BTC'nin çevre çalışmaları da bitiyor

BTC'nin çevre çalışmaları da bitiyor

Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı'nın Türkiye'de bulunan 1076 kilometrelik kısmında araziyi eski haline getirme çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.

BTC'nin çevre çalışmaları da bitiyor
16px
24px
13.08.2005 17:35Güncelleme: 25.10.2023 14:50
ABONE OLgoogle

Araziyi eski haline getirme çalışmaları Ardahan-Erzincan kısmını oluşturan Lot A ve Erzincan-Sivas bölümünü oluşturan Lot B kısmında yüzde 80 oranında tamamlanırken, Sivas-Adana bölümünü oluşturan Lot C'de bitki dikimi dışında arazi eski haline getirildi.

Konuyla ilgili A.A muhabirine bilgi veren BTC çevre uzmanları, proje çerçevesinde çevrenin eski haline gelmesi amacıyla Çevresel Yatırım Programı kapsamında Türkiye'ye 3.3 milyon dolar ayrıldığını bildirdiler.

Uzmanlar, BTC Ham Petrol Boru Hattı Projesi çerçevesindeki çalışmaların, yüksek çevresel standartlar, çevreye yönelik olumsuz etkileri minimize edecek uygulamalar, çevresel konularda halkı bilinçlendirici faaliyetler ve Çevresel Yatırım Programı kapsamında hayata geçirelen projeler ile birlikte yürütüldüğünü kaydettiler.BTC Ham Petrol Boru Hattı'nın inşaat çalışmaları esnasında üretim dışı bırakılan ve yok olma tehlikesiyle karşılaşan 30 bin dekar arazinin, 'eski haline getirme' çalışmaları neticesinde yeniden kazanıldığını belirten uzmanlar, Türkiye'de boru hattının geçtiği yerlerdeki düz ve düze yakın meyilli tarım arazilerinde, meyilli ve çok meyilli arazilerde, yamaç arazilerde, karstik alanlarda, bataklık ve ıslak alanlarda, çayır ve meralarda, volkanik tüflü özel alanlarda,hassas ekolojik alanlarda, uygun yöntemlerle ve erozyona karşı gereklitoprak mahfaza tedbirleri alınarak çalışmaların başarıyla tamamlandığını bildirdiler.

ARAZİYİ ESKİ HALİNE GETİRME ÇALIŞMALARI

Uzmanlar, üst toprağın inşaat öncesinde sıyrılarak istiflenmesi, meyilli ve erozyona duyarlı alanlarda gerekli toprak koruma önlemlerinin alınması, biyorestorasyon çalışmalarının yapılması, toprak analizleri sonucu eksik olan besin maddelerinin organik ve kimyasal gübrelerle toprağa verilmesiyle, etkilenen yaklaşık 30 bin dekar arazi eski haline, hatta eski halinden daha iyi konuma getirildiğini vurguladılar.

Uzmanlar, Lot C'de bitki dikimi işlemlerinin başladığını belirtirken, Lot A ve B bölümlerine bitki dikimi için Eylül ayını beklediklerini kaydettiler.

Verilen bilgiye göre, boru hattının geçtiği 22-28 metre genişliğindeki 1076 kilometrelik alanda 30 santimetrelik verimli toprak sıyrılarak, boru hattının yanında depolandı. Arazideki bitki, tohum ve canlılar da özenle korundu.

Daha sonra erozyon önlemleri alındı, boru gömüldükten sonra arazi şekillendirme çalışmaları yapıldı, arazinin eski hali nasılsa ona göreşekil verildi.

ARAZİDE TARIM YAPILABİLECEK

Boru hattının geçtiği 22-28 metre genişliğindeki arazinin 8 metrelik kısmı istimlak edildi, kalan kısmı da inşaat süresi boyunca geçici olarak alındı.

Yetkililer, inşaat ve araziyi eski haline getirme çalışmaları tamamlandıktan sonra bu alanların tümünde köklü ağaç dikilmemesi şartıyla arazide tarım yapılmasına izin verildiğini söylediler. Verilen bilgiye göre, Çevresel Yatırım Programı (ÇYP) çerçevesindeayrıca, boru hattı güzergahında biyolojik çeşitliliği, önemli kuş ve bitki alanlarını ve tehlike altında bulunan türleri korumak için desteklenecek 6 proje ile ilgili çalışmalar yürütülüyor. ÇYP kapsamında ayrıca, Küçük Yatırımlar Fonu Projesi hayata geçirilmiş, 'Sulak Alanların Yöntemi' ve 'Biyolojik Çeşitlilik Konusunda Kamuoyu Farkındalığı'na yönelik 2 projenin daha desteklenmesine kararverildi.

PROJENİN YÜZDE 98'İ TAMAMLANDI

Bu arada, Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Pet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde