Bütçe 22 yıl sonra fazla verdi
TÜRKİYE BÜTÇESİ, 1984'DEN BU YANA İLK KEZ BEŞ AYLIK TOPLAMDA FAZLA VERDİ.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, bu yılın Mayıs ayında faiz dışı fazlanın bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 36,9 oranında artış gösterdiğini belirterek, faiz dışı fazlanın 6 milyar 575 milyondan 9 milyar 1 milyona çıktığını söyledi.
Bu yılın Ocak- Mayıs aylarını kapsayan dönemde merkezi bütçe giderlerinin 68 milyar 533 milyon YTL olduğunu açıklayan Unakıtan, merkezi yönetim bütçe fazlasının da 304 milyon YTL olarak gerçekleştiğini ve 1984 yılından beri ilk kez bütçenin fazla verdiğini vurguladı.
Maliye Bakanı Unakıtan, Bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, Mayıs ayı bütçe uygulama sonuçlarını açıkladı. Mayıs ayında merkezi yönetim bütçesinin 4 milyar 332 milyon YTL fazla verdiğini kaydeden Unakıtan, "Mayıs ayında, merkezi yönetim bütçe giderleri 14 milyar 16 milyon YTL, faiz hariç bütçe giderleri 9 milyar 346 milyon YTL, bütçe gelirleri 18 milyar 348 milyon YTL oldu. Aynı ay, vergi gelirleri 14 milyar 8 milyon YTL, bütçe fazlası 4 milyar 332 milyon YTL, faiz dışı fazla 9 milyar 1 milyon YTL olarak gerçekleşti" dedi.
Unakıtan, bu yılın Mayıs ayında merkezi yönetim bütçe giderlerinin geçen yıla oranla yüzde 6.6, bütçe gelirlerinin ise yüzde 18,3 oranında arttığını dile getirdi. 2006 yılı Mayıs ayında bütçe ödeneklerinin yüzde 8'inin kullanıldığını aktaran Unakıtan, "Mayıs 2005'de, 2005 yılı gelirlerinin yüzde 10,4'ü elde edilmişken, bu yıl aynı ayda bütçe gelir hedefinin yüzde 11,4'ü tahsil edildi" şeklinde konuştu.
Geçen yılın Mayıs ayında bütçe giderlerinin yüzde 8,3'ünün harcandığını hatırlatan Unakıtan, bu yılın Mayıs ayında yüzde 8'inin harcandığını söyledi. Unakıtan, faiz giderlerinin geçen yıla göre artmasının nedeninin de kamu borçlarının vade yapısı ile ilgili olduğunu ve herhangi bir artış eğilimini yansıtmadığını vurguladı.
Bu yılın Ocak- Mayıs aylarını kapsayan dönemde merkezi bütçe giderlerinin 68 milyar 533 milyon YTL olduğunu açıklayan Unakıtan, merkezi yönetim bütçe fazlasının da 304 milyon YTL olarak gerçekleştiğini ve 1984 yılından beri ilk kez bütçenin fazla verdiğini söyledi.
Unakıtan, ekonominin uzun dönemli ve istikrarlı bir bir büyümeye kavuştuğunu belirterek, güçlü bir kamu maliyesi, güçlü bir Merkez Bankası ve güçlü bir bankacılık yapısıyla Türkiye'de bugün yaşanan olayların, dalgalanmaların geçici olduğuna inandığını kaydetti.
Mali disiplin konusundaki kararlılıklarının, bundan sonra da aynen devam edeceğini ifade eden Unakıtan, 2006 yılının Türkiye'nin nominal olarak da borçlarını düşürdüğü bir yıl olacağını söyledi. Unakıtan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Türkiye'de kamunun güçlü bir mali yapısı var. Borçların kompozisyonu fevkalade değişmiş durumda. Eskiden dövize bağlı borçlanma vardı ve dövize bağlı borçlar toplam borçların yarıdan fazlasını oluşturuyordu. Bu oranı yüzde 36'lara kadar indirdik. Güçlü bir Merkez Bankamız var. Güçlü bir bankacılığımız var. Bütün bu gelişmelere karşın dalgalanmanın bu kadar uzun sürmesinin anlamsız olduğunu düşünüyorum. Bir takım sanal yollarla dalgalanma devam eder gibi bir duruma getiriliyor. Gerçekleşmeler ortaya çıktıkça bunun yanlışlığı görülecek ve Türkiye'de yanlış hareket edenler de yanlış hareketlerinin cezasını görecektir."
Merkez Bankası'nın ekonomi ve enflasyon konusundaki kararlılığını uygulamalarıyla ortaya koyduğunu belirten Unakıtan, Merkez Bankası'nın tarihinde olmadığı kadar bağımsız hareket ettiğine işaret etti.
Bakan Unakıtan, özel sektöre yönelik olarak da, "Hesabınızı iyi yapın. Sermaye yapılarınızı güçlendirin. Yatlarınızı