Dolar
45,9595
0,04%
Euro
53,351
-0,13%
Sterlin
61,7774
-0,18%
Bitcoin
3.078.112
-0,94%
BİST-100
14.139,71
-0,43%
Gram Altın
6.590,036
-0,59%
Gümüş
74,23
-1,21%
Faiz
43,45
0,12%

Denetledikleri müşterilerin bilgilerini yeni iş almak için kullandığı ortaya çıkan KPMG Avustralya ofisindeki tüm yöneticiler görevden alındı

Dünyanın en büyük denetim şirketlerinden KPMG'nin Avustralya biriminde patlak veren gizli bilgi skandalı yeni istifaları beraberinde getirdi. Şirket, Yönetim Kurulu Başkanı Martin Sheppard ile denetim ortakları Paul Rogers ve Eileen Hoggett'in görevlerinden ayrılacağını açıkladı. Şirkette daha önce de CEO ve denetim bölümünün başındaki yöneticiler görevden ayrılmıştı.

23.06.2026 06:48Güncelleme: 23.06.2026 07:45
Denetledikleri müşterilerin bilgilerini yeni iş almak için kullandığı ortaya çıkan KPMG Avustralya ofisindeki tüm yöneticiler görevden alındı
16px
32px

Skandalın merkezinde, KPMG çalışanlarının yeni denetim işleri kazanabilmek için müşterilere ait gizli bilgileri kullandığı iddiaları bulunuyor.

İhbarcıya göre, Avustralyalı gayrimenkul şirketi Lendlease'e ait gizli yönetim kurulu belgeleri, büyük denetim ihalelerinde avantaj sağlamak amacıyla kullanıldı. Mart ayında kamuoyuna açıklanan iddialarda, Paul Rogers ve Eileen Hoggett usulsüzlükle ilişkilendirilen üst düzey ortaklar arasında gösterildi. Her iki isim de Avustralya'nın şirketler düzenleme kurumu tarafından soruşturuluyor.

OPTUS'TAN TELSTRA'YA BİLGİ AKTARIMI

Skandal yalnızca Lendlease ile sınırlı kalmadı. Sheppard, geçen hafta Avustralya Parlamentosu'nda verdiği ifadede, KPMG çalışanlarının telekom şirketi Optus'a ait hassas bilgileri, rakibi Telstra için yürütülen bir denetim ihalesinde görev alan başka bir iç ekiple paylaştığını kabul etti.

Şirket içinde etik kuralların ihlal edildiğini söyleyen Sheppard, daha önce komitenin talep ettiği bazı belgeleri yasal gizlilik gerekçesiyle paylaşmayı reddetmiş, daha sonra bu kararından geri adım atmıştı.

BAĞIMSIZ BAŞKAN GELİYOR

KPMG, güven kaybını telafi etmek amacıyla kapsamlı yönetişim değişikliklerine gideceğini açıkladı.

Şirketin planları arasında bağımsız bir yönetim kurulu başkanının atanması, yönetim kuruluna bağımsız üyelerin eklenmesi ve çalışanların etik ihlallerine yönelik yaptırımların yeniden gözden geçirilmesi yer alıyor.

GEÇİÇİ CEO’DAN ÖZÜR PAYLAŞIMI

Şirketin geçici CEO’su Stan Stavros, "Beklenen standartları karşılayamadık ve bunun ihbarcı, çalışanlarımız, müşterilerimiz ve toplum üzerindeki etkisinin farkındayız" dedi.

Stavros, parlamentodaki soruşturmaların üst düzey personelin etik dışı davranışlarını ve şirketin ihbarcıya yönelik yaklaşımındaki eksiklikleri ortaya çıkardığını belirterek, benzer olayların tekrar yaşanmaması için kapsamlı değişiklikler yapılacağını söyledi.

patronlardunyasi.com

benzer haberler