Dolar
42,234
0,06%
Euro
48,8262
0,02%
Sterlin
55,5674
-0,10%
Bitcoin
4.448.376
0,62%
BİST-100
10.809,05
-1,06%
Gram Altın
5.545,892
2,12%
Gümüş
49,9
3,06%
Faiz
39,77
-0,25%

Cop30 Başkanı André Corrêa do Lago'ya göre, zengin ülkeler iklim mücadelesinde heveslerini kaybetti

Cop30 Başkanı ve Brezilyalı diplomat André Corrêa do Lago, zengin ülkelerin iklim kriziyle mücadelede kararlılığını yitirdiğini söyledi. Corrêa do Lago, Çin’in temiz enerji üretimindeki hızlı ilerleyişinin diğer ülkelere örnek olması gerektiğini vurguladı.

10.11.2025 13:16Güncelleme: 10.11.2025 13:21
Cop30 Başkanı André Corrêa do Lago'ya göre, zengin ülkeler iklim mücadelesinde heveslerini kaybetti
16px
32px

Brezilya’da başlayan Cop30 İklim Konferansı, küresel ısınma hedefleri ve iklim finansmanı tartışmalarıyla başladı.

Konferansın başkanı André Corrêa do Lago, zengin ülkelerin iklim kriziyle mücadele konusundaki “heveslerini kaybettiğini” belirterek, temiz enerji alanında Çin’in attığı adımların tüm dünyaya örnek olması gerektiğini söyledi.

İKLİM HEDEFLERİNE ULAŞMAK HER ZAMANKİNDEN DAHA ZOR

Belém kentinde düzenlenen iki haftalık zirvede, 1,5°C ısınma sınırına bağlı kalmak, fosil yakıtlardan çıkış için yol haritası oluşturmak ve yoksul ülkelerin iklim finansmanına erişimini sağlamak gündemin merkezinde yer alıyor. Ancak, küresel emisyon verileri ve metan taahhütlerindeki ihlaller, iklim hedeflerine ulaşmanın her zamankinden daha zor olacağına işaret ediyor.

ZENGİN ÜLKELER İKLİM MÜCADELESİNDE HEVESLERİNİ KAYBETTİ

Corrêa do Lago ,zengin ülkelerin iklim kriziyle mücadele konusunda heveslerini kaybettiğini, Çin'in ise temiz enerji ekipmanları üretme ve kullanma konusunda hızla ilerlediğini söyledi.

Bugün başlayan Cop30 konferansından sorumlu Brezilyalı diplomat André Corrêa do Lago, daha fazla ülkenin rekabette geride kaldıklarından şikayet etmek yerine Çin'in yolunu izlemesi gerektiğini söyledi.

Corrêa do Lago, iki hafta sürecek Cop30 konferansının düzenlendiği Amazon yağmur ormanlarındaki Belém şehrinde gazetecilere verdiği demeçte, "Küresel kuzeyin coşkusunun azalması, küresel güneyin hareket ettiğini gösteriyor. Sadece bu yıl değil, yıllardır hareket halindeydi, ancak şu anki kadar görünürlük kazanmamıştı." dedi.

COP BAŞKANINDAN ÇİN’E ÖVGÜ

Corrêa do Lago ayrıca, dünyanın en büyük sera gazı emisyonuna sahip ülkesi olan ve aynı zamanda düşük karbonlu enerjinin en büyük üreticisi ve tüketicisi olan Çin'e dikkat çekti.

"Çin, sadece Çin için değil, herkes için çözümler üretiyor. Güneş panelleri daha ucuz ve fosil yakıt enerjisine kıyasla o kadar rekabetçi ki artık her yerde bulunuyorlar. İklim değişikliğini düşünüyorsanız, bu iyi bir şey."

194 ülkeden bakanlar ve üst düzey yetkililer, Paris Anlaşması'nda belirlenen 1,5 derecelik ısıtma sınırına mümkün olduğunca yakın kalmak, fosil yakıtların aşamalı olarak kullanımdan kaldırılması için bir yol haritası belirlemek ve yoksul ülkelerin ihtiyaç duydukları yardımı alabilmelerini sağlamak amacıyla Cop30'da planlar oluşturmaya çalışacak.

SERA GAZI EMİSYONLARININ AZALTILMASI İÇİN PLANLAR TARTIŞILACAK

Gündemin başında, şu anda yıkıcı bir 2,5 santigrat derecelik ısınmaya yol açacak olan sera gazı emisyonlarının azaltılmasına yönelik ulusal planlar yer alacak. Savunmasız ülkeler, ülkelerin mevcut yetersiz çabalarını nasıl aşabileceklerini ve Paris Anlaşması hedeflerine nasıl ulaşabileceklerini gösterecek bir plan hazırlamak istiyor.

Palau'nun BM büyükelçisi ve Küçük Ada Devletleri İttifakı (Aosis) sözcüsü Ilana Seid, daha derin emisyon kesintilerine yönelik küresel bir yol haritası belirlemenin kilit önem taşıdığını söyledi.

The Guardian'a verdiği demeçte, "Şimdiye kadar kaydedilen ilerleme yetersiz ve bir yanıt vermemiz gerekiyor. Aksi takdirde nereye gittiğimizi bilmiyoruz." dedi.

patronlardunyasi.com

editörün seçtikleri
Roket gibi fırlayan hisseler ve düzenleyici kurumların radarına giren fonlar
Roket gibi fırlayan hisseler ve düzenleyici kurumların radarına giren fonlar#BORSA