Elektrik zammı Erdoğan'da
ELEKTRİĞE 3.5 YILDAN SONRA ZAM YAPILIP YAPILMAYACAĞINA ERDOĞAN KARAR VERECEK.

Dün toplanan Botaş Yönetim Kurulu’nda doğalgaza yüzde 8 civarında zam yapılmasının gündeme geldiği öğrenildi. Elektriğe 3,5 yıl aradan sonra zam yapılıp yapılmayacağına ise Bakanlar Kurulu toplantısında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan karar verecek. Elektrik piyasasında yaşanan sorunun çözümü için dün dört bakanın katılımıyla mini bir enerji zirvesi yapıldı. Alınan bilgilere göre, zirvede Enerji Bakanlığı yetkilileri şu görüşü dile getirdi: “TRT payı veya ÖTV gibi girdilerde azalma olmazsa elektriğe ilk aşamada yüzde 5’lik zam kaçınılmaz.”
Bakanlar Kurulu öncesi Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener başkanlığında, Devlet Bakanı Ali Babacan, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in katılımıyla yapılan mini enerji zirvesinde hazırlanan alternatif çözüm modelleri masaya yatırıldı. Kendi elektriğini kendi üretenler (otoprodüktör) başta olmak üzere serbest elektrik üreticilerinin sorunlarının yanı sıra enerji KİT'lerinin yatırımlarının ele alındığı toplantıda, elektrik üretiminde kullanılan doğalgazın bin metreküpünden alınan 21 YTL tutarındaki ÖTV'nin alınmasının yanlış olduğu vurgulanırken, su ve kömürden üretilen elektrikte böyle bir verginin söz konusu olmadığına dikkat çekildi. Elektrik üretiminden ÖTV'nin kaldırılması durumunda, Botaş'a yeni bir finansman imkanı verilerek doğalgaz ve elektriğe zam ihtiyacının da azalacağı üzerinde duruldu. Toplantıda doğalgaz ve elektriğe yapılması muhtemel zamların enflasyona etkisi değerlendirilirken, herhangi bir elektrik zammının yıl sonu enflasyon hedefini olumsuz yönde etkileyeceği ifade edildi. Bu arada Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da doğalgaza zammın işin gereklerine uygun bir tarzda yapılmasının şart olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, "Doğalgazı devletin alması yerine bırakın üreticiler alsın. Elektriğin, hangi kaynaktan nasıl üretileceğini bırakın kendileri yapsınlar. Ona göre kendileri de rekabet ortamı içinde bunu pazarlasınlar." dedi.
1 Temmuz'da Ege Bölgesi'nde İzmir dahil 13 ilde elektriğin kesilmesiyle başlayan sorunun aşılması için Enerji Bakanlığı, kendi elektriğini üretip fazlasını ulusal şebekede kullanılması için devlete satan otoprodüktör şirketlerle görüşmelerini sürdürüyor; ancak bugüne kadar herhangi bir çözüm üretilemedi. Dün gece geç saatlere kadar Ak Parti genel Merkezi’nde Başbakan Erdoğan, Bakan Güler ve müşteşarı Sami Demirbilek arasındaki görüşme devam ediyordu.
Toplantıda kâr edemedikleri için üretimi durduracaklarını açıklayan üreticilerinin maliyetlerini azaltmada Özel Tüketim Vergisi'nin düşürülmesi gündeme geldi. Ancak Maliye Bakanlığı, vergi gelirlerinde düşüşe neden olacağı için sıcak bakmıyor. Yapılan hesaba göre otoprodüktörlerden ÖTV alınmaması durumunda 125 milyon YTL'lik bir açık ortaya çıkacak. Tüm elektrik üretiminden ÖTV'nin kaldırılmasının maliyeti ise 310 milyon YTL.
Ercan Baysal/Zaman