Çin, kapılarını yabancı bankalara açtı
Bankacılık sektörünü uzun süredir yabancılara kapatan Çin, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kuralları gereğince ilk defa 9 yabancı bankaya döviz ve Çin parası bazında her türlü işlem yapma hakkı tanıdı.

Bankacılık sektörünü uzun süredir yabancılara kapatan Çin, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kuralları gereğince ilk defa 9 yabancı bankaya döviz ve Çin parası bazında her türlü işlem yapma hakkı tanıdı.
Dünyanın en fazla yabancı yatırım çeken ülkesi konumundaki Çin, 2001'de DTÖ'ye katılırken, beş yıl içinde trilyonlarca doları bulan bir büyüklüğe sahip bireysel bankacılık pazarını yabancıların rekabetine açma koşulu getirilmişti.
Buna göre 11 Aralık gününden itibaren yabancı bankalara yerli banka statüsü tanınarak, tüzel kişiliğe sahip yabancı bankaların döviz ve Çin parası bazında her türlü işlem yapmalarına izin verildi. Bunun ardından Çin'deki şubelerini tüzel kişiliğe sahip bankalara dönüştürmek için Citibank, Bank of East Asia, Hongkong ve Shanghai Banking Corp., Hang Seng Bank ve Standard Chartered Bank gibi 9 yabancı bankanın başvuruları bugün Çin Bankacılık Denetim ve Yönetim Komitesi tarafından onaylandı.
Böylece bu bankaların döviz ve Çin parası bazında her türlü işlem yapmalarının önü açıldı. Çin'de bugüne kadar bireysel müşteri hizmetleri sunamayan faaliyetteki 71 yabancı banka Çin'in para birimi yuan (Renmingbi yada RMB)'i kullanarak, tasarruf hesabı açabilecek, konut ya da tüketici kredisi verebilecek. Ancak yabancı bankacılar, ruhsat almaları ve şube ağlarını genişletmelerinin zaman alacağını belirtiyor.
2 TRİLYON DOLARLIK MEVDUAT İŞTAH KABARTIYOR
Çin'de halkın yalnızca tasarruf amacıyla bankalara yatırdığı paranın 2 trilyon civarında olması, çok uluslu bankaların iştahını kabartan bir durum.
Yabancı uzmanlar, halkın bankacılık hizmetlerinden yakındığı kanısının olduğu Çin'de tasarruf hesabı bulunanların büyük bölümünün yoksul insanlar olduğunu, yabancı bankaların daha çok Çin'in yeni zenginleşmekte olan müşterilerine gözlerini diktiği yorumunu yapıyor.
HSBC ve Citigroup gibi yabancı bankalar, Çin'in 2001'de DTÖ'ye üye olmasından bu yana, Çin pazarında istikrarlı bir yayılma politikası izliyor. Citibank, Bank of East Asia, Hongkong ve Shanghai Banking Corp (HSBC), Hang Seng Bank ve Standard Chartered Bank gibi 9 yabancı banka Çin parası bazında her türlü işlem yapmak için 11 Aralık'ta başvuru yapmıştı.
Döviz işlemlerini tamamıyla yabancı sermayeli bankalara açan Çin, 111 yabancı finans kuruluşlarına, Çinli ve yabancı kuruluşlara 25 şehirde RMB bazında işlem yapma izni veriyor.
Çin Bankacılık Düzenleme Komisyon'u verilerine göre, Çin'de yabancı sermayeli bankaların varlığı Eylül ayında toplam 105,1 milyar dolara ulaştı. Bu rakam ülkedeki toplam banka kuruluşlarının yüzde 1,9'una tekabül ediyor.
Osman Erol/Pekin/Cihan