Dolar
38,9148
-0,27%
Euro
44,2196
0,47%
Sterlin
52,8888
0,90%
Bitcoin
4.252.250
-1,38%
BİST-100
9.356,04
-1,26%
Gram Altın
4.202,108
1,67%
Gümüş
33,53
1,37%
Faiz
47,7
0,00%

CHP sözcüsü "Saçmalık" dedi Diyanet'ten yanıt geldi

Cuma hutbesindeki sözleri nedeniyle Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ı eleştiren CHP Parti Sözcüsü Deniz Yücel'e Diyanet'ten cevap geldi.

23.07.2024 16:33Güncelleme: 23.07.2024 16:54
CHP sözcüsü "Saçmalık" dedi Diyanet'ten yanıt geldi
16px
32px

CHP Parti Sözcüsü Deniz Yücel, dün partisinin MYK toplantısı devam ederken toplantının gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. 

“KENDİNİ ŞEYHÜLİSLAM SANIYOR”

Gündeme ilişkin konuşmalar yapan Yücel, geçtiğimiz Cuma günü Düzce Akçakoca Merkez Camisi’nde okuduğu cuma hutbesindeki sözleri nedeniyle Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ı da eleştirdi. 

Yücel, “ Bir Diyanet İşleri Başkanı var ki akıllara zarar. Adam kendini resmen şeyhülislam sanıyor. Geçtiğimiz cuma günü Düzce Akçakoca Merkez Camisi’nde okuduğu cuma hutbesinde 'Kadınların yüz, el ve ayakları hariç örtünmesi gerektiği, kadınların gençlerin erken yaşta evlenmesi gerektiğine' dair bir şeyler saçmalamış.” dedi.

“SALTANAT SÜREN BU HADSİZ ADAM”

Erbaş’a yönelik, “Diyanetin sınırsız bütçesiyle, saltanat süren bu hadsiz adam” ifadelerini kullanan Yücel,  şöyle devam etmişti:

“Anayasamıza göre Türkiye Cumhuriyeti devletinin, ‘Demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti’ olduğunu unutmuşa benziyor. Unuttuysan hatırlatırız Ali Erbaş. İnsanların giyimine, yaşam tarzına, kaç yaşında evleneceklerine, telkin ve tavsiye yoluyla dahi karışamazsın. Haddini bil. Burası Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti. Türkiye'de kadınlar kaç yaşında evleneceklerine kendileri karar verebilirler.  Türkiye’de kadınlar, siz istiyorsunuz diye dört duvarın arasına sıkışıp kalmayacaklar.”

DİYANET’TEN YANIT GECİKMEDİ

Diyanet İşleri Başkanlığı, bu konuşmaya sosyal medya hesabından bugün paylaştığı bir açıklamayla yanıt verdi. 

“DERİNDEN YARALAMIŞTIR”

İki sayfalık açıklama, “Cuma hutbesini, ‘saçmalık’, ‘hadsizlik’ gibi nitelemeler ve gelişigüzel ifadelerle, araştırmadan ve incitici bir üslupla değerlendirmek başta ibadet bilinciyle cuma hutbelerini dinleyen vatandaşlarımız olmak üzere başkanlığımızın mensuplarını derinden yaralamıştır.” ifadeleriyle paylaşıldı.

“HUTBEDEKİ SÖZLER, TÜM KİTAPLARDA YAZILI OLAN HAKİKATLERDİR”

Diyanet’in uzun açıklamasında, “Öncelikle ifade etmek gerekir ki, Diyanet İşleri Başkanımız, Cuma hutbesinde, Müslüman kadınların ve erkeklerin davranışları ve kıyafeti hususunda yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’in Ahzab Suresi 59 ve Nur Suresi 30-31 ayetlerinin ve Peygamber Efendimizin konuyla ilgili hadis-i şeriflerinin açıkça ortaya koyduğu temel çerçeveyi ifade etmiştir. Nitekim hutbede beyan edilen cümleler, asırlardan beri Müslümanların bildiği, ilmihal kitapları dahil bu konuyu ele alan tüm kitaplarda yazılı olan hakikatlerdir.” denildi.

“HUTBELER BAŞKASININ HAYATINA KARIŞMAK DEĞİLDİR”

Diyanet’in, İslam’ın hakka-hakikate davet eden mesajlarını tüm mensupları ve imkanlarıyla millete, insanlığa tanıtmakla kanunen sorumlu olduğu belirtilen açıklamada, “Ayrıca hutbeler, yayınlar ve diğer faaliyetler, asla başkalarının hayatına karışmak değildir. Sadece inancımızın, medeniyetimizin, kültür ve geleneğimizin esaslarını tanıtmak, anlatmak ve tavsiye etmektir.” değerlendirmesi yapıldı.

“AİLE OLMANIN ÖNEMİNDEN BAHSEDİLDİ”

Açıklama şöyle devam etti:

“Diğer yandan evlilik çağına gelen ve her açıdan aile olmanın sorumluluğunu taşıyabilecek olan Müslümanların nikah akdiyle evlenerek aile kurmalarını yine Kur’an-ı Kerim’de birçok ayette Allah emretmekte ve Peygamber Efendimiz pek çok hadis-i şeriflerinde tavsiye etmektedir. Dahası, Nur Suresi 32. ayet ve konuyla ilgili hadislerde gençlerin aile kurmalarının kolaylaştırılması, onlara yardım edilmesi tüm Müslümanlara bir görev olarak yüklenmektedir. Aynı şekilde her anne baba zamanı geldiğinde çocuklarının aile kurmasını arzu etmekte, sorumluluk sahibi herkes aile müessesinin millet ve devlet için ne kadar önemli olduğunu takdir etmektedir. Dolayısıyla Diyanet İşleri Başkanımız da hutbesinde aile olmanın öneminden, faziletinden, sorumluluğundan bahsetmekte, evlilik çağına gelen gençlere aile kurmalarını tavsiye etmekte, onlara yardımcı olunması gerektiğini ifade etmekte, evliliklerin çok fazla geciktirilmesinin olumsuzluklarına dikkat çekmektedir.”

 

patronlardunyasi.com