Çeaş ve Kepez'de oyun bozuldu
Libananco'nun 10.1 milyar dolarlık davasında Türkiye önemli bir koz elde etti.

Mahkeme, Çeaş ve Kepez'i Uzan'dan aldığı iddiasıyla dava açan Libananco'dan hisseleri mahkemeye sunmasını istedi. Ancak hisseleri Uzan'ın avukatı getirince oyun bozuldu
ENERJİ Bakanlığı'nın 5 yıl önce Uzan Grubu bünyesindeyken el koyduğu Çeaş ve Kepez Elektrik'le ilgili açılan 3 tahkim davasından en büyüğü olan Güney Kıbrıs merkezli Libananco'nun 10.1 milyar dolarlık davasında Türkiye önemli bir koz elde etti. Çeaş ve Kepez hisselerinin, daha önce 'sattım' denilen Güney Kıbrıslı Libananco şirketinde değil, Cem Uzan'da bulunduğu ortaya çıktı. Libananco şirketi, her iki şirketin de hisselerini Uzan Grubu'ndan aldığını gerekçe göstererek, Türkiye aleyhine tahkim davası açmıştı. Bu durumun, Türkiye'nin devam eden tahkim davasında elini güçlendirdiği belirtildi.
TAHKİMDE SON VİRAJ
Uzan Grubu'nun, el konulan şirketlerle ilgili Türkiye aleyhine açtığı milyar dolarlık tahkim davalarında ilginç bir gelişme yaşandı. Daha önce mahkemeye, Libananco şirketini kendisinin kurdurduğunu belirterek, şirketin bir ölçüde paravan olduğunu mahkemeye itiraf eden Cem Uzan, bu kez de Libananco'ya satıldığı iddia edilen hisseleri ortaya çıkararak, mahkemeye sunmak zorunda kaldı. Genç Parti Başkanı Cem Uzan, tahkim davasının görüldüğü mahkemeye, 2008 yılı başında verdiği dilekçede, Libananco şirketini kendisinin kurdurduğunu beyan etmek zorunda kalmıştı.
Mahkeme, Uzan Grubu ve Libananco şirketi tarafından mahkemeye sunulan evrakları ve iddiaları değerlendirdi. Bu yapılan değerlendirme sonucunda, Çeaş ve Kepez'in hisselerini Uzan'dan satın aldığını öne sürerek dava açan Libananco temsilcilerinden, her iki şirketin de hisselerini mahkemeye sunmasını istedi. Libananco şirketi hisseleri mahkemeye sunamadı. Libananco'ya satıldığı iddia edilen hisseler, Cem Uzan'ın avukatları tarafından mahkeme heyetine sunuldu. Enerji Bakanlığı yetkililerine göre, hisse senetlerinin teslim edilmesiyle birlikte, Libananco şirketinin paravan şirket olduğu kanıtlanmış oldu.
21 EYLÜL'E KADAR SÜRE
MAHKEME, savunma yapmaları için Cem Uzan'a 21 Eylül'e kadar süre tanıdı. Dava sonucunun, diğer tahkim davalarını da etkilemesi bekleniyor. Uzan'ın çimento fabrikaları ve Telsim'e el konmasıyla ilgili de açtığı davalar var. Uzan şirketleri ile ilgili açılan tahkim davalarının toplamı, 18.5 milyar doları Çeaş ve Kepez Elektrik olmak üzere 40 milyar doları buluyor.
Üç tahkim davası var
ÇEAŞ ve Kepez ile ilgili Güney Kıbrıs menşeili Libananco şirketi, Polonya merkezli Cementownia Nowa Huta ve yine Polonyalı Europe Cement şirketi tarafından üç ayrı tahkim davası açıldı. En büyük davayı açan Libananco, şirketlerin her birinde yüzde 66 hissesi bulunduğunu beyan etti. Türkiye aleyhine 4.6 milyar dolarlık dava açan Cementownia Nowa Hota şirketi de, Çeaş'ın yüzde 12.24'ünün, Kepez Elektrik'in de yüzde 10.73'ünün kendisine ait olduğunu iddia etmişti. Europe Cement şirketi ise Türkiye'den Çeaş için 3.5 milyar dolarlık, Kepez için de 300 milyon dolarlık tazminat talebiyle dava açmıştı.
Ertürk herkesi göreve davet etmişti
TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, geçen yıl kasım sonunda Uzanlar'ın Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde Türkiye aleyhine açtığı 40 milyar dolarlık tahkim davasına dikkat çekmişti. Ertürk 'Bu sadece TMSF'nin değil, ülkenin konusu. Politikacıları, diplomasiyi, Dışişleri Bakanlığı'nı konu üzerinde hassasiyetle durmaya davet ediyorum' demişti.
Star