Çeteyi konuşmalar yaktı
MASAK, BORSA ÇETESİNİ DİNLEMİŞ. MECNUR, 14 AYRI KİŞİNİN ADINA BORSADA OYNAMIŞ

Zanlıların kendi aralarında yaptıkları bin 364 konuşma, bin 646 sayfada anlatıldı. Konuşmalar haksız kazancı gözler önüne seriyor
SPK Denetleme Dairesi'nin uzmanları Çağrı Selim Vural ile Nihat Akarkarasu tarafından, "Borsa Operasyonu" kapsamında hazırlanan 392 sayfalık raporda ilginç ve çarpıcı ifadelere yer verildi. Operasyon kapsamında "Grup liderleri" oldukları gerekçesiyle mahkeme tarafından tutuklanan kişilerin kendi aralarında 1364 kez telefon konuşması yaptıkları ve çözümlerinin ise 1646 sayfa olduğu saptandı.
1. BÖLÜM
Çolak'ın kasası Eskinazi çıktı
Mecnur Çolak, paravan hesapların açılması, belgelerin imzalatılması gibi işlemlerde Ahmet Ö'den yararlandı. David Davut E. (Eskinazi)'nin Mecnur Çolak'ın işlemlerine fon sağladığı ve kendisini kısaca "Mecnur Çolak'ın kasası" olarak tanımladığı tespit edildi. Çolak'ın grubunda 14 ayrı kişinin hesaplarını kullanarak manipülasyon işlemleri yaptığı ifade edildi.
2. BÖLÜM
Görpeoğlu'nun yardımcı şoförü
Grup liderlerinden Mehmet Tahir Görpeoğlu'nun, paravan hesaplar için hesap sahipleri bulan kişinin şoförü aynı zamanda yardımcısının Tanju K. olduğu belirtildi. Görpeoğlu'nun manipülatif işlemler yaparak suç gelirinin yurtdışındaki iki şirket fonuna gönderen kişinin Hakan B. olduğu, ayrıca 17 ayrı kişi adına hesap açılarak manipülatif işlemler gerçekleştirdiği öne sürüldü.
3. BÖLÜM
Korkunç komisyon
L. Yağ (Lio) isimli bir şirketin hisselerinde, 2005 yılı Eylül ayında yapılan bir günlük işlemler neticesinde Mecnur Çolak ve Tahir Görpeoğlu'nun 450 bin YTL komisyon aldıkları ortaya çıktı. Mecnur Çolak Grubu ve Mehmet Tahir Görpeoğlu Grubu, "Klasik Manipülasyon" dan 1,5 milyon YTL kazandılar. Can Dilmener ve Murat ilgeç Grubu, şirketler hakkında fiyatları etkileyebilecek nitelikte haber yazılmasını sağlamışlar. Yalçın Kaya Grubu, sekiz günde 8 yüz bin YTL komisyon elde etmiş.
4. BÖLÜM
Ortaklar parayı 4'e bölmüşler
Raporun 4. bölümüne göre, grup liderlerinin aralık ayında yaptıkları ortaklıkla birlikte hareket ederek kazandıkları miktarları paylaştıkları anlatıldı. Bu durum ise şöyle özetleniyor: L. Yağ isimli şirketin hisse senetlerini belli bir seviyede tutarak 1,7 milyon YTL komisyon alarak dörde böldüler. M. Gıda şirketi hisselerinde yapay olarak arttırmaya yönelik işlemler sonucunda da grup liderlerinin 11 milyon 265 bin YTL tutarında haksız kazanç elde ettiler. Halka açık Ü. Tarım'a ait 8 milyon adet pay da satın aldıkları tespit edildi. E.Elektrik A.Ş'nin hisselerini yükselmesini sağlayan gruplar 275 bin 211 lira kazanç sağladı.
Onlar şimdi cezaevinde
Borsa operasyonu kapsamında gözaltına alınan Mecnur Çolak, Yalçın Kaya, Mehmet Tahir Görpeoğlu, Can Dilmener ve Murat İlgeç, 'nitelikli dolandırıcılık', 'cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak' ve 'kara para aklamak' suçlarından tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Aynı soruşturma kapsamında gözaltına alınan 19 şüpheli ise serbest bırakılmıştı.
Tolga Atar/Bugün