Dolar
36,6354
-0,11%
Euro
39,8678
0,20%
Sterlin
47,5231
-0,14%
Bitcoin
3.102.033
0,00%
BİST-100
10.840,59
1,05%
Gram Altın
3.517,392
-0,21%
Gümüş
33,83
-0,34%
Faiz
39,37
0,00%

Cem Boyner'in 'çıplak'ları

Ünlü işadamı Cem Boyner'in, 2. kişisel fotoğraf sergisi "Yakindaki Uzak" / "Uzaktaki Yakın" adıyla Darphane-i Amire binasında açıldı. Boyner, çıplak insan fotoğraflarının yer aldığı sergideki nü fotoğraflarının hikayesini anla anlattı..

24.09.2005 20:18
Haberi paylaşın
Cem Boyner'in 'çıplak'ları
16px
32px

Cem Boyner'in 2. kişisel fotoğraf sergisi "Yakındaki Uzak" / "Uzaktaki Yakın" adıyla Topkapi Sarayı Darphane-i Amire binasinda açıldı. Boyner'in Afrika ülkelerinde çektigi insan fotoğrafları ve stüdyoda çektiği nü fotoğraflardan oluşan sergi 12 Ekim'e kadar açık kalacak. Sergilenen toplam 126 fotograf isteyenler tarafindan satın alınabilecek. Boyner, fotoğrafların çekim sürecini, bu süreçte yaşadıklarını ve her fotoğrafçının gönlünde yatan nü fotoğraf çekmenin zorluklarini anlattı.

- Fotoğrafçılık maceranızın nasıl başladığını biraz anlatır mısınz?

- Lisede (Robert Kolej) okurken fotoğraf çekmeye başladım. Dayım Leica bir fotoğraf makinası verdi. Evde karanlık oda kurdum, siyah beyaz baskı yapıyordum. Uzun zaman siyah beyaz çektim, bastım. Fotoğraf hobiden öteydi, çok önemliydi benim için. Sonra iş hayatının curcunası içinde maalesef hobiye indi. İş hayatı, siyaset derken çabuk geçti zaman. Siyasetten sonra dalmaya başladım. Deniz altındaki alemi görünce fotoğraf, dalma için sebep olmaya başladı. Yani dalip da fotograf çekmek degil, fotograf için dalmak sekline dönüstü. Sualtinda çektigim fotograflarimi 1999'da bir sergide topladim. Sonra ekonomik kriz çikti, krizde isin basinda olmak gerekiyordu. Sualti çok zaman istiyordu, zaman ayiramadim. Sonra makine yine elimde, devam ettim çekmeye. Su anda benim için hobiden epey bir ileri noktada fotografçilik.


- Bu sergi için ne kadar süre çalistiniz? -

Bu sergide 6-7 yillik çalismanin fotograflari var. Ama çok yogun olarak son iki senenin çalismalari.

- Farkli kültürden insanlarla iletisim kurmak zor olsa gerek. Bunu nasil sagladiniz?

- Birazcik kisisel. Bir sekilde yildizlarimiz barisiyor, bu ifadeleri verecek insanlarla, bu ifadenin pesinde olan fotografçi bir sekilde birbirini buluyor. Ayrica hiçbir fotografi izin almadan çekmedim. O yüzden rahat çalistim.
- Kaç ülkede çekim yaptiniz?

- 7-8 ülke, yaridan çogu Afrika ülkesi. Zanzibar'da üç gün, Mali'de bir hafta, Kenya ve Tanzanya'da 15 gün geçirdim. Ordadogu'da de epey dolastim.
- Fotograflariniza baktiginizda ne hissediyorsunuz?

- Bayiliyorum... Bir kere bu ifadelerin hepsini yakaladigimi, sonsuzlastirdigimi düsünüyorum. Bunlari paylasabiliyor oldugumdan dolayi çok mutluyum. Insan malzemesi çok önemli bir malzeme. Buradaki ifadelerin karsisina oturup raki bardaginizi koyup 15 dakika konusursunuz. Bunu paylasabiliyor olmak beni çok mutlu ediyor.

EROTIK DEGIL
- Serginizin bir bölümü de nü fotograflardan olusuyor. Nü çalismak nereden akliniza geldi.

- Nü fotograflara çok merakim vardi ama son yillara gelene kadar vakit ayiramamistim. Son 3-4 yilda nü çekimlere vakit ayirdim. Hepsini stüdyoda çektim. Iyi bir ekibim vardi. Nülerde göz ifadesini tamamen kaldirdim, dolayisiyla erotik etkiyi tamamen ortadan kaldirmis oldum. Daha çok insan vücudu, gölgeler, isik, kivrimlarla ilgili fotograflar çikti ortaya.

- Insan vücudunda sizi çeken ne?

- Dünyada fotograf çekip de insan vücudunu çekmek i