Dinç Çalık'ta göreve başladı
Çalık Enerji Genel Müdürlüğüne getirilen, Doç. Dr. Osman Saim Dinç, 5 Nisan 2007 tarihi itibariyle yeni görevine başladı.
Enerji sektöründe geliştirdiği projelerle ve vizyoner yaklaşımıyla dikkatleri çeken Çalık Enerji"nin Genel Müdürlüğüne getirilen Doç. Dr. Osman Saim Dinç, 5 Nisan 2007 tarihi itibariyle yeni görevine başladı.
Son olarak Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü olarak görev yapan ve 30 Mart 2007 tarihi itibariyle emekliliğe ayrılan Dinç, 25 yıllık sektörel geçmişinde ulusal ve uluslararası alanda önemli başarılara imza attı.
Dinç: Hedefimiz, uluslararası enerji arenasında Türkiye"nin konumunu daha da güçlendirmek.
Yeni göreviyle ilgili bir açıklama yapan Dinç, Türkiye"nin bugün, geçmişe oranla enerji alanında çok daha güçlü bir oyuncu haline geldiğine dikkat çekerek, ülkemizin gelişmesinde ve kalkınmasında enerji sektörünün kritik öneme sahip sektör konumunda olduğunu söyledi. Dinç, “Türkiye hızla büyümesi gereken ve bu potansiyele fazlasıyla sahip bir ülke. Enerji sektörü de büyümenin lokomotif sektörü olarak ülkemizde en fazla büyüme potansiyeline sahip sektörlerin başında gelmektedir. Çünkü Türkiye, enerji sektörüyle birlikte büyümek zorunda” dedi.
Çalık Grubu şirketlerinden Çalık Enerji"nin, Türkiye enerji sektörünün önde gelen şirketlerinden birisi olduğunu vurgulayan Dinç, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
“Türkiye uluslararası enerji arenasında jeostratejik bir konuma sahip. Petrol ve doğalgaz taşımacılığında bir uluslararası enerji koridoru niteliğinde. Ancak, uzun yıllar boyunca bu konumunu stratejik avantaja çevirme konusunda yeterince etkin olamadı. Son yıllarda ortaya konulan güçlü inisiyatif ve başarıyla gerçekleştirilen dev projeler sayesinde Türkiye, uluslararası enerji sektörünün en önemli gündem maddelerinden birisi haline geldi. Ülkemiz, stratejik konumunu, stratejik avantaja çevirmede çok önemli ilerlemeler sağladı. Çalık Enerji olarak hedefimiz, bu sürece aktif ve etkin destek sağlayarak, ülkemizin uluslararası arenadaki konumunu ve önemini daha da güçlendirmeye katkı sağlamak olacaktır.”
25 yıldır aktif olarak yer aldığı enerji sektöründe uluslararası ölçekte birikim ve deneyime sahibi olan Dinç, Çalık Enerji Genel Müdürlüğü görevinin ilk dönemlerinde, öncelikli olarak şu alanlarda yoğunlaşmayı planlıyor: Türkiye"de ve yurtdışında yeni enerji santralleri kuruluşu ve işletilmesi; Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattının en kısa sürede tamamlanması; bir petrol rafinerisi ile petro kimya tesisi kurulması planlanan Ceyhan"ın uluslararası bir enerji merkezi haline gelme sürecine en yüksek katkının sağlanması; "çoklu hizmet" sunma stratejisi çerçevesinde doğalgaz dağıtımının yanı sıra su ve elektrik dağıtımı ile telekomünikasyon alanlarında yeni iş imkanlarının geliştirilmesi.
Doç. Dr. Dinç kimdir?
1955 Nevşehir doğumlu Doç. Dr. Osman Saim Dinç, 1978 yılında İTÜ Makine Mühendisliği"nden mezun oldu. Aynı okulda master ve doktorasını tamamlayan Dinç, 1986"da yine aynı okulda yardımcı doçent oldu. 1988 yılında ABD"de Rennsselaer Polytechnic Enstitüsü"ne misafir profesör olarak gitti.
İTÜ"deki 12 yıllık öğretim üyeliği döneminde, makina dizaynı ve gaz türbinleri, uçak motorları ve kombine çevrim elektrik üretim santralleri ile ilgili dersler verdi, projeler yönetti.
1989 yılında General Electric Araştırma Merkezi"ne (General Electric Global Research Center) araştırmacı mühendis olarak katıldı. 1995 yılına kadar görevine devam etti. Bu dönemde, 1992"de İTÜ"den doçentliğini aldı. 1995-1997 arasında İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi"nde öğretim üyeliği yaptı. 1997-2003 yıllarında tekrar General Electric Araştırma Merkezi"nde görev yaptı. 30 Mayıs 2003 tarihinde Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı"na (TPAO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür olarak atandı. Bu görevinden 30 Mart 2007 tarihi itibariyle emekliliğini alarak ayrıldı.
General Electric"te görev yaptığı yaklaşık 15 yıl boyunca, gaz türbinleri, buhar türbinleri, jeneratörler, kombine çevrim elektrik üretim santralleri, askeri ve sivil uçak motorları için teknoloji ve ürün geliştiren değişik görevlerde bulundu. General Electric Güç Sistemleri ve Uçak Motorları için (GE, Power Generation ve Aircraft Engines), değişik büyüklükteki projelerde, proje liderliği, proje direktörlükleri ve üst seviye yöneticilik yaptı. GE"de 2001-2003 döneminde Petrol sektöründe şirket satın alma işinde yoğun olarak görev aldı.
Çoğunluğu GE"deki döneminde olmak üzere, 40"ın üzerinde uluslararası yayına imza attı; 69 adet uluslararası patent sahibi. Patentlerin tamamına yakını gaz türbinleri ve buhar türbinleri, bir kısmı da uçak motorları üzerinedir.
TPAO"da görev yaptığı ve 2003-2007 yılları arasını kapsayan dört yıllık dönemde, TPAO"nun cirosu, 450 milyon dolardan 1.8 milyar dolara ulaştı. Petrol aramaları her yıl yaklaşık ikiye katlanarak büyürken, sadece denizlerde geçmiş 50 yılın toplamı kadar arama yapıldı. Sondajlarda ise yılda 20 sondajdan 70 sondajlara ulaşıldı. Petrol ve doğalgaz üretimi yıllık toplam 16 milyon varilden yüzde 40"lık artışla 22 milyon varile ulaştı. 2007 yılında ise 33 milyon varil üretim bekleniyor.
Bu dönemde özellikle Karadeniz"de çok yoğun bir arama ve sondaj programları başlatıldı ve uluslararası ortaklıklar kuruldu. Karadeniz"in ilk ekonomik gazı Nisan 2007"de üretime alınırken, benzer yeni arama programları Ege ve Akdeniz"de de başlatıldı. Bu dönemde, TPAO"da uyum ve güven içinde çalışılan bir ortam oluşturuldu.