekli gaz depoladığı, bunun için de Marmara Bölgesi’ni besleyen Batı Hattı’nı kullandığını” belirterek, gelecek kış Ukrayna kaynaklı yeni bir krizin yaşanabileceğini bildirdi.
YAZI BOTAŞ’A GÖNDERİLDİ
Dışişleri Bakanlığı, BOTAŞ Genel Müdürlüğü’nün de “gerekli önlemleri” almasını istedi. Enerji Bakanı Hilmi Güler, Dışişleri Bakanlığı’ndan gelen yazıyı, BOTAŞ Genel Müdürlüğü’ne gönderdi. Ancak, gaz deposu bulunmadığı için BOTAŞ Genel Müdürlüğü’nün eli kolu bağlı görünüyor. Silivri deposunun yapımı son aşamaya geldi ama Bakanlık ile firma arasında çıkan ek fatura sorunu nedeniyle proje askıda kaldı. Tuz Gölü deposu projesi konusunda ise hiçbir adım atılmadı. Ortadoğu’da yaşanan gelişmelerin de olası gaz krizi konusunda en önemli tehdit olduğu belirtiliyor.
ÇARE ARANIYOR
Şimdi gelecek kış, gazsız kalmamak için formül aranıyor. BOTAŞ Genel Müdürlüğü Silivri Doğalgaz Deposu ile ilgili görüşmelerin hızlandırılması kararı aldı. Ayrıca, Mavi Akım Hattı’ndan gelen gazı Marmara Bölgesi’ne pompalamak için, kompresör istasyonu kurulmasına yönelik çalışmalara başladı.
Bu arada Ukrayna’nın Batı Hattı’ndan gaz çekmesi nedeniyle hatta zaman zaman basıncın düştüğüne dikkat çeken BOTAŞ yetkilileri, Ukrayna’nın uyarıldığını belirttiler.
Batı Hattı hafta sonu sıfırlandı
Marmara Bölgesi’nin gaz ihtiyacını karşılayan Batı Hattı’ndan gelen gaz miktarı hafta sonu sıfıra indi. 22 Temmuz Cumartesi sabahı Ukrayna, hattın boru hatlarında çatlak olduğunu gerekçe göstererek, hattan gelen gazı kesmeye başladı. Günlük 34 milyon metreküp gazın alındığı hattan gelen gaz miktarı, cumartesi gecesi sıfıra indi. Sorun, ancak 23 Temmuz Pazar akşamı giderildi. Pazar gecesinden itibaren de gaz tekrar verilmeye başlandı. BOTAŞ Genel Müdürlüğü, hattan gelen gazın sıfıra inmesi üzerine, bölgede faaliyet gösteren 14 kesintili müşterinin gazını kesti. Hafta sonu Batı Hattı’nda yaşanan gaz krizi, yaz aylarına ve hafta sonu tatiline rastlaması nedeniyle, konutlar etkilenmeden çözüldü.
OECD’de Türkiye en pahalı elektrik kullanan 3’üncü ülke
Ekonomİk İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) ülkeleri arasında, İtalya ve Japonya’dan sonra en pahalı sanayi elektriğini Türkiye kullanıyor. Konut elektriğinde ise Türkiye, OECD ülkeleri arasında en ucuz 10. ülke konumunda. Anadolu Ajansı’nın Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) 2005 yılı sonu verilerinden yaptığı derlemeye göre, çoğu gelişmiş 29 OECD üyesi ülke incelendiğinde Türkiye, sanayiye verilen elektrik enerjisinin en pahalı olduğu ülkeler arasında 3’üncü sırada yer alıyor.
EN PAHALI İTALYA
OECD üyesi 29 ülke arasında sanayi elektriğinin en pahalı olduğu ülke ise İtalya. İtalya’da sanayi elektriğin kWh başına 16.10 cent iken, bu ülkeyi 12.70 cent ile Japonya, 10.50 sent ile de Türkiye takip ediyor.
EN UCUZ ÜLKE İSVEÇ
OECD ülkeleri arasında kWh başına
3.40 sent ile sanayide en ucuz elektriği İsveç kullanıyor. İsveç’i 3.60 sent ile Avustralya,
4.30 sent ile Norveç, 4.80 sent ile Belçika ve Fransa, 4.90 cent ile de Kanada takip ediyor. Al