Çalık'a kötü haber
Arnavutluk seçimlerinde muhalefetteki Demokratik Parti’nin birinci çıkması, bir süre önce Albtelekom’u 120 milyon Euro’ya alan Çalık Grubu’na tatsız sürpriz hazırlıyor.

Demokrat Parti, Albtelekom özelleştirmesinin yasadışı olduğunu ve iktidara geldiklerinde bunun soruşturma konusu yapılacağını duyurdu.
ARNAVUTLUK Başbakanı Fatos Nano, hükümetin son toplantısında, Albtelekom’un Çalık Enerji Telekomünikasyon’a satışını onayladı. Başbakan’ın onay kararına karşılık, 3 Temmuz 2005’te yapılan genel seçimde birinci parti olarak çıkan Demokratik Parti ise kararı ‘yasa dışı’ olarak niteledi. Demokrat Parti’nin önümüzdeki eylül ayından itibaren iktidarı devralması bekleniyor. Parti yetkilileri, iktidara geldikten sonra, Albtelekom satışının soruşturma konusu olabileceği mesajı veriyor.
SÜREÇ AÇIK DEĞİL:
Demokratik Parti Genel Sekreteri Ridvan Bode, Albtelekom’un özelleştirme sürecinin açık olmadığını iddia ederek, şunları söyledi: ‘Ülkenin en önemli zenginliklerinden birisi olan Albtelekom, Çalık Enerji adlı Türk şirketi tarafından satın alınmıştır. Son seçimlerde başarılı olan Demokratik Parti’nin yakın zamanda kuracağı yeni hükümet, Albtelekom’un özelleştirilmesi hakkında soruşturmanın başlamasını isteyecektir.’
KARARI İNCELEYECEĞİZ:
Başbakan Nano’nun, Albtelekom işletmesinin satış prosedürünü hükümet toplantısında onaylamasının ardından Türkiye’ye hareket ettiğini belirten Bode, yeni kurulacak parlamentonun, Başbakan Nano’nun bu kararını inceleyeceğini vurguladı. Bode, ‘Seçimlerde başarısız olan Başbakan Nano, onay kararıyla, kanun dışı eylemde bulundu’ diye konuştu.
120 MİLYON EURO:
Çalık Enerji Telekomünikasyon, 7 Mayıs 2005 tarihinde Albtelekom’un yüzde 76 oranındaki hissesini 120 milyon satın almıştı. Albtelekom ihalesine, Çalık Enerji Telekomünikasyon’un yanı sıra Slovenya Telekom, Telekom Kore, Samsung-Kore, MCT-Al Kharafi Grub şirketleri de katılmıştı. Albtelekom’un yüzde 76 dışında kalan yüzde 24’lik hissesi Arnavutluk devletinin elinde bulunuyordu. Arnavutluk hükümeti, kamunun elindeki yüzde 24’lük hissenin yüzde 5’ini Albtelekom çalışanlarına vermeyi, kalan yüzde 19’luk kısmı ise halka arz etmeyi planlıyordu. Albtelekom’un halen 300 bin abonesi bulunuyor. Çalık yetkilileri, bu sayını kısa sürede 800 bine kadar çıkabileceği tahmininde bulunuyorlardı.
GSM LİSANSI DA ALDI:
İhaleyi kazanan Çalık Grubu’na Albtelekom ile birlikte devletin elinde bulunan 3. GSM lisansı da bedelsiz olarak verilmişti. Halen Arnavutluk’ta iki yabancı şirketin işlettiği iki GSM şebekesi daha bulunuyor. Bunlardan biri dünya devi Vodafon, ikincisi ise Arnavut ve Yunan yatırımcıların ortak şirketi AMC’ye ait.
Bodur: İptal olursa Arnavutluk kaybeder
ÇALIK Telekom Genel Müdürü Hüsam Bodur, Albtelekom özelleştirmesinin, Demokratik Parti’nin iddialarının aksine çok açık bir süreç sonunda gerçekleştiğini söyledi. Kendilerinin şu ana dek sadece teminat mektubu verdiklerini, dolayısıyla hiçbir ödeme yapmadıkları için kaybedecekleri bir şeyin olmadığını vurgulayan Bodur, ‘Ancak Albtelekom’un satışının iptali Arnavutluk’a çok şey kaybettirir’ dedi. Özelleştirme sürecinin dikkatlice incelendiği takdirde, Arnavutluk standartlarının çok üzerinde ilerlediğinin görüleceğinin altını çizen Bodur, ‘Satış süresince çok profesyonel çalışıldı. Bu süreçte işler, EBRD (Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası) ve İtalya’nın Studio Tonucci hukuk şirketiyle koordineli olarak yürütüldü. Eğer iddia edildiği gibi açık olmayan bir satış olsaydı, bu kurumların bize katılmaları mümkün olmazdı’ diye konuştu. Bodur, şu an için kendileri açısından endişe edilecek bir durum olmadığını da ifade ederken, ekiplerini Arnavutluk’a yerleştirdiklerini ve bu hafta içinde de finansman konusunda 3-4 bankayla görüşmelerinin olacağını bildirdi.
TÜDEF: Telekom yatak odamız dava açacağız
TÜKETİCİ Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Turhan Çakar, Telekom’un yabancılara satışına tepki göstererek, ‘Türk Telekom, Türkiye’nin yatak odasıdır. Yabancılara peşkeş çekilerek yabancılaştırılamaz’ dedi. Çakar, düzenlediği basın toplantısında, Türk Telekom’un y