Dolar
45,5001
0,07%
Euro
52,9191
-0,31%
Sterlin
60,7536
-0,50%
Bitcoin
3.560.796
-3,66%
BİST-100
14.367,6
-1,89%
Gram Altın
6.639,502
-2,38%
Gümüş
75,92
-9,10%
Faiz
42,37
0,00%

Cumhurbaşkanı Erdoğan, F-35 konusunda Amerikalı muhataplarla temasların sürdüğünü açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan "F-35 konusunda taleplerimiz ortada. Arkadaşlarımız Amerikalı muhataplarıyla temaslarını sürdürüyor. Müspet bir netice almayı umuyoruz" dedi. Erdoğan, KAAN projesi ile ilgili olarak da "KAAN projemiz ise her geçen gün ilerliyor. Süreç tamamlandığında bu alanda artık yeni bir hikaye başlayacak. KAAN bizim için bir ilk adımdır. Daha iyilerini, daha güçlülerini de yaparız, yapacağız" ifadelerini kullandı.

16.05.2026 10:59Güncelleme: 16.05.2026 11:04
Cumhurbaşkanı Erdoğan, F-35 konusunda Amerikalı muhataplarla temasların sürdüğünü açıkladı
16px
32px

Kazakistan’daki Türk Devletleri Teşkilatı Gayriresmi Zirvesi ve ikili temaslarını tamamlayarak İstanbul’a dönen Cumhurbaşkanı Erdoğan, dönüş yolunda uçakta gazetecilerin gündeme dair sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, temaslarıyla ilgili şunları söyledi:

"Kazakistan’da Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi 6. Toplantısı ile Türk Devletleri Teşkilatı Gayriresmi Zirvesi’ne katılmak üzere Astana ve Türkistan’a gerçekleştirdiğimiz ziyareti tamamlamış bulunuyoruz. Kıymetli kardeşim Kasım Cömert Tokayev, ziyaretin başından sonuna kadar fevkalade bir misafirperverlik sergiledi. Kendilerine ve Kazak makamlarına bir kez de sizlerin aracılığıyla teşekkür ediyorum. Astana’daki görüşmelerimizde ilişkilerimizi, bölgesel ve küresel gelişmeleri etraflıca değerlendirme imkanı bulduk. İlişkilerimizin seyrinden duyduğumuz memnuniyeti ve iş birliğimizi her alanda derinleştirme kararlılığımızı teyit ettik. Muhtelif alanlarda akdedilen 12 belgeye ilave olarak, Sayın Tokayev’le birlikte “Ebedi Dostluk ve Genişletilmiş Stratejik Ortak Bildirisi”ne imza attık. Başarılı geçen 6. Konsey toplantımızın iki kardeş ülke arasındaki ilişkiler açısından tarihi bir nitelik taşıdığını düşünüyor ve şimdiden hayırlara vesile olmasını diliyorum.

10 MİLYAR DOLAR TİCARET HACMİMİZİ, 15 MİLYAR DOLARA ÇIKARMAYI HEDEFLİYORUZ

Orta Asya’daki kardeşlerimiz, 6 Şubat depremleri sonrası milletimize desteğe koşan ilk ülkeler oldu. Kazakistan’ın Gaziantep’te inşa ettiği Hoca Ahmet Yesevi’nin ismini verdiğimiz okulun açılış törenini de bu vesileyle Astana’da gerçekleştirdik. İş Forumu’na katılarak Türk ve Kazak iş insanlarına Sayın Tokayev ile birlikte hitapta bulundum. Kazakistan’la ilişkilerimizin son yıllarda itici gücünü bilhassa ticaret, yatırımlar ve enerji oluşturuyor. Son 5 yılda ortalama yüzde 5’in üzerinde büyüyen bir Kazak ekonomisinden bahsediyoruz. Keza toplam dış ticaret hacmi 145 milyar doları bulan, Orta Asya’nın en büyük ekonomisine sahip bir Kazakistan var. 5 bin 500’e yakın şirketimizin inşaattan finansa, turizmden bilişime, 6 milyar dolara ulaşan yatırımları mevcut. Müteahhitlerimizin üstlendikleri projelerin değeri ise 30 milyar dolara varıyor. 10 milyar dolar ticaret hacmimizi, 15 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Enerji alanında da önemli bir iş birliğimiz söz konusu. Kazak petrolünün Bakü-Tiflis-Ceyhan Hattı üzerinden aktarımı konusunda, Kazakistan’ın Azerbaycan ile vardığı mutabakatı önemli görüyoruz. Ziyaretimiz sırasında, Türkiye Petrolleri ile Kazak muadili arasında petrol ve gaz sahalarının işletilmesine dair belgeler imzalandı. Gelecekte enerji iş birliğimizin daha da güçleneceğine inanıyorum.

“TÜRKİSTAN BİLDİRİSİ’Nİ, TÜRK DEVLETLERİ LİDERLERİYLE BİRLİKTE İMZALADIK”

Kazakistan ziyaretimizin ikinci ayağında Türk dünyasının manevi başkentlerinden Türkistan şehrinde düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı Gayriresmi Zirvesi’ne iştirak ettik. Mevcut iş birliğimizi dijitalleşme ve yapay zeka imkanlarıyla daha etkin bir yapıya kavuşturmayı hedefleyen “Türkistan Bildirisi”ni, Türk devletleri liderleriyle birlikte imzaladık. Bildiriyle ayrıca Türk devletleri arasındaki kurumsal bütünleşme süreçlerinin, dijital çağın gerekleri doğrultusunda tahkim edilmesi gereğine iştirak ettik. Bizim için bu zirvenin bir diğer önemi de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Tufan Erhürman’ın zirveye katılımıydı. Türk dünyasının ayrılmaz parçası olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Teşkilat’ın faaliyetlerine katılımına büyük önem veriyoruz. Türk dünyası da üzerine düşeni yaparak, Kıbrıs Türk halkını bağrına basıyor. İnşallah önümüzdeki sonbaharda ev sahipliği yapacağımız 13. Zirve ile devralacağımız dönem başkanlığımız süresince, teşkilatımızı daha ileri seviyelere taşıyacağız. Gerek Astana’da gerek Türkistan’da yaptığımız istişarelerin hayırlara vesile olmasını diliyorum."

KAAN PROJESİ: SÜREÇ TAMAMLANDIĞINDA BU ALANDA ARTIK YENİ BİR HİKAYE BAŞLAYACAK

Türkiye'nin F-35 programına geri dönüşü konusunda yeni bir gelişme var mı? Bununla birlikte milli ve yerli savaş uçağımız KAAN’a da ilginin yoğun olduğunu görüyoruz. En son İspanya'nın da KAAN ile ilgilendiğine yönelik haberler çıkmıştı. Üretim ve ihracat konusunda hangi aşamadayız?

"F-35 konusunda taleplerimiz ortada. Arkadaşlarımız Amerikalı muhataplarıyla temaslarını sürdürüyor. Müspet bir netice almayı umuyoruz. KAAN projemiz ise her geçen gün ilerliyor. Süreç tamamlandığında bu alanda artık yeni bir hikaye başlayacak. KAAN bizim için bir ilk adımdır. Daha iyilerini, daha güçlülerini de yaparız, yapacağız. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Sadece KAAN değil, birçok savunma sanayi ürünümüz dünyanın ilgisini çekme başarısını gösteriyor. İstanbul'da düzenlenen SAHA-2026’da savunma sanayi alanındaki gücümüz ve etkinliğimiz ortaya konuldu. 150 binden fazla ziyaretçi orada ülkemizin bu alanda geldiği seviyeyi ve somut sonuçları gördü. 200’den fazla yeni ürün tanıtıldı ve bu arada 8 milyar dolarlık iş hacmine ulaşıldı. Rakamlar hem ulaştığımız seviyeyi ortaya koyuyor hem de hedeflerimiz konusunda bizleri daha çok gayretlendiriyor."

patronlardunyasi.com