Dolar
38,4386
0,22%
Euro
43,7896
0,29%
Sterlin
51,5273
0,67%
Bitcoin
3.631.442
0,22%
BİST-100
9.362,99
-0,74%
Gram Altın
4.113,714
0,51%
Gümüş
33,06
-0,13%
Faiz
48,34
-0,21%

Cimbom'un borçları nasıl ötelenecek?

Galatasaray'ın yeni yönetimi borçların nasıl ödeneceği konusunda çalışmalara başladı. İlk toplantıda, Galatasaray Menkul Yatırım Ortaklığı kurmak için harekete geçme kararı çıktı.

05.04.2006 00:00
Haberi paylaşın
Cimbom'un borçları nasıl ötelenecek?
16px
32px

Galatasaray'ın yeni yönetimi borçların nasıl ödeneceği konusunda çalışmalara başladı. İlk toplantıda, Galatasaray Menkul Yatırım Ortaklığı kurmak için harekete geçme kararı çıktı. Merkezinde Riva Projesi yer alan GYO'nun kurularak borçların bu şirketin üzerine alınması planlanıyor.

Dün gece Galatasaray’ın yeni yönetimi ilk toplantısını yaptı. Gecenin en önemli konusu Galatasaray’ın borçlarının nasıl ödenebileceğiydi. Toplantıdan çıkan sonuç çok önemliydi: Galatasaray Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı kurmak için harekete geçirmesi kararı alındı. Tabii bu kararı kulübün diğer karar organlarının da onaylaması gerekiyor. Eğer onay gelirse hızlı bir şekilde çalışmaya başlanacak. Aslında bu girişimle ilgili ön çalışmalar yaklaşık üç aydır sürüyordu. Onaydan sonra SPK’ya başvurulacak ve gerekli izin alınıp proje kısa sürede hayata geçirilecek. 

Gelin önce Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı nedir, Türkiye’de kurulu derneğinin bilgileriyle (GYODER) bir kere daha hatırlayalım: Gayrimenkul yatırım ortaklıkları (GYO), gayrimenkule veya gayrimenkule dayalı sermaye piyasası araçlarına yatırım yapmak amacıyla kurulmuş portföy yönetim şirketleridir. 

Türkiye’de 11 yıllık bir geçmişe sahip olan GYO'lar özellikle finansman kaynaklarının kısıtlı olduğu gayrimenkul sektörüne kurumsal sermayenin girebilmesi, büyük ve nitelikli projelerin hayata geçirilebilmesi için önemli yatırım araçlarıdır. Hisselerinin en az yüzde 49'u halka açık olan GYO'lar, gayrimenkul yatırımlarının en temel dezavantajı olan likidite problemini ortadan kaldırmakta ve aynı zamanda bireysel ve kurumsal yatırımcılarının tasarruflarını ortak bir havuzda bir araya getirerek yüksek gelir elde edilebilecek büyük gayrimenkul projelerinin gerçekleştirilmesini mümkün kılmaktadır. 3 tür GYO vardır. Bunlar: Belirli bir projeyi gerçekleştirmek amacıyla süreli, belirli alanlarda yatırım yapmak amacıyla süreli veya süresiz, amaçlarında bir sınırlama olmaksızın süreli veya süresiz.

Sadece bir projenin yatırımını gerçekleştirmek amacıyla tebliğde yer alan şartları taşımak koşuluyla gerçek ve tüzelkişiler GYO kurabilir ve bu amaç gerçekleştikten sonra faaliyetine son verilebilir.

Herkesin rahatlıkla tahmin edebileceği gibi Galatasaray’ın GYO’sunun merkezinde Riva Projesi yer alıyor. Kulüp GYO’yu kurduktan sonra borçlarını bu şirketinin üzerine almayı planlıyor. Ardından da yaklaşık 59 milyon dolar borçlu olduğu bankalarla masaya oturacak. Aslında bu bankalarla bir ön mutabakat sağlanmış durumda. Bankalar Galatasaray’ın borcunu 4 ile 5 yıl vadeye yaymak için hazırlar. Hatta libor üzerinde sabit bir faiz bile belirlendi.

Yeni yönetim Galatasaray’ın sorunlarını çözmek için hızlı başladı. Bakalım sonuç alabilecekler mi?

1001 gece masalına bir kala İstanbul’daki Kuveytli

Cuma günü Al Shaya grubunun başındaki isim, Muhammed Al Shaya Türkiye’ye geliyor. Geliş nedeni, İngiltere’nin çok katlı mağaza zinciri Debenhams’ın şubesini açmak. Grup, çoğunluğunu ABD’li ve İngiliz moda, gıda markalarının oluşturduğu pek çok markanın lisans hakkını elinde bulunduruyor. Shaya’nın temsil ettiği markalardan bir kısmı şunlar: Starbucks Coffee, The Body Shop, Debenhams, Next, Topshop, Vero Moda, Claire’s, Dorothy Perkins, Evans, Faith, Jack&Jones, Miss Selfridge, Only, Peacocks, River Island, Topman.

2002’de Giysa'yı satın alarak Türkiye pazarına giren grup, 5 yılda toplam 100 milyon dolarlık yatırım, 500 mağaza ve 3 bin 500 çalışana ulaşma hedefi koydu kendine. Şu an Türkiye'de 20 markası ve 100’ü aşkın mağazası var. Belçikalı ekmek

editörün seçtikleri
Maaşlı işini bırakıp batmakta olan şirketi 250 bin dolara satın aldı, 14 yıl sonra 750 milyon dolara sattı
Maaşlı işini bırakıp batmakta olan şirketi 250 bin dolara satın aldı, 14 yıl sonra 750 milyon dolara sattı#ABD