Dünya'daki Türk işadamları 'Yatırım' için toplanacak
Dünyanın çeşitli ülkelerinde faaliyet gösteren Dünya Türk İşadamları Kurultayı'nın sloganı, 'Türkiye'ye Yatırım, Geleceğe Yatırım' olarak belirlendi.

Dünya Türk İşadamları Kurultayı, dünyanın değişik ülkelerinde yaşayan Türk işadamlarının biraraya gelmesi ve yeni işbirliği imkanları oluşturarak bir sinerji ortamı oluşturması amacıyla 1996 yılından bu yana iki yılda bir düzenleniyor.
İlk üçünün başkanlığını merhum Sakıp Sabancı yaparken, dördüncü kurultaydan itibaren bu görevi TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu üstlendi. Dünya Türk İşadamları 6. Kurultayı Organizasyon Komitesi Eşbaşkanları EBSO Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Tamer Taşkın ile Türk Dış Ticaret Vakfı ve Dünya Türk İşadamları Vakfı Başkanı Ertuğrul Önen biraraya gelerek durum değerlendirmesi yaptı.
Her kurultayda dönemin konjonktürel gereğine paralel olarak bir konu seçildiğini hatırlatan Taşkın, Türkiye'nin ekonomik gündeminin en önemli konusunun "doğrudan yatırımlar" olması sebebiyle 6. Kurultay'ın konusunun "Yatırım", sloganının da "Türkiye'ye Yatırım, Geleceğe Yatırım" olarak belirlendiğini söyledi.
Taşkın, "Kurultay'da, ülkeye yatırım olgusu siyasi otorite temsilcileri, kamu kurumlarının yetkilileri, yurt içi ve yurt dışındaki işadamlarımız, uluslararası otoriteler, uzmanlar, il özel idareleri ve belediyeler, sivil toplum örgütleri gibi katılımlarla topyekün değerlendirilecek. İmkanlar ve fırsatlar tüm ayrıntılarıyla sunulacak" diye konuştu.
Dünya Türk İşadamları Kurultaylarının cumhurbaşkanları ve başbakanlar tarafından himayeye değer görülmesinin yanısıra çok çeşitli ülkelerden katılım olması da önemini arttırıyor. Katılımcıların yapısı, Türk hükümetinin yakın ilgisi, seçilen konuların tutarlılığı, sektör toplantılarında yapılan tespitler ve ikili iş görüşmelerinde sağlanan somut bağlantılar kurultaylara Türk iş dünyasının en geniş kapsamlı ve en verimli buluşması özelliği katıyor.
Kurultay, alanındaki tek oluşum özelliği taşıyor. Bugüne kadar yapılan kurultaylarda 60'dan fazla ülkeden toplam 8 bin işadamı katıldı. 100'ü aşkın workshop ve sektör toplantısında iş dünyasından 700'e yakın seçkin konuşmacı ile panelist sunum yaptı. 3 binin üzerinde ikili iş görüşmesi gerçekleştirilerek somut iş bağlantıları kuruldu. 250 standta firma ve ürün tanımı gerçekleştirildi. Dünya Türk İşadamları Kurultayları, uluslararası nitelikli ticaret platformunda ortak dil kullanımı gibi özellikleriyle de Türkiye'nin ekonomik alandaki en büyük ve gelenekleşmiş kongresi olarak değerlendiriliyor.
İzmir/Cihan