Çin’in tekstil devi Türkiye’de yatırım için uygun ortak arıyor
Çin’in en büyük tekstil şirketi Heilan Group, 4-5 yıldır kumaş sattığı Türkiye’de konfeksiyon yatırımı yapmak üzere nabız yokluyor.. Heilan Group’un Yönetim Kurulu Başkanı Jianping Zhou, yatırıma dönük ilk görüşmeleri yapmak üzere İstanbul’da

Zhou, "Başarısını kanıtlamış Türk tekstil sektörüyle iki tarafa da değer katacak ortak yatırıma hazırız" dedi.
TÜRK tekstil sektörünün korkulu rüyası olan, ABD’den Avrupa Birliği’ne (AB) kadar dünyadaki birçok ülkenin üreticilerini ucuz fiyatlarıyla ürküten Çin’in en büyük tekstil şirketi Heilan Group, Türkiye’de yatırım için zemin yoklamaya başladı. Heilan Group’un kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Jianping Zhou ile Genel Müdürü Jerry Sheng, ilk kez İstanbul’a gelerek muhtemel yatırım ortaklarıyla ön görüşmeler yaptı. Jianping Zhou, "Türk tekstil sektörünün ulaştığı düzeyi, başarısını biliyoruz. Türkiye’de erkek takım elbisesi üretimi konusunda ortaklaşa yatırım öngörüyoruz" dedi.
DIŞ YATIRIMA TEŞVİK VAR:
Heilan Group Türkiye Temsilcisi Levent Topçu’nun rehberliğinde Türkiye’deki 7-8 kumaş müşterisine ziyaretlerde bulunan Jianping Zhou, Çin hükümetinin Heilan Group büyüklüğündeki şirketlerin ülke dışında da yatırım yapmalarını teşvik ettiğini vurguladı. Zhou, "Çin’de tekstil sektörü çok büyüdü. Kendi pazarımız çok büyük olsa da ülkemizin dışına da mal satma hedefimiz var. Başta Türkiye olmak üzere Çin dışında yapacağımız ortak yatırımların ihracatımıza hareket kazandıracağına inanıyoruz. Türkiye’de uyuşabileceğimiz bir ortakla yapacağımız yatırım iki tarafa da kazandıracaktır" diye konuştu.
ORTAĞIMIZ ÇİN’E DE GELİR:
Jianping Zhou, Türkiye’de ortaklık için görüştükleri iki-üç hazır giyim kuruluşu olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Yatırım ortaklığına tek taraflı bakmıyoruz. Belirleyeceğimiz ortağımızla birlikte Çin’de de ortak üretim yapabiliriz. Türkiye’de yatırım yapma planımız Türk pazarına satışa değil, AB ülkelerine, ABD’ye ve Rusya’ya ihracatı içeriyor. Bu yüzden Türkiye’deki tekstil ve hazır giyim sektörünün bizim gelişimiz yüzünden tedirgin olmaması gerekir. Biz hem Türkiye’de, hem Çin’de ortak yatırım yaparsak, iki ülkenin sektörleri arasında daha sıkı işbirliğine kapıyı açmış oluruz."
UCUZ AMA KALİTELİ:
Çin tekstil ve hazır giyim sektörünün en güçlü rekabet kozlarından birinin ucuz işgücü olduğunu kaydederek, şöyle konuştu: "Çin’de 1.5 milyar insan yaşıyor. İşsizlik çok büyük boyutlarda. Bu yüzden konfeksiyon gibi emek yoğun sektörlere önem veriyoruz. Evet, ucuz işçilik bizim için önemli avantaj ama ürünlerimiz de çok kaliteli. Çin tekstil ve konfeksiyon ürünlerinin kalitesini de adım adım bütün dünyaya gösteriyoruz."
FRANSA’DA MARKA ALDILAR:
Jianping Zhou, "Eğer Türkiye’ye yatırım yaparsanız, bu Çin dışında ilk yatırımınız mı olacak?" sorusu üzerine, Fransa’da 6 yıl önce bir markayı ve mağazaları satın aldıklarını vurguladı. Heilan Group’un Başkanı ve ekibi, Türkiye’nin yanısıra İtalya’da da ortaklık arayışı içinde olduklarını bildirdi.
1 milyar Euro cirosu var
HEILAN Group Yönetim Kurulu Başkanı Jianping Zhou, 2005 yılında 1 milyar Euro’luk bir ciroya ulaştıklarını ifade ederek, şöyle konuştu: "Ciromuzun üçte biri ihracattan kaynaklanıyor. Çin’in en büyük tekstil kuruluşu konumunda bulunuyoruz. Önümüzdeki dönemde Çin’de küçük işletmelerin adım adım devre dışı kalacağını öngörüyoruz. Hem dünyada hem de Çin’de yükselen rekabet, büyük kuruluşların şansını artırıyor."
Türkiye’den çok etkilendim
Eski Avustralya Güvenlik ve İstihbarat Teşkilatı (ASIO) Başkanı Charles Spry, dönemin ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü Richard Helms'den, John F. Kennedy suikastındaki Kanberra bağlantısının gizli tutulmasını istediği ortaya çıktı.
#Kennedy suikastı"Tekstil sektörü zor dönem geçiriyor” diyen Abdulkadir Konukoğlu, yaşanan olumsuz gidiş nedeniyle sektörün, uluslararası pazarlarda elde ettiği kazanımları büyük ölçüde Uzakdoğu’ya kaptırdığına vurgu yaptı.