Çok duyarsız milletmişiz
Altyapı yetersizliği ve elektrik hatlarındaki bakımsızlık sebebiyle meydana gelen voltaj düşüklüğünden beş yılda 28 milyon aboneden sadece 21 kişinin şikayetçi olduğu oraya çıktı.
Elektrik dağıtım şirketlerine, kesintilerini önceden haber verilmesinden voltaj düşüklüğünden kaynaklanan arızalara kadar birçok konuda yükümlülükler getirilmesine rağmen, tüketiciler mağduriyet halinde haklarını arama yoluna gitmiyor.
Altyapı yetersizliği ve elektrik hatlarındaki bakımsızlık sebebiyle meydana gelen voltaj düşüklüğünden beş yılda 28 milyon aboneden sadece 21 kişinin şikayetçi olduğu oraya çıktı. Özellikle kış aylarında tüketimin artması ve iletim hatlarının yetersiz kalmasıyla meydana gelen voltaj düşüklüğü, buzdolabı, çamaşır makinesi, televizyon gibi elektronik eşyaların bozulmasına sebep oluyor.
Sık sık yaşanan mağduriyetlere rağmen şikayetlerde gözlenen düşüklük, tüketicilerin haklarını bilmeyişine bağlanıyor. Tüketiciler Birliği, Zaman'da dün yayınlanan 'Buzdolabı voltaj yüzünden bozulan EPDK Başkanı tamir ücretini BEDAŞ'tan isteyecek' başlıklı haberi toplumsal ihbar kabul ederek 'Enerji Hakları' kampanyası başlatıyor.
En fazla şikayet geçen yıl olmuş
Yıl Başvuru
2003 2
2004 2
2005 4
2006 13
2007 -
Kaynak: EPDK
Elektrik Piyasası Kanunu'nun Mart 2001'de yayımlanmasıyla serbestleşen elektrik sektöründe, tüketiciler birçok yeni haklara kavuştu. Elektrik kesintilerinin belirli sınırlarda tutulması ve aksi durumda dağıtım şirketlerinin abonelere ceza ödemesi öngörülürken, voltaj düşüklüğünün sebep olduğu elektronik cihaz zararlarını dağıtım şirketinin karşılaması mecburiyeti getirildi.
Şirketlerin abonelerin telefonlarına en geç 30 saniye içinde cevap vermesi ve yüz yüze görüşme taleplerini en fazla bir saat gecikme ile karşılamaları da tüketicilerin sahip olduğu haklar arasında yer alıyor. Yasal düzenlemeler tüketicilere birçok hak verse de, bu konuda yeterince başvuru olmaması dikkat çekiyor. Enerji Üst Kurulu verilerine göre, 2002 yılında yayımlanan yönetmelik kapsamında EPDK Sektörel Rekabet ve Tüketici Hakları Dairesi ile Elektrik Dairesi'ne 2003'te sadece iki kişi voltaj düşüklüğünden şikayetçi oldu. Şikayet eden abone sayısı 2004'te 2, 2005'te 4 ve 2006'da 13 adet gibi çok düşük rakamlarda kaldı. Bu yıl ise kuruma henüz bir başvuru yapılmadı. Elektrik Dairesi'ne, elekt-rik kesintileri, fatura itirazı, bağlantı talepleri gibi konularda ise 2006-2007 döneminde yapılan başvuru sayısı 24. Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ'ye bağlı 28,4 milyon elektrik abonesi bulunuyor.
Enerji Üst Kurulu Başkanı Yusuf Günay'ın da voltaj değişikliği mağduru olması, Tüketiciler Birliği'ni harekete geçirdi. Derneğin başkanı avukat Bülent Deniz, Kurul Başkanı'nın buzdolabının bozulmasının elektrikte yaşanan sıkıntıyı gözler önüne serdiğini söyledi. Tüketicilerin birçok konuda olduğu gibi elekt-rikle ilgili haklarını bilmediğine dikkat çeken Deniz, "Elektrik abonelerine yeni kanun ve yönetmelikle çok geniş haklar verildiği anlaşılıyor. Biz, Zaman'ın haberini toplumsal ihbar kabul ediyoruz. Tüketicileri bilgilendirmek için yoğun bir kampanya başlatacağız. Bir diğer ifade ile Enerji Hakları kampanyası başlatıyoruz." açıklamasını yaptı. İlgili yönetmelikler, voltaj düşüklüğünün sebep olduğu zararlardan elektrik dağıtım şirketini sorumlu tutuyor.
İsmail Altunsoy/Zaman