Eğlence deyip geçme

Eğlence deyip geçme

İSTANBUL'DA GECEDE 10 BİN KİŞİ EĞLENİYOR. YILLIK CİRO İSE 2.5 MİLYAR DOLAR.

Eğlence deyip geçme
16px
24px
16.07.2006 17:52
ABONE OLgoogle

Sortie’nin sahibi ve TURYİD’in kurucu başkanı Erol Kaynar, eğlence sektörünün Türkiye cirosunun 2-2.5 milyar dolar civarında olduğunu söyledi. "İstanbul’da sadece 10 bin kişi eğleniyor" diyen Kaynar’ın verdiği rakamlara göre, cironun yüzde 60’ı İstanbul’da oluşuyor. Tüm Türkiye’de eğlenceye para harcayanların sayısı ise 17 bini ancak buluyor.

Son zamanların en çok konuşulan mekanlarından biri olan Amsterdam merkezli SupperClub’ı Türkiye’ye getiren Kaynar kardeşlerin büyüğü Erol Kaynar, Türkiye’de eğlence sektörünün geliştiği ancak istenen büyüklüğe ulaşmadığı görüşünde. Aynı zamanda Turizm, Restoran, Kulüp Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği’nin (TURYİD) kurucu başkanı olan Erol Kaynar, sektörün toplam cirosunun 2-2.5 milyar dolar civarında olduğunu belirtti. Bu rakama pastane, kafe gibi tüm işletmeler dahil. 2 bini içkili, 416’sı turizm ruhsatlı tesisin bulunduğu İstanbul’un ise eğlence sektörünün yüzde 60’ını temsil ettiğini belirten Kaynar, "Ancak İstanbul’da sadece 10 bin kişi bu mekanlarda eğleniyor, gerisi korkuyor" dedi.

RAKAM ÇOK DÜŞÜK:

Kaynar’ın, 70 kadar üyesi olan TURYİD verilerine dayanarak verdiği bu rakam, basit bir hesapla eğlence sektörünün toplam cirosunun 1.5 milyar dolarını, İstanbul’da yaptığını gösteriyor. İstanbul’daki 10 bin kişinin de yüzde 60’ı temsil ettiğinden yola çıkarsak, 70 milyon nüfusluk Türkiye’de, eğlenceye para harcayan kişi sayısı 17 bine ancak yaklaşıyor. Kaynar’a göre, bunda ekonomik nedenlerin etkisi var ama rakamlar sadece bu nedenle açıklanamayacak kadar küçük.

KORKUNUN NEDENİ HESAP:

En önemli nedenlerden birinen de Türkiye’de dışarıda yeme kültürünün bulunmaması, bunu yapabilecek önemli bir kesimin, "ya hesap çok yüklü gelirse korkusu" taşıması olduğunu söyleyen Kaynar’ın bu konudaki görüşleri şöyle: "Mesela Avrupa’da çalışan kesim, hangi sektörde olursa olsun yüzde 90’ı dışarıda yer, içer. Belki hafta bir, belki ayda bir ama böyle bir alışkanlık var. Bu masada patronu oturuyorken, yan masada yemek yiyen onun çalışanı olabiliyor. "

KATILANLARIN SAYISI ARTMALI:

Katılımın azlığı elbette binlerce dolar harcanarak açılan mekanların gelirlerini yakından etkiliyor. "Bıçak sırtında geziyoruz" diyen Kaynar, "İstanbul’u ele alırsak 10 bin kişiye hizmet veriyoruz. Bu 10 bin kişi, bütün işletmeleri doyuracak, kar olmayacak, yağmur olmayacak, ekonomik kriz olmayacak ki, bu sektör yaşasın. Keza kriz varken parası olanın bile, dışarı çıkacak keyfi olmaz" diye konuştu. "İnsanları kazanmamız lazım" diyen Kaynar, sözlerine şöyle devam etti: "Buralarda adam soymuyorlar. Kurumsal kimliğini kazanmış işletmelerde ummadığımız bir hesap karşınıza çıkmaz. Üstelik kimse artık antre, ara sıcak ile başlayıp yemeğini tatlı ile bitirmiyor. Sağlıklı beslenme trendinin de etkisiyle bir tabak yemek yiyor. Önemli olan ne içtiğiniz. Çünkü Türkiye’de içki çok pahalı. Bunun nedeni de vergilerin yüksekliği."

İstanbul 24 saat yaşıyor bunu paraya tahvil etmeli

KAYNAR’, diğer sektörlerde olduğu gibi bu sektörde de yabancı işbirliklerinin artması görüşünde. "Çok başarılıyız diyerek sırtımızı yabancılara dönemeyiz" diyen Kaynar’ın bu konudaki görüşleri şöyle: "Bizde de artık kurumsallaşma başladı. Türkiye’de Avrupa’yı kıskandıracak işletmeler var, o noktaya geldik. Köşabaşı Kebap gibi bazı işletmelerimizi de ihraç eder hale geldik, bunlar gurur verici. Ama bunlar karşılıklı olmalı, bizler de onları

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde