Büyüme rakamları doğru mu?

Büyüme rakamları doğru mu?

ATO BAŞKANI SİNAN AYGÜN'E GÖRE TÜİK'İN BÜYÜME RAKAMLARI GERÇEĞİ YANSITMIYOR

Büyüme rakamları doğru mu?
16px
24px
25.08.2006 14:04
ABONE OLgoogle

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 2005 yılı için açıklanan yüzde 7.6'lık büyüme rakamlarının gerçeği yansıtmadığını savunarak, rakamların yalan olduğunu ve "büyüyenin Türkiye değil, kuşkular ve endişeler" olduğuna işaret etti.

Aygün yaptığı açıklamada, daha önce büyüme tartışmaları konusunda büyümenin hormonlu ve sanal olduğunu söylediğini hatırlatarak, "Neremiz büyüdü anlayamadık" sorusunu yöneltti. İSO rakamlarının bu düşünceyi doğruladığına işaret eden Aygün, TÜİK'in büyüme rakamlarının yalan olduğunu iddia etti.

STOKLARDAKİ ANORMALLİĞE BAKILMALI

 2005 yılında 1000 büyük sanayi kuruluşundaki brüt katma değer artışının yüzde 0.7’de kalmasına karşılık, TÜİK’in hesaplamalarının yüzde 6.5 olduğunu kaydeden Aygün, "Kayıtdışılık büyük, milli gelir hesabı yanlış, rakamlar yanlış. Ancak asıl bakılması gereken stoklardaki anormalliktir" değerlendirmesini yaptı.

STOKLAR SÜREKLİ ARTIYOR

Aygün, milli gelir serisindeki stok hareketlerin 16 dönem boyunca yani 4 yıl boyunca sürekli artış göstermesinin de normal olmadığını belirterek, 2001 krizine kadar milli gelir serisindeki stok hareketleri sanayinin stok tutma mantığına uygun olarak birkaç dönem artma ve azalma şeklinde olduğuna dikkat çekti.

Aygün, 2002'den sonra stokların dünyanın hiçbir ekonomisinde görülmeyecek şekilde sürekli artış gösterdiğine işaret etti. Stok tutmanın şirketlere maliyeti olduğunu hatırlatan Aygün, "Hangi işletme sürekli artırma politikası izler?" sorusunu sordu. Aygün, stokların, piyasayı malsız bırakmamak için şirkete gereksiz maliyet oluşturmayacak şekilde tutulduğunu hatırlatarak, "Oysa TÜİK milli geliri hesaplarken işletmelerin stoklarının hiç erimediğini, hatta sürekli arttığını söylüyor. Bu da koca bir yalandır" değerlendirmesini yaptı.

RAKAMLAR ABARTILI VE ŞİŞİRİLMİŞ

GSYİH, 2001’te yüzde 7 daraldığını belirten Aygün, 2005 sonunda Türkiye'nin milli gelirinin 2001 sonuna göre yüzde 24.2 daha yukarıda olduğunu kaydetti. Aygün, "Fakat bu büyüme, işsizliğe, çalışanların ücretlerine, kredi kartı bataklarına yansımamış, aksine intiharlar, kapkaç, hırsızlık gibi suçlarda patlamalar yaşanmıştır. TÜİK’in milli gelir rakamları abartılı ve şişirilmiştir" dedi.

KATMA DEĞER MATRİSİ YENİLENMELİ

Katma değer matrisinin en son 1996 yılında güncellendiğine dikkat çeken Aygün, bu dönende 2001 ekonomik krizi, 2002 yılından bu yana da aşırı değerli Türk lirası yüzünden Türk sanayinin rekabet gücü azalması, ücret ve karlardaki yani katma değerlerdeki gerileme süreci devam ettiğine işaret etti. Aygün, bu nedenlerle katma değer matrisinin yenilenmesi gerektiğini ifade etti.

İSO RAKAMLARININ ALTINA İMZAMI ATARIM

İSO’nun katma değer hesabının doğru olduğunu savunan Aygün, sanayi ürünlerinin eskisine oranla daha az katma değer, dolayısıyla daha az milli gelir ürettiğini belirtti. Aygün, "İSO değerlendirmelerinin altına imzamı atarım. TÜİK’in açıkladığı bütün rakamlara kuşkuyla bakıyorum. TÜİK inandırıcılığını sürekli yitiriyor" dedi

 
 

 
 

 

 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde