Elektrik krizinde hükümete suçlama
Elektrik Mühendisleri Odası, 13 ilde yaşanan elektrik kesintilerinin ardından, hükümetin bürokratları feda ederek sorumluluktan kaçmaya çalıştığını belirtti.

Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu'ndan yapılan açıklamada, kesintilerin ardından TEİAŞ Genel Müdürü İlhami Özşahin açığa alınarak, bürokrat feda etme yoluna gidildiği, ancak sorununun teşhisi ve çözümüne dönük bir adım atılmadığı ileri sürüldü.
Yaşanan olayda, elektrik satış fiyatlarının artırılmasını ve devletin vergi ve fon paylarını kaldırmasını isteyen otoprodüktör santrallerinin etkili olduğu kaydedilen açıklamada, yanlış enerji ve yönetim politikalarının da olayda büyük sorumluluğu bulunduğu ifade edildi.
Açıklamada, sorunun, sorumluluğunun ne kadar olduğu açıklanmayan ve anlaşılamayan bir iki bürokratın görevden alınmasıyla çözülemeyeceği vurgulandı.
Açıklamada, 'hükümetin öncelikle uyguladığı enerji politikalarını, yıllardır yatırım yapılmamasını, yatırımlar için kaynak ayrılmamasını ve Bakanlık içinde yürüttüğü kadrolaşma nedeniyle kamuda yaratılan aczi masaya yatırması gerekmektedir" denildi.
"Sorun çözme makamında bulunan siyasi iktidar, bugüne kadar sürekli geçmiş dönem uygulama ve sözleşmelerinden yakındı, ancak çözüme yönelik hiçbir icraat gösterememiştir" denilen açıklamada, "enerjideki kaos giderek derinleşmekte, enerji arz güvenliği açısından tehdit büyümektedir. Ne yazık ki, kapsamlı bir değerlendirme ve bütüncül bir bakış açısı yerine, her yapay krizde olduğu gibi bu iktidar da, lobilerin isteklerine boğun eğerek, çözüm ürettiğini sanmaktadır' ifadesi yer aldı.
"Piyasa aktörleri sahnede"
Piyasa aktörlerinin, tehdit gibi söylemlerini sürdürdükleri de ifade edilen açıklamada, özelleştirmelerin tamamlanamamış olmasının, özel sektörün isteklerinin yerine getirilmemiş olmasından kaynaklandığını söylemenin de anlaşılır tarafı bulunmadığı belirtildi.
Türkiye'nin önüne birbirinden beter iki seçenek dayatıldığı da kaydedilen açıklamada, 'ya ülke enerjisiz kalacak ya da geçmiş dönemde olduğu gibi risklerin kamuda, tatlı karın şirketlerde olduğu yapı, serbestleşme adı altında yaygınlaştırılarak devam ettirilecek' denildi.
Kamu-özel sektör krizi olarak görülen bu olayda galibin olmadığı, ancak ülkenin kaybettiği de ifade edilen açıklamada, elektrik fiyatlarına zam yapılması durumunda ise külfetin yine halkın sırtına yükleneceği görüşü savunuldu.
BUSİAD: "Kaynaklar etkin kullanılmıyor"
Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu da, 13 ilde yaşanan elektrik kesintisiyle ilgili olarak, sorunun Türkiye'nin kaynaklarını etkin kullanamamasından kaynaklandığını bildirdi.
BUSİAD'dan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'nin mevcut elektrik üretiminin yüzde 40'ının hidroelektrik, yüzde 37'sinin linyit, yüzde 20'sinin de ithal doğalgazdan sağlandığı belirtildi.
Açıklamada, 'üretimin ancak enerjiyle sürdürülebildiği gözönüne alındığında, işletmelerin büyümelerini ve ülkelerin kalkınma hızlarını devam ettirebilmeleri ve rekabet güçlerini artırmaları açısından enerji arzının sürekliliği, güvenliği ve ucuzluğunun hayati öneme sahip olduğu çok açıktır" denildi.
Enerji açığını kapatmak için yeniden gündeme getirilen nükleer santrallerin, kurulması ve işletilmesinin yüksek maliyetli olduğu belirtilen açıklamada, ayrıca bu santrallerin atık sorunlarının gelişmiş ülkelerde dahi çözümlenemediği vurgulandı.
TEİAŞ Müdürü açığa alındı
Türkiye'nin batısındaki 13 ilde yaşanan elektrik kesintisi nedeniyle açılan soruşturma ve inceleme kapsamında dün, TEİAŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İlhami Özşahin açığa alındı.
Özşahin, 2003 yılından beri Türkiye Elektrik İletim A.Ş.Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Genel Müdürlüğü görevini yürütüyordu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, geçtiğimiz cumartesi günü Türkiye'nin batısındaki 13 ilde yaşanan elektrik kesintisiyle ilgili, geniş çaplı inceleme ve soruşturma başlatıldığını söyledi.
Özel santrallerin sorunları
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye’nin dört bir yanında düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali, bu yıl da Samsun’da coşkulu ve renkli bir açılışla başladı. Samsun Atatürk Kültür Merkezi Giriş Fuaye Alanı’nda gerçekleşen açılış törenine Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, yerel yöneticiler ve çok sayıda sanatsever katıldı. Festival açılışında konuşan Alpaslan, “Kültür Yolu Festivalleri kapsamında Milli Mücadele meşalesinin yakıldığı Samsun en önemli duraklardan biri" dedi.
#Kültür Yolu Festivaliİş insanı Dikran Gülmezgil, kalp krizi sonucu 75 yaşında hayatını kaybetti. Türkiye Ermeni toplumunun önde gelen isimlerinden Gülmezgil, Galatasaray Sportif A.Ş. Yönetim Kurulu üyesiydi.